kinderrijke


kinderrijke 1.0

iemand die kinderrijk is; iemand die veel kinderen heeft
In de context worden kinderrijken vaak genoemd tegenover kinderlozen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kinderrijke…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft veel kinderen
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Waardering] wordt in felle debatten door mensen die bewust kinderloos zijn soms afgeschilderd als egoïstisch

    Algemene voorbeelden


    Kinderlozen zouden materialistisch zijn, en kinderrijken vooral sociaal en zorgzaam. Met alle respect, maar ook daar is geen hard bewijs voor.

    http://www.grootgezin.nl/politiek160905.php

    Een jaar of tien, vijftien geleden zag ik voor het eerst Etrangers dehors! - Buitenlanders d'ruit! Eerst schrok ik, daarna dacht ik: krijg de pest maar, ik breng hier mijn kostbare vacantiecenten naar dat rotland van jullie en dan word ik onthaald op zulke teksten. Later begreep ik dat het niet om mij ging, met mijn blauwe ogen, blonde haar en keurige baan, maar om zwartharigen, kromneuzigen, kinderrijken, werkelozen, en werd mijn verontwaardiging dus iets academischer.

    https://books.google.nl/books?id=TWVxAAAAQBAJ&pg=PT74&lpg=PT74&dq=%22kinderrijken%22&source=bl&ots=AjhWh2Vu7S&sig=qoWZ5WJBjoiMfAa15qtNbU4dM2M&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjH67ngy5zeAhUFJVAKHUmZCPEQ6AEwA3oECAYQAQ#v=onepage&q=%22kinderrijken%22&f=false,

    In het onderzoek werd de volgende vraag gesteld aan kinderlozen: Gaan jij en je partner een even grote rol spelen bij de opvoeding? Ja zegt 71% van de mannen en 61% van de vrouwen. Vervolgens de vraag aan kinderrijken: Spelen jij en je partner een even grote rol bij de opvoeding? Nee, mijn rol is groter, antwoord 2 procent van de mannen en 55% van de vrouwen! Zo zie je maar, mannen zijn slinkse opportunisten! Niet intrappen dames, sluit je aan bij ons, de kinderlozen en geniet van het leven!

    https://www.doede.net/journal/2007/03/30/kinderlozen-in-opkomst-op-inkomst/comment-page-1/,

    Daarom zijn er dus kindervrije campings in opmars. Laten de kinderrijken zich bemoeien met elkander en laat de kinderlozen heerlijk rustig vakantie vieren!

    https://radar.avrotros.nl/forum/viewtopic.php?p=901403,

    Nadat in de zomer de kinderrijken met vakantie gingen, gaan in september de kinderlozen en de ouderen wier kinderen niet meer meegaan, op vakantie. Als je een groep mensen bij elkaar wilt krijgen voor een workshop, moet je dat haast in november of maart doen. Anders lukt het niet meer.

    http://www.ariepool.com/cms7/2009/09/feestmaand/,

    Voor ons, de dubbelebaners, de tophypothekers, de ambitieuzen, de kinderrijken, namen de buurtwinkels te veel van waar we te weinig van hadden: tijd. Ook die zullen langzaam uitsterven, dacht ik meteen. De winkelcentra waren aan het eind van hun Latijn.

    https://www.slideshare.net/ergee68/winkelgebied-van-detoekomst,

    Van de kinderlozen vindt 37 procent dat collega's die een kind krijgen een stuk minder ambitieus worden. Zij worden omschreven als 'ambitieloos en niet vooruit te branden'. De kinderrijken zelf vinden dat er weinig aan hun ambitie is veranderd. Bij Intermediair wordt het praten over de kinderen als grootste ergernis genoemd. Daarnaast vinden de kinderlozen hun collega's met kinderen niet erg loyaal aan het werk.

    https://www.bc.nl/kennisbank/personeel/2419-Werknemer-ergert-zich-blauw-aan-collegas.html,

    Misschien duurt het nog tien jaren, maar één ding kunnen we met zekerheid al vaststellen, dat een steeds grotere groep buiten de boot gaat vallen, eerst de lager opgeleiden, dan de ouderen, de employees uit de financiële branche, de ambtenaren, de kinderrijken, of de kinderarmen, de medelanders, de controleurs, de werkers die door automatisering wegvallen enz., terwijl 'de economie volgens Den Haag inmiddels toch weer zo stevig aantrekt'.

    https://kassa.bnnvara.nl/vraag-beantwoord/vraag/voeding-gezondheid/basisinkomen,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • kansarme kinderrijken

    Linkse partijen zijn objectief gezien het slechtst voor de natuur van Nederland, want ze moedigen de massa-immigratie van miljoenen kansarme kinderrijken aan, én potverteren, én de vernietiging van leefomgeving met windmolens.

    https://www.climategate.nl/2013/05/natuurmilieubeweging-en-overheid-vervreemden-mens-van-de-natuur/,

    met substantief ervoor


    • miljoenen kinderrijken

    Linkse partijen zijn objectief gezien het slechtst voor de natuur van Nederland, want ze moedigen de massa-immigratie van miljoenen kansarme kinderrijken aan, én potverteren, én de vernietiging van leefomgeving met windmolens.

    https://www.climategate.nl/2013/05/natuurmilieubeweging-en-overheid-vervreemden-mens-van-de-natuur/,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • kinderlozen en kinderrijken

    Ik begrijp er niks van, die verwijten die kinderlozen en kinderrijken en werkende moeders en niet-werkende moeders elkaar voortdurend maken. Kinderen hebben is een vrolijke aangelegenheid, maar in Nederland zijn de mensen blijkbaar simpelweg niet in staat te genieten van kinderen.

    http://www.frontaalnaakt.nl/archives/00000136.html,

    Kun je je werk goed doen en tegelijkertijd een goede vader of moeder zijn? Kinderlozen en kinderrijken reageren vaak verdeeld en soms emotioneel op deze vraag.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2000/09/09/onbetrouwbaar-of-miskend-7509433-a11288,

    Van een tweedeling op het werk tussen kinderlozen en kinderrijken is mij nooit iets gebleken, haat tegen collega's met kids (alleen het woord al) heb ik nimmer opgesnoven. Kennelijk heeft zich achter mijn rug een cultuuromslag voltrokken.

    https://www.trouw.nl/home/van-een-tweedeling-op-het-werk-tussen-kinderlozen-en-kinderrijken-is-mijnooit-iets-gebleken-~a546750b/,