kinderloosheid


kinderloosheid 1.0

het kinderloos zijn; het niet hebben van een kind of kinderen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kinderloosheid…

is een toestand

  • [Toestand algemeen] is de toestand waarin iemand geen kind of kinderen heeft
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is iets waarvoor iemand vrijwillig kiest of iets wat iemand niet wenst, maar wat hem of haar overkomt; is gewenst of ongewenst

    Algemene voorbeelden


    Kinderloosheid is met name een reële optie voor geëmancipeerde vrouwen: één op de vijf geëmancipeerde vrouwen begint niet aan een gezin.

    http://www.cbs.nl/nl/producten/artikelen/algemeen/a-152/2001/01/leven_in_stijl.pdf,

    In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 10 vrouwen borstkanker, en 1 op de 200 mannen. De voor borstkanker bekende risicofactoren kunnen slechts 30% van alle gevallen verklaren. Bekende factoren zijn: borstkanker in de familie (ca. 5% is erfelijk), kinderloosheid, eerste voldragen zwangerschap op latere leeftijd, eerste menstruatie op jongere leeftijd, late overgang en overgewicht na de overgang.

    http://www.ikc.nl/vvik/index.html

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • bestaan
    • betekenen voor
    • onverklaarbaar blijven
    • voorkomen

    Allereerst zal de arts je anamnese, dat wil zeggen je medische voorgeschiedenis, met je doornemen. Daarbij stelt de arts een aantal vragen, zoals bijvoorbeeld: hoe lang bestaat de (ongewenste) kinderloosheid, hoe verloopt je menstruele cyclus, vroegere ziektes en seksueel verkeer.

    http://www.freya.nl/

    Wat betekent kinderloosheid voor je relatie? Er kunnen een hoop vragen rijzen, zoals: zitten wij wel op dezelfde golflengte, durven we er samen over te praten, kunnen wij dit samen aan? De draagkracht van je relatie wordt zwaar op de proef gesteld.

    http://www.freya.nl/

    Zowat één op zes koppels wereldwijd wordt ooit geconfronteerd met onvruchtbaarheid. Meer dan twee derde daarvan kan geholpen worden. Bij vrouwen neemt de vruchtbaarheid ook af met de leeftijd. Een normale gezonde vrouw van 35 doet er twee keer zolang over om zwanger te raken dan diezelfde vrouw op haar 25ste. In 40 procent van de gevallen is de vrouw onvruchtbaar. In eveneens 40 procent is het probleem toe te schrijven aan de man. Voor 20 procent blijft de kinderloosheid onverklaarbaar.

    Gazet van Antwerpen,

    Ongewilde kinderloosheid komt vaak voor. Geschat wordt dat 1 op de 10 heteroseksuele paren ongewild kinderloos blijft.

    http://www.freya.nl/

    als object bij een werkwoord


    • kinderloosheid doodzwijgen
    • kinderloosheid ervaren
    • kinderloosheid (niet, nooit) verwerken

    Van de andere kant, als je kinderwens en kinderloosheid worden doodgezwegen, kun je je erg eenzaam voelen.

    http://www.freya.nl/

    De verhalen van over de hele wereld komen bijeen in een land als Nederland, waar vrouwen uit alle windstreken wonen. Hoe ervaren zij hun kinderloosheid? Hoe sluit het Nederlandse medisch circuit aan bij hun opvattingen, verwachtingen en wensen? Een vraag die moeilijk te beantwoorden is.

    http://www.technologiefestival.nl/geheleverslag.pdf,

    Adoptie is op zich geen oplossing voor de pijn van het ongewenst kinderloos zijn. Deze ongewenste kinderloosheid moet eerst in belangrijke mate verwerkt zijn voordat er plaats is voor het andere soort ouderschap.

    http://www.kindengezin.be/Themas/Specifieke_onderwerpen/Adoptie/default.asp

    Als tijdens de evaluatie blijkt dat de kinderloosheid nog niet verwerkt is, wordt de procedure opgeschort.

    http://www.kindengezin.be/Themas/Specifieke_onderwerpen/Adoptie/default.asp

    Als we over onze kinderen praten loopt ze meestal weg. Ik heb daar wel begrip voor want zij en haar man Christiaan hebben hun kinderloosheid nooit verwerkt. Chris is gek op kinderen.

    Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

    met adjectief ervoor


    • bewuste kinderloosheid

    Nederlanders die Miegels opvattingen over individualisering betwijfelen, zouden eens door het laatste Sociaal en Cultureel Rapport (hoofdstuk 'Culturele veranderingen in Nederland') moeten bladeren. Daar valt te lezen dat de meeste Nederlanders in 1966 gezin en huwelijk nog 'het voornaamste in het leven' beschouwden maar dat anno 1993 de persoonlijke gezondheid ruim aan kop gaat. En bestempelde in 1965 nog 77 procent van onze landgenoten bewuste kinderloosheid als negatief, in 1993 slechts 10 procent.

    NRC,

    Nadat de acceptatie van echtscheiding in de tweede helft van de jaren zestig sterk was toegenomen (evenals die van bewuste kinderloosheid), is zij in de daaropvolgende decennia alleen maar verder gegroeid.

    http: //www.omv.nl/ATEST/fnieuwsbrief/FNIEUWS.html,

    • langdurige kinderloosheid

    De arts had een 29-jarige vrouw eerder dit jaar medicijnen voorgeschreven, volgens de vrouw na klachten over overgewicht, volgens de arts wegens haar langdurige ongewenste kinderloosheid.

    NRC,

    • levenslange kinderloosheid

    Ik werd voor mijn onschuldige escapade op mijn zeventiende gestraft met levenslange kinderloosheid. Chris heeft, met de hulp van Max als raadsvrouwe, jarenlang geprocedeerd om de gynaecoloog die mij had behandeld na de bevalling van Felice veroordeeld te krijgen. Die ontkende schuld te hebben en beweerde dat het om een vervelende complicatie ging, waar hij niets aan kon doen.

    Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

    • ongewenste kinderloosheid

    Naast deze voorwaarden stellen de landen waar de kinderen vandaan komen vaak aanvullende voorwaarden. Hierbij moet gedacht worden aan eisen ten aanzien van leeftijd, godsdienst, huwelijksduur, ongewenste kinderloosheid en gezinsgrootte.

    http://www.freya.nl/

    Veel landen waar kinderen vandaan komen stellen nog andere eisen aan adoptieouders. Bijvoorbeeld ten aanzien van de huwelijksduur, godsdienst, leeftijd ouders, inkomen, ongewenste kinderloosheid en het maximaal aantal aanwezige kinderen in het gezin.

    http://www.adoptie.nl/index.html

    Wij kunnen ook rouwen om idealen of verwachtingen die niet vervuld zijn geworden zoals bv. bij een ongewenste kinderloosheid.

    http://leefgemeenschapdbz.telenet.be/omgaanmetverdriet/omgaanmetverdriet.html

    In dit rapport kwam naar voren dat, hoewel maatschappelijk gezien het nog steeds geen geaccepteerde zaak was, er veel kinderen onderhands werden afgestaan en dat allerlei juridische zaken slecht waren geregeld. Ongewenste kinderloosheid en het in de kinderschoenen staan van de medische wetenschap was een belangrijke oorzaak.

    http://www.adoptie.net/frame/at.htm

    • ongewilde kinderloosheid

    Freya, de patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek behartigt de belangen van mensen die te maken krijgen met vruchtbaarheidsproblemen en ongewilde kinderloosheid.

    http://www.freya.nl/

    Ook adoptieouders hebben het een en ander doorgemaakt. Voor de meesten van hen gaat een periode van verwerking van ongewilde kinderloosheid vooraf aan de adoptie. Als ze daar doorkomen, zijn ze ook vaak als koppel sterker geworden.

    http://www.clb-net.be/caleidoscoop/inhouden/inhouden13/art13_5_10.html,

    In veel gevallen schept ongewilde kinderloosheid een sterke band, maar ook onherstelbare breuken komen voor.

    http://www.freya.nl/

    • onvrijwilllige kinderloosheid

    Onvrijwillige kinderloosheid is voor veel paren een probleem.

    http://www.wdkw.nl/

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • bewust gekozen kinderloosheid
    • toegenomen kinderloosheid

    Veel vrouwen krijgen helemaal geen kind meer. Van de vrouwen die in 1970 zijn geboren, zal naar verwachting 21% kinderloos blijven; van nog jongere generaties - naar verwachting van het Centraal Bureau voor de Statistiek - zelfs een kwart. In veel gevallen gaat het om bewust gekozen kinderloosheid of om zodanig lang uitstel dat de kinderwens niet meer te realiseren is.

    http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah143/nl/persbericht.htm,

    In 1998 was het aantal paren zonder kinderen groter dan het aantal paren met kinderen; een situatie die niet eerder in de geschiedenis van Nederland is voorgekomen. Dit unieke feit is een gevolg van diverse ontwikkelingen: de uitgestelde vruchtbaarheid, de toegenomen kinderloosheid, de afgenomen vruchtbaarheid op hogere leeftijd, de toename in echtscheiding onder paren met kinderen en de toegenomen levensverwachting.

    http://www.scp.nl/boeken/titels/2000-5/nl/acrobat/Emancipatie.pdf,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: onder

    • kinderloosheid onder vrouwen

    De ontwikkeling in kinderloosheid onder vrouwen vertoont een duidelijke dalende tendens tussen geboortecohort 1901-1910 en geboortecohort 1931-1940.

    http://www.cbs.nl/nl/producten/artikelen/algemeen/a-152/2001/01/veranderde_levenslopen.pdf,

    in voorzetselgroep


    • zich met (ongewilde) kinderloosheid bezighouden
    • iets in relatie brengen met kinderloosheid
    • omgaan met kinderloosheid

    Daarnaast kunnen wij je helpen aan adressen van FIOM-bureaus die gespreksgroepen organiseren en adressen van andere hulpverleners die zich specifiek met ongewilde kinderloosheid bezighouden.

    http://www.freya.nl/

    De Amerikaanse studie, die werd voorgesteld op een conferentie in Boedapest, is de eerste die een verband legt tussen roken en borstkanker. De ziekte, die in het Westen een op tien vrouwen treft, is wel al in relatie gebracht met vetconsumptie, de pil, radioactieve straling, abortus, een late menopauze en kinderloosheid.

    De Standaard,

    De vraag is dus niet: "Onder welke voorwaarden is bij voorbeeld in vitro fertilizatie verantwoord?" of "Wie mag toegang krijgen tot een IVF-procedure?", maar ook, en vooral: "Welk ouderschap willen wij?" "Welke verwantschaps- en relatiestrukturen wensen wij?" "Welke kinderen willen wij?" "Hoe gaan we als samenleving om met kinderloosheid?".

    De Standaard,

    • lijden onder kinderloosheid

    Hoe erg de meesten onder ons geleden hebben onder kinderloosheid en onvruchtbaarheid, blijven wij, unaniem, als prioriteit stellen dat bij adoptie het kind centraal staat.

    http://go.to/v.a.g.,

    • aankijken tegen kinderloosheid

    Hoe wordt er in niet-westerse culturen aangekeken tegen kinderloosheid? Die vraag legde gespreksleidster Ivette Forster voor aan vijf vrouwen, die allen vanuit hun achtergrond of professie meer konden vertellen over dit onderwerp.

    http://www.technologiefestival.nl/geheleverslag.pdf,

    • acceptatie van kinderloosheid
    • het leed van kinderloosheid
    • de oorzaken van kinderloosheid
    • de stijging van kinderloosheid
    • het verdriet van kinderloosheid
    • de wanhoop van iemands kinderloosheid

    Nadat de acceptatie van echtscheiding in de tweede helft van de jaren zestig sterk was toegenomen (evenals die van bewuste kinderloosheid), is zij in de daaropvolgende decennia alleen maar verder gegroeid.

    http: //www.omv.nl/ATEST/fnieuwsbrief/FNIEUWS.html,

    De PvdA liet zich bij monde van ene Joke van der Meer ook niet onbetuigd. Zij verkondigde in haar boek dat het leed van kinderloosheid werd overdreven. Kinderen krijgen is geen claimrecht maar een voorrecht, aldus Van der Meer.

    http://www.freya.nl/,

    In de loop van de tijd zijn de oorzaken van kinderloosheid echter veranderd. Onder de oudste cohorten zijn er veel kinderlozen omdat velen ongehuwd bleven. De stijging van de kinderloosheid onder jongste geboortecohorten wordt wel toegeschreven aan de toegenomen mogelijkheden voor de vervulling van rollen los van een gezinsleven.

    http://www.cbs.nl/nl/producten/artikelen/algemeen/a-152/2001/01/veranderde_levenslopen.pdf,

    Ik zal nooit het verdriet van kinderloosheid bagatelliseren.

    NRC,

    Thans klinken klacht en vloeken toch verloren, zelfs vrouw en kindren kunnen ons niet horen. De nood aan een naam op een kruis, spreekt uit de derde. Ik leg erin wat ik kan om aan een verbanning naar het anonymaat te ontsnappen, een kwelling die de wanhoop van mijn kinderloosheid begeleidt.

    Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,

    • bang (zijn) voor kinderloosheid

    Voor een kinderwens moet alles wijken. Ook de grenzen van het huwelijk. En op dit gebied kàn er tegenwoordig veel. En moet ook veel kunnen. Zowel in hetero als homo relaties. Dan kom je bijv. uit bij: bewust ongehuwd moeder zijn. Of bij draagmoederschap... Eigen bedachte oplossingen, maar grensoverschrijdend... Zoals ook met de dochters van Lot. Ze willen graag een kind. (Bang voor kinderloosheid) Maar ze gaan daarbij grenzen over. Want ze gebruiken het middel van de incest, de bloedschande. Maar voor God is dat verwerpelijk, afschuwelijk!

    http://www.gvgroningen.nl/preken/deniet/Gen19vs30-38.html,

    met substantief ervoor


    • typen kinderloosheid

    Het paper richt zich op de gevolgen van verschillende typen kinderloosheid voor enerzijds objectieve uitkomsten (inkomen, netwerkomvang, sociale activiteiten) en anderzijds subjectieve uitkomsten ('morale', eenzaamheid) op latere leeftijd.

    http://www.fss.uu.nl/soc/hg/nsv/abstr97.htm,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • mijn kinderloosheid
    • je kinderloosheid
    • haar kinderloosheid
    • zijn kinderloosheid
    • hun kinderloosheid

    Thans klinken klacht en vloeken toch verloren, zelfs vrouw en kindren kunnen ons niet horen. De nood aan een naam op een kruis, spreekt uit de derde. Ik leg erin wat ik kan om aan een verbanning naar het anonymaat te ontsnappen, een kwelling die de wanhoop van mijn kinderloosheid begeleidt.

    Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,

    Van de andere kant, als je kinderwens en kinderloosheid worden doodgezwegen, kun je je erg eenzaam voelen.

    http://www.freya.nl/

    De arts had een 29-jarige vrouw eerder dit jaar medicijnen voorgeschreven, volgens de vrouw na klachten over overgewicht, volgens de arts wegens haar langdurige ongewenste kinderloosheid.

    NRC,

    Het drama van Boudewijn zelf was natuurlijk zijn kinderloosheid, die het huwelijk van de devote katholiek in de ogen van het volk een mystieke glans verleende.

    NRC,

    'Hou op met zeuren', zegt haar man wanneer ze hem weer eens hun kinderloosheid onder zijn neus wrijft.

    NRC,

    Als we over onze kinderen praten loopt ze meestal weg. Ik heb daar wel begrip voor want zij en haar man Christiaan hebben hun kinderloosheid nooit verwerkt. Chris is gek op kinderen.

    Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

    Tante Georgette vertelde aan iedereen die het wou horen dat hun kinderloosheid aan Willy's trage zaad te wijten was.

    Bas, Annie Van Keymeulen,

    voorafgegaan door naamvalsgenitief


    • Jans kinderloosheid

    Van Paul wist ik dat Jans kinderloosheid niet onvrijwillig was.

    Zuiderkruis, Pauline Slot,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • kinderloosheid en onvruchtbaarheid

    Hoe erg de meesten onder ons geleden hebben onder kinderloosheid en onvruchtbaarheid, blijven wij, unaniem, als prioriteit stellen dat bij adoptie het kind centraal staat.

    http://go.to/v.a.g.,

    • je kinderwens en kinderloosheid

    Van de andere kant, als je kinderwens en kinderloosheid worden doodgezwegen, kun je je erg eenzaam voelen.

    http://www.freya.nl/

    Vaste verbindingen


    onverklaarde kinderloosheid

    1. het niet kunnen krijgen van kinderen (met name door de vrouw), waarvoor geen duidelijke oorzaak aan te wijzen is

      Dit Oriënterend Fertiliteits Onderzoek komt er op neer dat eerst zal worden gekeken of de vrouw een eisprong heeft en of er bij de man voldoende actieve zaadcellen in zijn sperma aanwezig zijn. Ook wordt gekeken of de baarmoedermond doorgankelijk is voor het sperma, of de baarmoederholte er goed uit ziet en of de eileiders open zijn, zodat het sperma bij de eicel kan komen. Als er na het OFO en eventuele andere onderzoeken helemaal geen oorzaak wordt gevonden, dan wordt dat Onverklaarde Kinderloosheid of Unexplained Infertility genoemd.

      http://www.wdkw.nl/

    primaire kinderloosheid

    1. het doorgaans ongewenst kinderloos zijn, omdat iemand (met name de vrouw) zelf geen kinderen kan krijgen; primaire onvruchtbaarheid

      De vrouw die de (voor)onderzoeken en behandelingen ondergaat, is jonger dan 43 jaar en kan zelf geen kinderen krijgen (primaire kinderloosheid). Ook is deze vrouw ten minste twaalf maanden verzekerd op de Comfort-dekking.

      https://www.oomverzekeringen.nl/media/1205/bijzondere-voorwaarden-oom-tijdelijk-in-het-buitenland-verzekering.pdf,

      Indien er sprake is van een primaire kinderloosheid van de vrouw als gevolg van een alom geaccepteerde medische indicatie, wordt uitsluitend na voorafgaande aanvraag met toestemming van de Maatschappij éénmalig een tegemoetkoming in de kosten verleend ingeval verzekerde besluit tot het adopteren van een kind in plaats van het ondergaan van een IVF/ICSI-behandeling.

      http://www.polisvoorwaardenonline.nl/frames/content.aspx?nodeId=32465.

      Tot voor kort werd IVF door de meeste verzekeraars alleen vergoed in geval van dubbelzijdig afgesloten eileiders tesamen met primaire kinderloosheid.

      http://www.freya.nl/

    secundaire kinderloosheid

    1. het doorgaans ongewenst kinderloos blijven, omdat het iemand (met name de vrouw) niet lukt opnieuw een kind te krijgen; secundaire onvruchtbaarheid

      Secundaire kinderloosheid wordt vaak onbegrepen. Na ons 1e meisje lukte het maar niet om zwanger te blijven. Het zwanger worden lukte vrijwel direct, het zwanger blijven niet. In totaal 9 miskramen binnen 1,5 jaar tijd. Onderzoeken gehad waar niks uit kwam. Wat was dat een zware tijd, een grijs hoofdstuk uit ons leven.

      https://www.uitgerekendjij.nl/geen-broertje-of-zusje/

      Misschien heb je wel heel veel moeite moeten doen om überhaupt jouw eerste kindje te krijgen en hield je rekening met dit scenario. Maar het komt ook geregeld voor dat een tweede kindje maar niet – of zelfs nooit – komt. In beide gevallen noem je dit secundaire kinderloosheid en het wordt vaak gebagatelliseerd. Je bent immers minder 'zielig' dan diegenen die helemaal geen ouder worden.

      https://www.themompany.com/secundaire-kinderloosheid-hebt-toch-al-kind/

      Ik heb zelf ervaring met secundaire kinderloosheid. Wij wilden graag een groot gezin, onze wens was zelfs een tafel vol kinderen. Ook wilde ik graag dat er zo ongeveer 2,5 jaar tussen elk kind zou zitten. Ik was in die tijd – als controlfreak pur sang – nog onder de indruk dat ik daar invloed op had. Maar na de geboorte van mijn zoon Boaz (7) werd ik maar niet zwanger. Er gebeurde gewoon helemaal niets!

      https://www.themompany.com/secundaire-kinderloosheid-hebt-toch-al-kind/