kinderrijkheid


kinderrijkheid 1.0

het kinderrijk zijn; in toepassing op personen: het hebben van veel kinderen; in toepassing op gezinnen, landen, gemeenten, buurten, wijken e.d.: het bestaan uit veel kinderen; het veel kinderen tellen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kinderrijkheid…

is een toestand

  • [Toestand algemeen] is de toestand waarin iemand, een echtpaar e.d. veel kinderen heeft of de toestand waarin een gezin, een land, een gemeente, een buurt of wijk e.d. veel kinderen telt

    Algemene voorbeelden


    Ook de bereikbaarheid en ligging van de buurt worden als positief ervaren. Het Westerpark en het Centraal Station zijn dichtbij. De levendigheid, kinderrijkheid en diversiteit van de bewoners worden ook veel genoemd.

    http://idoverhagen.nl/2011/10/16/haarlemmerbuurt-woongenot-vraagt-aandacht/,

    De gezinnen waren groot en arm, maar de gemeente had te zorgen voor voldoende scholen. Daarom verrezen in die dezelfde Czaar Peterstraat een behoorlijk aantal scholen. Dat die ontwikkeling de kinderrijkheid niet geheel bij kon houden blijkt daaruit, dat op het terrein [...] jarenlang een noodschool stond.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Leeghwaterstraat_9-11,

    Mijn broer nam mijn surprise als een man. De boodschap was ook overzichtelijk: iets rustiger mag ook. Na jaren relatieve stilstand is hij opeens in hoog tempo Grote Levensgebeurtenissen erdoorheen aan het jagen. Mijn kijkdoos (tja) gunde hem een blik op komend jaar als hij zo doorgaat. Inclusief premature kaalheid en kinderrijkheid.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2008/12/08/het-gedicht-was-beter-gelukt-dan-de-doos-11650880-a1029458,

    Meer bewoners zetten zich actief in voor de buurt en het informele bewonerstoezicht is toegenomen, bijvoorbeeld buurtpreventie. De kinderrijkheid brengt ook aandachtspunten met zich mee. Kinderen worden tieners en ook daar moet Stadshagen op ingericht worden.

    https://zwolle.pvda.nl/standpunten/wijkplan-stadshagen/,

    "Maar er zijn ook voorbeelden van vitale dorpen zonder school, zoals Sint-Kruis, Ossenisse, Serooskerke. De kinderrijkheid is daar zelfs groter dan omliggende dorpen met een basisschool."

    https://krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/2013-03-20/edition/null/page/58?query=Lift&sort=relevance,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • ongewenste kinderrijkheid

    Alweer zeven maanden zitten mijn man en ik in de medische molen. Nu wij zo graag een kindje willen, krijgt ongewenste kinderrijkheid een grote rol in ons leven. Aangezien ik veel met jongeren werk, waarvan meiden meerdere malen een abortus hebben ondergaan of al een kindje op deze aardbol hebben rondlopen waar ze geen gezag meer over hebben. En dan niet gesproken over de net samenwonende stellen, al dan niet getrouwd, die liever 2 jaren 'gewacht' hadden. Spijt hebben van wat er in hun moederschoot groeit.

    https://www.babybytes.nl/vip-blog/Vedertje/1400755624,

    • de, een relatieve kinderrijkheid

    De relatieve kinderrijkheid van Nederland werkt ook mee om de krimp vooruit te schuiven. In een aantal andere Europese landen worden minder kinderen geboren dan in Nederland (1,75 per vrouw). De kleine babyboom rond de eeuwwisseling was van korte duur en eindigde, toen de recessie intrad.

    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/cbs-steden-groeien-verder-platteland-ontvolkt~b845c3a8/,

    Voedingsgebied van de school is de gehele gemeente Gooise Meren met nadruk op de direct rond de school gelegen wijken. De populatie in dit voedingsgebied kenmerkt zich door een relatieve kinderrijkheid ten opzichte van de verwachtbare demografische ontwikkelingen (meer jonge gezinnen). Dit garandeert op de middellange termijn continuïteit van de instroom.

    https://www.kmsbussum.nl/attachments/article/128/Jaarrekening%202017%20versie%20DEF%2020180618.pdf,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • kinderrijkheid in de wijk
    • kinderrijkheid in de, een buurt

    De Zuidert kreeg vervolgens de keuze uit andere te verplaatsen kunstwerken. Het wijkplatform omarmde het 'Spelend Kind', omdat dit symbool staat voor de kinderrijkheid in de wijk.

    https://denoordoostpolder.nl/2015/03/23/wijkplatform-de-zuidert-omarmt-kunst-in-de-wijk,

    Met de herinrichting is vooral rekening gehouden met de kinderrijkheid in deze buurt. Daarom zijn er speeltoestellen, picknicktafels en bankjes geplaatst.

    https://zuidoosthoeker.nl/2012/05/02/metamorfose-voor-professor-elemastraat-en-emmensstraat-in-emmen,

    • de kinderrijkheid in rooms-katholieke gezinnen

    Maar goed, al meerdere keren heb ik benadrukt dat de katholieke voortplantingsdrift maar één oorzaak was van het grote geboorte-surplus dat er nog was in 1960. Ook merkte ik op dat de opvallende kinderrijkheid in rooms-katholieke gezinnen, aan het begin van die periode, - later- minder significant werd.

    https://groups.google.com/forum/#!msg/nl.politiek/J_htORO7nVk/Wn5mDpWQw-UJ,

    Voorzetsel: van

    • de kinderrijkheid van (de) gezinnen
    • de kinderrijkheid van islamitische gezinnen

    De ontwikkeling van de bevolking is een relatief onbeïnvloedbare factor voor de scholen. Door de terugloop van de kinderrijkheid van gezinnen en vergrijzing van de bevolking daalt het aantal kinderen op onze basisscholen.

    https://www.scholenopdekaart.nl/vensters/public/10867-18IU-000/poind04_leesmeer/150302%20jaarrekening%202014%20Openbaar%20Onderw%20def.pdf,

    De kinderrijkheid van de gezinnen aan de Meentweg speelde de firma Spaans soms ook wel parten: balletje trappen en katapult schieten heeft de firma menige ruit van kassen en bakken gekost.

    https://database.historischekringbussum.nl/sites/default/files/objects/attachments/Documenten/09-2014/52965.pdf,

    In Amsterdam is de meerderheid van de jeugd inmiddels afkomstig uit een islamitisch land. Met de aanzwellende immigratiestromen, de toenemende radicalisering plus de kinderrijkheid van islamitische gezinnen is de islamitische meerderheid in (op de eerste plaats) onze hoofdstad snel een feit.

    https://www.pvv.nl/12-in-de-kamer/spreekteksten/906-anti-homogeweld-zijn-geen-incidenten--inbreng-pvv-debat-homo-emancipatie.html,

    • de kinderrijkheid van de Indische buurt
    • de kinderrijkheid van de wijk

    Tegenover de Insulindeschool had je nog de Niasschool en de Anthonie van Diemenschool, allebei aan het Javaplantsoen. Ongelooflijk veel lagere scholen op zo'n kleine oppervlakte. Dat zegt wat over de kinderrijkheid van de Indische buurt in die tijd.

    https://geheugenvanoost.amsterdam/page/6029/ben-ijpma,

    Het aantal speelplekken in een wijk en in mindere mate ook de locatie van die plek wordt bepaald aan de hand van de kinderrijkheid van de wijk.

    http://noordoostpolder.digitaleplannen.nl/plannen/NL.IMRO.0171.BP00457-/NL.IMRO.0171.BP00457-VS01/t_NL.IMRO.0171.BP00457-VS01_3.2.html

    in voorzetselgroep


    • wijzigingen in de kinderrijkheid

    Als je de afgelopen vier jaar naast elkaar zet kan ook geconcludeerd worden dat de bezuinigingstaakstelling niet is gehaald maar dat juist extra kosten zijn gemaakt. Dit heeft te maken met de vele wijzigingen in de kinderrijkheid en de daaruitvolgende consequenties voor de speelplaatsen.

    https://raad.noordoostpolder.nl/Documenten/Evaluatie-speelplaatsenbeleid.doc,

    • rekening houden met de kinderrijkheid

    De wijkspeelplaatsen worden in principe binnen een afstand van 400 meter van de woning gerealiseerd en bestaan uit trap- en basketbalveldjes. Bij de aanleg van wijkspeelplaatsen wordt geen rekening gehouden met de kinderrijkheid.

    https://raad.noordoostpolder.nl/Documenten/Evaluatie-speelplaatsenbeleid.doc.,

    Met de herinrichting is vooral rekening gehouden met de kinderrijkheid in deze buurt. Daarom zijn er speeltoestellen, picknicktafels en bankjes geplaatst.

    https://zuidoosthoeker.nl/2012/05/02/metamorfose-voor-professor-elemastraat-en-emmensstraat-in-emmen,

    • bekendstaan om haar kinderrijkheid

    Terwijl Mariahoeve in haar ontstaan bekend stond om haar kinderrijkheid met een ruim aanbod van 'lekker buitenspelen', sluiten de vrije tijds- en uitgaansvoorzieningen nu niet langer aan bij huidige behoeften van jongeren. Ook door het geringe percentage jongeren kan de wijk niet in deze veranderde behoeften voorzien.

    http://www.identiteitenbranding.nl/pdf/Mariahoeve_Wijkeconomievoorzieningen_WSA.pdf.,

    • stimuleren tot kinderrijkheid

    Tegelijk met de bestrijding van de financiële gevolgen van de vergrijzing door ouderen langer te laten doorwerken en gezinnen te stimuleren tot kinderrijkheid heeft de overheid een andere waterweg geopend die zorgt voor een verstoring van deze plannen. Het moderne gezondheidsstreven van de overheid om mensen niet meer te laten roken, drinken, te veel en te vet te eten en meer te laten sporten, zorgt ervoor dat als die plannen uitkomen we een fittere, gezondere bevolking krijgen. En een gezondere bevolking leeft langer. Veel langer.

    https://sites.google.com/site/effetjesss/columns-unitas/maatschappijhervormers-en-de-strijd-tegen-de-gevolgen-van-de-vergrijzing,

    • kinderrijkheid van de bevolking

    De bestaande groene ruimte heeft een zeer belangrijke functie als uitloop- en ontmoetingsruimte voor de bewoners, waarbij de kleine woningen en de kinderrijkheid van de bevolking belangrijke bepalende factoren zijn.

    http://groenvisieamersfoort.nl/wordpress/wp-content/uploads/2015/01/4839687n_RIB_Evaluatie_Groene_Saldoregeling.pdf.,

    • terugloop van de kinderrijkheid

    De ontwikkeling van de bevolking is een relatief onbeïnvloedbare factor voor de scholen. Door de terugloop van de kinderrijkheid van gezinnen en vergrijzing van de bevolking daalt het aantal kinderen op onze basisscholen.

    https://www.scholenopdekaart.nl/vensters/public/10867-18IU-000/poind04_leesmeer/150302%20jaarrekening%202014%20Openbaar%20Onderw%20def.pdf,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • haar kinderrijkheid
    • zijn kinderrijkheid

    Terwijl Mariahoeve in haar ontstaan bekend stond om haar kinderrijkheid met een ruim aanbod van 'lekker buitenspelen', sluiten de vrije tijds- en uitgaansvoorzieningen nu niet langer aan bij huidige behoeften van jongeren. Ook door het geringe percentage jongeren kan de wijk niet in deze veranderde behoeften voorzien.

    http://www.identiteitenbranding.nl/pdf/Mariahoeve_Wijkeconomievoorzieningen_WSA.pdf.,

    Ineens moet ik aan het boekje "B-kant van de Beat" van Volkskrant-redacteur Dick Slootweg denken. Rinus Gerritsen, bassist van de Golden Earring, vertelt hierin dat de Zuiderparkbuurt, door zijn kinderrijkheid, relatief veel popnuzikanten herbergde.

    https://www.hagueroadrunners.nl/clubblad/archief/RR_1991-2-7E%20JAARGANG.pdf,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • leeftijd en kinderrijkheid

    De gemeente Noordoostpolder gaat na akkoord van de raad een nieuw speelplaatsenbeleid opstellen. Het huidige speelplaatsenbeleid met als uitgangspunt leeftijd en kinderrijkheid voldoet niet.

    https://www.flevopost.nl/nieuws/noordoostpolder/117157/noordoostpolder-wil-nieuw-speelplaatsenbeleid.html,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen