kindvrij


kindvrij 1.0

(neologisme)

van personen, echtparen e.d.: vrij van kinderen; (bewust) geen kind of kinderen hebbend; (bewust) zonder een kind of kinderen; (bewust) kinderloos; (vrijwillig) kinderloos
Minder gebruikelijk dan kindervrij in dezelfde betekenis.

Algemene voorbeelden


Ik ben kindvrij. Heel bewust en heel gelukkig. Ik maak dus geen deel uit van de 'moedermaffia' die qua sluwheid en achterbaksheid denk ik nog erger is dan de maffia die we kennen van 'The Godfather'. Dat meld ik maar even van tevoren, want ik ben dus net als Zwitserland: neutraal.

https://sylvia.nl/waarom-kindervaccinatie-wel-verplicht-moet-zijn/,

"47, kindvrij en nog nooit één seconde spijt of twijfel gehad. Ik vind het heerlijk dat ik een enorm fijn leven kan leiden met zo min mogelijk stress, beperkingen en gedoe. Af en toe oppassen op kind van vriendinnen is leuk, maar verder gaat het niet. Gelukkig al 26 jaar een vriend die er hetzelfde over denkt."

https://www.lindanieuws.nl/nieuws/lezersreacties/lezersreacties-kindvrij-leven/,

En toch is het ergens gewoon dat rare kleine stemmetje dat het niet definitief durft te maken. Dat niet durft te zeggen; ik ben kindvrij en kies daar bewust voor. Dat ik toch denk aan wat ik zou hebben als ik wél kinderen zou krijgen.

https://forum.viva.nl/psyche/kinderwens-kindvrij-of-juist-niet/list_messages/335185,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • iemands kindvrije bestaan

Ik ben gek op mijn nichtjes en neefjes maar ben net zo gek op mijn kindvrije bestaan.

http://www.kindervrij.nl/,

  • een kindvrij leven

Gisteren schreef columnist Lianne Marije Sanders (29) dat 'een leven zonder kinderen haar heerlijk lijkt'. Ze vroeg zich af waar alle blije kinderloze vrouwen zijn. Uit reacties onder haar column blijkt dat die er zeker wel zijn. Ook jullie reageerden waarom je voor een kindvrij leven hebt gekozen.

https://www.lindanieuws.nl/nieuws/lezersreacties/lezersreacties-kindvrij-leven/,

  • kindvrije mensen

Je koos bewust voor een kindvrij leven. Vandaag wordt de groep bewust kindvrije mensen steeds groter. Toch merk je in de omgang met anderen dat jouw keuze, dat de afwezigheid van een kinderwens als vreemd wordt aanzien. Je krijgt vragen of opmerkingen. Misschien loop je er zelf tegenaan. Je merkt dat je tot een andere sociale groep behoort. Deze workshop biedt een plek om ruimte te maken voor wat bij jou leeft, voor wat jij tegenkomt rond je keuze om kindvrij door het leven te gaan.

https://www.vindeentherapeut.be/c/workshop-ik-ben-kindvrij-en-dan-antwerpen.html

met bijwoord


  • bewust kindvrij

"Nou hier ook bewust kindvrij. Heerlijk. Kan doen en laten wat ik wil, hoe ik het wil en bespaart mij handen vol met geld. Die vrijheid van geen kinderen is niet in geld uit te drukken. Nooit spijt gehad en zal het ook niet krijgen. Nee hoor, leven zonder kids: zou niet anders willen."

https://www.lindanieuws.nl/nieuws/lezersreacties/lezersreacties-kindvrij-leven/,

In deze groep maken we lol, helpen/steunen we elkaar, vinden we herkenning en hebben wij gewoon RESPECT voor elkaar… Bijna alles mag gedeeld en gevraagd worden. Anders dan in sommige andere groepen worden er geen haatdragende teksten geschreven. We zijn allen bewust kindvrij maar respecteren ook andere keuzes.

http://www.kindervrij.nl/,

Twijfel jij eraan of je kinderen wil? Of ken je iemand die bewust kindvrij is? je bent niet alleen! Het aantal bewust kindvrije vrouwen wordt geschat op 20% en dat aantal zal nog stijgen naar 25%.

https://www.gezond.be/bewust-kindvrij-laatste-taboe/,

met werkwoord


  • (bewust) kindvrij blijven

Waarom kiezen koppels ervoor om bewust kindvrij te blijven? En waarom hebben sommige mensen het zo moeilijk om die keuze te respecteren?

https://www.gezond.be/bewust-kindvrij-laatste-taboe/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2003

kindvrij 2.0

(neologisme)

vrij van kinderen; waar geen kinderen aanwezig mogen zijn, zodat volwassenen geen last van hen hebben; waarbij kinderen niet toegelaten zijn; waar kinderen niet welkom zijn; verboden voor kinderen; alleen voor volwassenen; adults only

Algemene voorbeelden


Niet alleen de reis, maar ook de bestemming is steeds vaker kindvrij. Het Ojai Resort in Californië heeft een compleet kinderverbod en op sommige plekken gelden ze af en toe.

https://www.metronieuws.nl/nieuws/extra/2017/04/het-kindvrije-leven-wordt-steeds-populairder,

Er zijn steeds meer aanbieders van hotel- en andere accommodaties die inzien dat een groeiende groep (potentiële) klanten ook in het hoogseizoen in alle rust op vakantie wil kunnen. Zonder lastig gevallen te worden door het wel – en vooral het wee – van gezinnen met vaak nog kleine kinderen. Kindvrij dus, oftewel 'adults only'.

https://viveplus.nl/yes-kindvrij-op-vakantie/,

De camping en dus ook de accommodaties zijn kindvrij. Zo garanderen wij de rust waarnaar veel mensen op zoek zijn.

https://www.onlyadultcampings.nl/italie/appartementen/perticara/

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een kindvrije cabine

Vliegtuigmaatschappij Scoot Airlines uit Singapore speelt in op de 'adults only' trend door vliegreizen in een kindvrije cabine aan te bieden.

https://viveplus.nl/yes-kindvrij-op-vakantie/,

  • een kindvrije camping
  • (een) kindvrije glamping

Op een kindvrije camping hoef je niet bang te zijn dat de bal van de kinderen van de buurman per ongeluk tegen je caravan wordt geschopt. Op een kindvrije camping hoor je geen gillende, zeurende, jengelende of schreeuwende kinderen.

https://www.maashoeve.nl/kindvrije-camping.html

Kindvrije glamping. Hoewel kinderen natuurlijk hartstikke leuk zijn, is deze plek speciaal voor volwassenen. Wat een rust!

https://www.bijzonderecamping.nl/glamping/la-mirande

  • een kindvrije cruise

Kindvrije cruise. Onze kleine vloot geeft ons de mogelijkheid voor een flexibele indeling per schip, een goede mix van gasten. Families met kinderen zeilen graag met elkaar, maar singles en stellen geven meestal de voorkeur aan een schip zonder kinderen. Dat is bij ScicSailing dus geen probleem.

https://scicsailing.eu/themareizen.php

  • een kindvrije dag

Stel hè... alleen stel... dat je een kindvrije dag in de Efteling zou maken, of welk pretpark dan ook. Zou dat niet ontzettend veel mensen trekken?

https://forum.viva.nl/overig/kindvrije-dagen/list_messages/127539,

  • kindvrije eetgelegenheden
  • kindvrije etablissementen
  • kindvrije restaurants

In Nederland zijn er nog geen kindvrije eetgelegenheden, maar op de website 'No kids allowed' en bijbehorende social media wordt daar wel voor geijverd.

https://vrouw.nl/artikel/praat-mee/25020/korting-voor-keurige-kinderen-of-helemaal-kindvrij,

"Kinderen zijn overal in de horeca, ja. Zelfs in dure restaurants ontkom je er niet aan. Daarom ons initiatief: laten weten dat er een markt is voor kindvrije etablissementen, zodat consumenten kunnen kiezen."

https://www.ad.nl/binnenland/actie-voor-kindvrije-horeca-stuit-op-verzet~ab73de17/,

Kindvrije restaurants zijn ook een uitkomst voor afspraken met die vrienden die hun kroost overal meezeulen (u hebt zo'n stel in uw vriendenkring): u nodigt ze uit voor een etentje en zegt erbij dat u hebt gereserveerd bij dat-en-dat restaurant, let wel, bel een oppas want het is kindvrij.

https://jalta.nl/column/no-kids-allowed-kindvrije-horeca-kwetst-ouders/,

  • een kindvrij gedeelte
  • een kindvrije zone
  • kindvrije zones

De Australische restauranthouder Lyam Flynn durfde het aan een kindvrij gedeelte in zijn restaurant te creëren, en kreeg heftige kritiek van ouderorganisaties. Zijn gasten wilden het, betoogde hij, en hij kreeg er alleen maar meer klanten door.

https://viveplus.nl/yes-kindvrij-op-vakantie/,

Budgetmaatschappij Scoot, een dochteronderneming van Singapore Airlines, heeft een kindvrije zone geïntroduceerd aan boord van haar vliegtuigen.

https://zakenreis.nl/tag/kindvrij/

Ook Air Asia X heeft kindvrije zones in het vliegtuig. Net als de Indiase vliegmaatschappij IndieGo, en Malasian Airlines.

https://viveplus.nl/yes-kindvrij-op-vakantie/,

  • kindvrije horeca

Hoog tijd dat er in Nederland kindvrije horeca komt, zo schrijven de bedenkers op hun website. Ze willen via een lijst opzetten met cafés en restaurant waar kinderen niet welkom zijn. "Een paar adresjes maar, dan zijn we al heel tevreden."

https://www.ad.nl/binnenland/actie-voor-kindvrije-horeca-stuit-op-verzet~ab73de17/,

  • een kindvrij hotel

Je mocht het een aantal jaren terug nog niet eens fluisteren, maar inmiddels is het heel normaal: een kindvrij hotel, camping, vliegtuig of zelfs een restaurant. Oók in het hoogseizoen. Want niet iedereen wil een gezellig gezinnetje mee op vakantie. Al helemaal niet als dat het jouwe niet is.

https://viveplus.nl/yes-kindvrij-op-vakantie/,

Ik vind het een echte ontdekking zo'n kindvrij hotel en ik denk dat we vaker hotels gaan mijden die 'kindvriendelijk' in de omschrijving hebben staan.

https://thatguyfromrotterdam.com/eindelijk-rust-een-adults-hotel/,

  • kindvrije plekken
  • kindvrije ruimtes

Actie voor kindvrije horeca stuit op verzet. Gillende, stampende, snottebellende kinderen en hun lakse ouders in restaurant, koffiehuizen, café en hotels. De initiatiefnemers achter No Kids Allowed zijn het spuugzat en pleiten voor kindvrije plekken. Het eerste restaurant of café met een kinderverbod moet nog gevonden worden, maar het initiatief schiet al bij een hoop mensen in het verkeerde keelgat.

https://www.ad.nl/binnenland/actie-voor-kindvrije-horeca-stuit-op-verzet~ab73de17/,

"Ik denk dat het uiteindelijk goed is dat deze kindvrije ruimtes er komen, vooral in de reissector."

https://www.metronieuws.nl/nieuws/extra/2017/04/het-kindvrije-leven-wordt-steeds-populairder,

  • kindvrije reizen

Vakantiemakelaar Corendon biedt al kindvrije reizen aan, dus waarom zouden horecaondernemers niet inspelen op de behoefte aan restaurants zonder grut?

https://jalta.nl/column/no-kids-allowed-kindvrije-horeca-kwetst-ouders/,

  • een kindvrije vakantie
  • kindvrije vakanties

Kindvrij reizen blijkt een echte groeimarkt. Het mooie is dat je niet meer afhankelijk bent van het voor- of naseizoen, maar ook gewoon in het hoogseizoen een kindvrije vakantie kunt boeken. Zelf samengesteld, of als pasklaar totaalpakket.

https://viveplus.nl/yes-kindvrij-op-vakantie/,

Corendon heeft een uitgebreide range aan kindvrije vakanties in de aanbieding. Van hip en pal aan het strand tot en met een rustig resort met restaurants en bars, een zwembad, een fitnessruimte en een wellness-centrum.

https://viveplus.nl/yes-kindvrij-op-vakantie/,

  • een kindvrij verblijf

De mogelijkheid om een 'kindvrij' verblijf te hebben in het Renaissance Aruba Resort & Casino op Aruba slaat aan. Gasten kunnen daardoor ongestoord genieten van hun verblijf, zonder last te hebben van kinderen.

https://www.zakenreisnieuws.nl/nieuws/categorie/19/hotels/kindvrij-verblijf-bij-renaissance-aruba-werpt-vruchten-af,

  • kindvrije vluchten

Ze blijken één van de grootste ergernissen in vliegtuigen: kinderen. Er is volgens onderzoek van een groot reisbureau dan ook steeds meer vraag naar kindvrije vluchten.

https://www.nporadio2.nl/nieuws/23600,

met bijwoord


  • gegarandeerd kindvrij

De Spaanse railvervoerder Ranfe heeft stilterijtuigen waar je onder de 14 niet in mag. Je betaalt wel iets meer, maar dan reis je ook gegarandeerd kindvrij.

https://viveplus.nl/yes-kindvrij-op-vakantie/,

met werkwoord


  • kindvrij maken

De initiatiefnemer roept simpelweg op om bepaalde horecagelegenheden kindvrij te maken, en deze kinderloze restaurants te tippen aan andere mensen die graag verschoond blijven van de aanwezigheid van minderjarigen tijdens een etentje.

https://jalta.nl/column/no-kids-allowed-kindvrije-horeca-kwetst-ouders/,

  • kindvrij reizen

Op sites als Tripadvisor kan je ook steeds vaker aanvinken dat je kindvrij wil reizen.

https://www.metronieuws.nl/nieuws/extra/2017/04/het-kindvrije-leven-wordt-steeds-populairder,

Kindvrij reizen blijkt een echte groeimarkt.

https://viveplus.nl/yes-kindvrij-op-vakantie/,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2005