kinderbedtijd


kinderbedtijd 1.0

tijd waarop een kind geacht wordt naar bed te gaan; tijdstip waarop kinderen naar bed moeten; bedtijd voor kinderen; schertsend ook in toepassing op een vroeg tijdstip waarop volwassenen naar bed gaan: tijdstip dat zo vroeg is dat het overeenkomt met het tijdstip waarop kinderen gewoonlijk naar bed moeten gaan

Semagram


Een kinderbedtijd…

is een bedtijd; is een tijd; is een tijdsaanduiding

 • [Doel of bestemming] heeft tot doel om te zorgen voor voldoende nachtrust
 • [Tijd] is een min of meer vast tijdstip, bv. 19.00 uur, maar varieert in individuele gevallen en is afhankelijk van de leeftijd van het kind of de kinderen
 • [Betrokkene] wordt door ouders (of andere opvoeders) opgelegd aan hun kind of kinderen

  Hoofdsemagram: bedtijd


  Algemene voorbeelden


  ZevenDrieNul is voor kleuters uit het digitale tijdperk wat ooit het klokje van zeven uur was: kinderbedtijd. Voor kleine Julia is ZevenDrieNul een wachtwoord dat ze vreest, want overal op de slaapverdieping huizen enge types waarvan de volwassenen zeggen dat ze niet bestaan.

  NRC,

  Met een houten pollepel roert ze in een dampende pan soep op het fornuis. Ik kijk naar de vuurrode keukenklok. 'Ik heb geen trek,' zeg ik. 'Het is pas zeven uur zie ik, maar voor mijn gevoel is het veel later.' 'Dat komt omdat je moe bent,' zegt ze terwijl ze doorgaat met roeren. 'Je hebt slecht geslapen, lang gewandeld. Ga maar naar bed.' 'Kinderbedtijd,' zeg ik. Ik bedoel het als een grapje maar mijn woorden komen er heel anders uit. Alsof ik het tegen kinderen, echte kinderen heb die zeuren om nog wat op te mogen blijven.

  Hersenschimmen, J. Bernlef,

  Zo vaak hebben ze, slapeloos op de jongenskamer, gepraat over opblijven – de hele nacht, zodat ze erbij konden zijn, bij wat de grote mensen deden. Ze zouden pas gaan slapen als het donker was, als het stil was geworden buiten, als alle anderen al lang naar bed waren. Nu is het zover, Charles praat niet over slapen en kinderbedtijd. Ze mogen zijn grote-mensendingen zien.

  Het meesterstuk, Anna Enquist,

  Het kamperen valt erg mee, ik geniet van het mooie uitzicht als ik in de vroege avond naar bed ga. Het zijn kinderbedtijden hier. We gaan direkt na het avondeten naar bed en en staan om half 5 op. Tent en spullen inpakken en ontbijten. We vertrekken uiterlijk 6 uur met de fiets. Alles went!

  https://elsvangulik.reislogger.nl/ulaangom-mongolie.300904,

  Juist omdat ik met Carine geen kinderen heb gekregen kon ik me nog meer op mijn carrière richten. Ik hoefde tenslotte nooit rekening te houden met schoolvakanties en kinderbedtijden.

  https://www.jan-magazine.nl/jantje/lifestyle/artikel/jonge-ouders-opgelet-deze-kinderwagen-moet-je-hebben,

  Combinatiemogelijkheden


  in voorzetselgroep


  • na kinderbedtijd

  Britse tv-zender zet erotische sites na kinderbedtijd online. De Britse televisie-zender Channel 5 heeft sinds kort erotische webpagina's op haar site die alleen na kinderbedtijd te bezoeken zijn. Zo tracht de zender de kinderziel te ontzien.

  De Limburger,

  • voor kinderbedtijd

  Aan gesubsidieerde publieke programma's moeten wel eisen worden gesteld. Het aanmoedigen van drankmisbruik past niet, beter is voorlichting over de schade. Costa! is typisch commercieel drama. En vóór kinderbedtijd hoort Blind vertrouwen niet te worden uitgezonden. Daar zouden net zulke hoge boetes op moeten staan als in Engeland.

  NRC,