kindervrije


kindervrije 1.0

(neologisme)

iemand die kindervrij is; iemand die bewust geen kind of kinderen heeft; iemand die bewust kinderloos is; iemand die vrijwillig kinderloos is
Frequenter dan kindvrije in dezelfde betekenis.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kindervrije…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is bewust kinderloos; is vrijwillig kinderloos
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Waardering] wordt in felle debatten door mensen die bewust voor kinderen hebben gekozen soms afgeschilderd als egoïstisch

    Algemene voorbeelden


    Het begrip kindervrij, is voor veel kindervrije mensen een treffend woord. Kindervrij is het vrij zijn van kinderen. Kindervrije mensen ervaren het niet hebben van kinderen als een groot geluk. Het komt wel eens voor dat ouders zeggen dat ook zij kindervrij waren totdat de kinderen kwamen. Dit is duidelijk een misverstand. Deze mensen waren toen zij nog geen kinderen hadden, kinderloos. Een kindervrije zal namelijk nooit een kind krijgen. In geval van een ongelukje zal de zwangerschap van een kindervrije afgebroken worden.

    http://www.nvsh.nl/opinie/bevolkingKindertalVrij.htm

    Mij is de vraag wel eens gesteld wat voor soort mensen kindervrijen zijn. Mijn antwoord is dat kindervrijen net zo zijn als andere mensen. Wij hebben dus ook verschillende eigenschappen en karakters.

    http://www.nvsh.nl/opinie/bevolkingKindertalVrij.htm

    Momenteel ben ik samen met een psychologe [...] een boek aan het schrijven over de kindervrijen en daarin zit ook het hoofdstuk 'Voor- en nadelen', maar vooral met dat laatste heb ik enorm veel moeite; ik kan niet echt nadelen bedenken.

    De Telegraaf,

    Als religieuze fanatici gaat u tegen elkaar tekeer. Kinderen worden uitgemaakt voor "kleine teringlijertjes", ouders voor egocentrische mensen die alleen maar een baby op de wereld zetten om die te verwaarlozen en zo beroerd op te voeden dat de kindervrijen daar last van hebben. En de kindervrijen op hun beurt voor egoïsten die alleen maar uit zijn op het najagen van plezier.

    http://krant.telegraaf.nl/krant/vrouw/teksten/vrouw.uwmening.kinderloos.html

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een zwangere kindervrije

    Ikzelf ben er van overtuigd dat een zwangere kindervrije die haar zwangerschap uitdraagt, nooit 100% kindervrij is geweest. Deze mensen bestaan natuurlijk ook.

    http://www.nvsh.nl/opinie/bevolkingKindertalVrij.htm

    voorafgegaan door als


    • wij als kindervrijen

    Ik ben geen kinderhater, maar vind het leven prima met een leuke partner waar ik alles mee kan doen zonder verplichtingen van het ouderschap. Zoals iedereen zijn wij als kindervrijen ook gewoon op zoek naar de liefde van ons leven, helaas lijkt het vaak dat het hebben van een gezin belangrijker is dan het hebben van een goede relatie.

    http://www.kindervrij.nl/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2003