kinderloos


kinderloos 1.0

zonder een kind of kinderen; van personen, echtparen: geen kind of kinderen hebbend; van gezinnen: geen kinderen tellend; van huwelijken: geen kind of kinderen voortbrengend

Algemene voorbeelden


Het echtpaar, zelf kinderloos, zette zich jarenlang met hart en ziel in voor de jeugd van Staphorst.

Meppeler Courant,

Verzuurde en versteende fossielen. Ongetrouwde, alleenwonende en brildragende graftakken. Gescheiden, in de steek gelaten en kinderloze zuurpruimen. Gefrustreerde machtswellustelingen, een stille wrok koesterend tegen mensen mét kinderen.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

De dansvloer is vol, de mannen met glimmende hemden en pantalons van slappe stoffen hebben hun arm teder om het middel van hun vrouwen geslagen, die er in het zachte licht van de kroonluchters jaren jonger en kinderloos uitzien.

NRC,

Wil Anke Neerinckx met hem naar bed? Sturen haar genen haar op het pad van overspel en bedrog, of herkennen ze in hem, kinderloos tenslotte, onmiddellijk een inferieure spermadonor en blijft zij daardoor van ieder lustgevoel voor hem verstoken?

De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

Toen we net getrouwd waren, kinderloos en grenzeloos naïef, hebben we op een avond een stofzuigerverkoper uitgenodigd.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een kinderloos bestaan
  • iemands kinderloos bestaan
  • iemands kinderloos leven

Er zijn dagen dat je best wel eens geen kinderen zou willen hebben. Sommige vrouwen hebben dat gevoel iedere dag. Ze zijn geboren zonder moedergevoelens en kiezen bewust voor een kinderloos bestaan.

De Telegraaf,

Hun kinderloos bestaan en het lief en leed dat ze al die jaren met elkaar hadden gedeeld, had plotseling weer zin gekregen.

De vijfde macht, Pieter Aspe,

Het is heel iemand anders dan ik, wel ongeveer mijn leeftijd, maar niet mijn geslacht, niet mijn half ouderloze, geheel kinderloze leven, maar, zoals altijd wanneer iets particuliers precies en met gevoel opgeroepen wordt, je denkt: dat is mijn verhaal.

Twee eendjes en wat brood, Renate Rubinstein,

  • een kinderloze echtgenoot
  • de kinderloze koning
  • kinderloze mensen
  • een kinderloze miljonair
  • kinderloze ouderen
  • kinderloze ouders
  • een kinderloze tante
  • kinderloze tantes
  • een kinderloze vrouw
  • kinderloze vrouwen
  • een kinderloze werknemer

Het andere verhaal, waar Woody Allen zijn vertrouwde, halfkomieke rol van vrijwel gescheiden en kinderloze echtgenoot op zoek naar de liefde van Mia Farrow (die eigenlijk een ander wil), speelt, gaat al evenzeer over spijt - maar dat is de spijt die mensen verongelijkt maakt.

NRC,

Het publiek zag de wat starre, grijze man langzaam groeien in een nationale vaderrol die hij o zo graag ook in familiekring had vervuld. Eénmaal sprak de kinderloze koning over de "betekenis van dit leed", bij een toespraak ter gelegenheid van zijn 25-jarig ambtsjubileum. "Wij zijn stilaan gaan begrijpen dat er daardoor meer plaats in ons hart vrij is om werkelijk àlle kinderen lief te hebben".

NRC,

Juist om problemen rond huurzwangerschappen te voorkomen, besloot het Spaanse parlement in 1988 alle rechten en plichten over pasgeboren kinderen voor te behouden aan de biologische moeders. Die kunnen het kind natuurlijk niet verkopen. En als ze de baby in adoptie geven, moet dat nadrukkelijk volgens de algemene regels gaan, zonder enig voorrecht voor de kinderloze mensen die de buik van de biologische moeder hadden gehuurd.

De Standaard,

Op een bepaald moment zal Eumolpus [...] zich voordoen als een kinderloze miljonair die net schipbreuk had geleden, met een fortuin van … 30 miljoen sestertiën.

http://www.flwi.rug.ac.be/AAHE/OudeGeschiedenis/KwantiSyllabus.doc

De Duitse uitkomsten laten zien dat kinderloze ouderen niet slechter af zijn dan ouderen met kinderen, met een uitzondering: kinderloze ouderen maken een grotere kans op eenzaamheid.

http://www.fss.uu.nl/soc/hg/nsv/abstr97.htm,

Hij ziet tehuizen zoals Las Margaritas en die van de overheid waar kinderloze of verstoten ouderen wonen, als een noodzakelijk kwaad.

NRC,

In Kirgizië is het een gewoonte dat kinderloze ouders een baby adopteren uit een groot gezin.

http://www.ou.nl/open/rma/spiegel/frames11.htm

't Is niet alleen familie in de eerste graad die elkaar opvangt; zelfs een kinderloze tante wordt in huis gehaald en voorzien van eten als zij zichzelf niet meer kan redden.

http://www.blauwefeniks.nl/forum/messages/207/3706.html,

Elke woensdagmiddag danste ze op de catwalk van het lage salontafeltje heen en weer, haar spulletjes tonend aan haar drie kinderloze tantes.

Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

Maar of ze als 17-jarige, kinderloze vrouw al de ambitie bezat tot het plegen van zo'n riskant misdrijf blijft een open vraag.

http://www.google.nl/search?q=cache:6cvloVVOk7cJ:www.historisch-toerisme-bureau.nl/artikelen/ijsdermedicis.htm+dauphin+site:.nl=nl=lang_nl

Zo kan het bijvoorbeeld interessant zijn na te gaan of oudere personen anders reageren op een produkt dan jongeren of men kan bijvoorbeeld het koopgedrag vergelijken van "moeders" en "kinderloze vrouwen".

http://www.febelmar.be/pdf/gids.pdf

In 2001 lagen de totale loonlasten voor een alleenstaande kinderloze werknemer maar liefst 34% boven het EU-gemiddelde.

http://www.vlaamsblok2003.be/pdf/verkiezingsprogramma.pdf

  • een kinderloos echtpaar
  • (ongewild) kinderloze echtparen
  • een kinderloos koppel
  • (ongewenst) kinderloze paren
  • kinderloze stellen

Is het een delegaat van het contextuele denken dat je beter af bent met nageslacht. Word je niet een tikkeltje schuldig wanneer je niet rechtstreeks kunt doorgeven? Of zoals ik van een kinderloos echtpaar hoorde als egoïstisch betiteld.

http://users.pandora.be/lerenoverleven/Literatuur/Studiedagen/1+1=3/lez_1+1_sauren.htm,

Het enige doel van het experiment is volgens hem kinderloze echtparen te helpen aan nakomelingschap.

Reformatorisch Dagblad,

Het is een verzameling van eeuwenoude boeddhistische beelden van de zgn. koning-goden die zowel politieke als religieuze macht hadden in de tijd dat de Bai aan de macht waren. Er staat ook een vruchtbaarheidsgodin tussen die vooral door kinderloze echtparen wordt bezocht.

http://www.china-travel.nl/home.htm

Kloon-baby's zijn voor ongewild kinderloze echtparen helemaal geen oplossing, stelde maandag nog de vooraanstaande Duitse gynaecoloog professor Diedrich.

ANP,

Op de eerste plaats dient gezocht te worden naar ouders voor een kind en niet naar een kind voor een kinderloos koppel.

http://go.to/v.a.g.,

Zelden is een medische behandeling zo snel door ongewenst kinderloze paren omarmd.

http://www.bijnaraak.nl/asp/news.asp?newsid=1045,

Zowel binnen als buiten huwelijksverband komen kinderloze paren voor. Intentionaliteit (gewild of ongewild kinderloos) en de duur van het samenwonen (tijdelijk of blijvend kinderloos) spelen hierbij een belangrijke rol.

http://www.cgso.be/feiten/leefvorm.htm#alleenstaand,

Daarnaast groeit het aantal huishoudvormen met een van het gezin afwijkende opbouw, deels door het niet meer aanwezig zijn van een tweede volwassene als vaste partner (zoals bij alleenstaanden of eenoudergezinnen), deels door het ontbreken van kinderen (bijvoorbeeld bij alleenstaanden of kinderloze stellen).

http://www.frw.uva.nl/ame/publications/engelsdorpgastelaars_trends.pdf,

Hoewel de hotelovernachtingen in de tophotels voor het grootste deel voor rekening van zakenmensen komen, worden de particuliere gasten steeds belangrijker. Dat zou volgens KHN vooral komen door de oudere consumenten, whopies (wealthy & healthy, older people), en de kinderloze stellen, de dinkies (doublé income, no kids).

Algemeen Dagblad,

  • kinderloze gezinnen

Voor de hogere inkomens zal de leeftijdstoeslag van het kindergeld worden beperkt, met als compensatie een gelijkwaardige inspanning vanwege de kinderloze gezinnen.

De Standaard,

Binnen de regering lijkt de invoering van de selektiviteit in de kinderbijslag vooral een probleem te zijn voor de kristen-demokratische regeringspartijen. Zij bepleiten de solidariteit tussen kinderrijke en kinderloze gezinnen.

De Standaard,

  • kinderloze huishoudens
  • kinderloze tweeverdieners
  • kinderloze uitkeringsgerechtigen

Een flink deel van deze overwegend jonge en kinderloze huishoudens is [...] bereid minder nadruk te leggen op hun behoefte aan eigen woonruimte en kiest sinds de jaren zeventig, zij het vaak slechts zolang dat nodig is, voor stedelijke woonsituaties.

http://www.frw.uva.nl/ame/publications/engelsdorpgastelaars_trends.pdf,

Hij stelde ook dat de behoefte aan nieuwe woningen niet zozeer groeit door de komst van allochtonen, maar vooral door het sterk stijgende aantal alleenstaanden en kinderloze huishoudens.

NRC,

Alleenstaanden en kinderloze tweeverdieners, die zich financieel wat konden permitteren, kochten leegstaande en vervallen panden met een zekere architectonische allure en een historische sfeer.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

Kinderloze uitkeringsgerechtigden in een huurhuis lopen een risico. De nieuwe zorgtoeslag dekt de zorgpremie van 880 euro per persoon, zodra deze de 5 procent van het inkomen overstijgt.

de Volkskrant,

  • een kinderloos huwelijk
  • iemands kinderloze huwelijk

Wat rijmde d'r op reisnécessaire? Blèren? Nee, dat kon ie niet gebruiken. Dat lag te gevoelig vanwege hun gedwongen kinderloze huwelijk.

De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

Niet aan terugdenken, hield ik mezelf voor, alles beter dan zo'n verpest, kinderloos huwelijk.

De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

In het volgende huwelijk van Russell, met Patricia Spence, valt eenzelfde patroon te herkennen. Pas zijn vierde kinderloze huwelijk, op tachtigjarige leeftijd met Edith Finch gesloten, krijgt het kalmere verloop dat bij anderen boven de dertig begint.

NRC,

  • een kinderloze maatschappij

Na het beursdebacle rond Ahold, is aangetoond dat investeren in babies toch wel de beste garantie is voor ons pensioen. Niets erger dan een kinderloze maatschappij vol met duiven.

http://www.soete.nl/dutch/ddl20030308.htm

  • een kinderloze relatie

In de loop van de eeuw is het gemiddeld aantal kinderen dat vrouwen krijgen systematisch gedaald: veel meer paren opteren voor kleinere gezinnen van 1 à 2 kinderen en een minderheid (precieze cijfers hierrond ontbreken) opteert voor een kinderloze relatie.

http://www.cgso.be/feiten/leefvorm.htm#alleenstaand,

met bijwoord


  • bewust kinderloos

In de documentaire komen twee echtparen aan het woord: een stel dat bewust kinderloos bleef en een paar dat na lang uitstel een dochtertje kreeg.

NRC,

Bewust kinderloos [...]. Er zijn dagen dat je best wel eens geen kinderen zou willen hebben. Sommige vrouwen hebben dat gevoel iedere dag. Ze zijn geboren zonder moedergevoelens en kiezen bewust voor een kinderloos bestaan. Kindervrij noemen ze zichzelf.

De Telegraaf,

  • blijvend kinderloos
  • tijdelijk kinderloos

Zowel binnen als buiten huwelijksverband komen kinderloze paren voor. Intentionaliteit (gewild of ongewild kinderloos) en de duur van het samenwonen (tijdelijk of blijvend kinderloos) spelen hierbij een belangrijke rol.

http://www.cgso.be/feiten/leefvorm.htm#alleenstaand,

  • geheel kinderloos

Het is heel iemand anders dan ik, wel ongeveer mijn leeftijd, maar niet mijn geslacht, niet mijn half ouderloze, geheel kinderloze leven, maar, zoals altijd wanneer iets particuliers precies en met gevoel opgeroepen wordt, je denkt: dat is mijn verhaal.

Twee eendjes en wat brood, Renate Rubinstein,

  • gewild kinderloos
  • ongewild kinderloos (blijven, zijn)

Zowel binnen als buiten huwelijksverband komen kinderloze paren voor. Intentionaliteit (gewild of ongewild kinderloos) en de duur van het samenwonen (tijdelijk of blijvend kinderloos) spelen hierbij een belangrijke rol.

http://www.cgso.be/feiten/leefvorm.htm#alleenstaand,

Geschat wordt dat 1 op de 10 heteroseksuele paren ongewild kinderloos blijft.

http://www.freya.nl/

Samen Verder bestaat uit mensen die allen ongewild kinderloos zijn en blijven.

http://www.freya.nl/

  • niet kinderloos

't Is eigenaardig: een echtpaar dat kinderloos blijft, bestaat uit een man en een vrouw die logischerwijs allebei een vader en een moeder hadden. Met andere woorden: de ouders van een kinderloos echtpaar waren niet kinderloos. Waarom is dat echtpaar dan kinderloos?

Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,

U hoeft [...] niet kinderloos te zijn om voor IVF in aanmerling te komen.

http://www.freya.nl/

  • ongewenst kinderloos (zijn)

De meeste adoptieouders zijn ongewenst kinderloos (± 90%).

http://www.adoptie.nl/index.html

Mensen die ongewenst kinderloos zijn, hebben vaak al een lange periode van onderzoeken en teleurstellingen achter de rug voordat zij aan adoptie gaan denken.

http://www.adoptie.nl/via_brochure_2001.html#01,

Adoptie is op zich geen oplossing voor de pijn van het ongewenst kinderloos zijn.

http://www.kindengezin.be/Themas/Specifieke_onderwerpen/Adoptie/default.asp

Dankzij IVF ben ik na 15 jaar ongewenst kinderloos te zijn geweest op mijn veertigste moeder geworden van een dochter.

http://www.freya.nl/,

  • vrijwillig kinderloos

Nederland vergrijst in hoog tempo. De verhouding tussen het aantal jonge mensen en het aantal senioren raakt steeds meer uit balans. De oorzaken? Kleinere gezinnen, meer vrijwillig kinderloze vrouwen en een toenemende levensverwachting van ouderen.

http://www.tue.nl/cursor/html/cursor4119981999/cursor22/pag7a.htm

met werkwoord


( Frequent aangetroffen.)
  • kinderloos blijven
  • kinderloos gebleven

'Ik heb een kennis, een goeie kennis, in Zuid-Afrika. Hij heeft daar een grote scheepswerf. Hij is helaas kinderloos gebleven en is op zoek naar een opvolger. Iemand die jong is en moed heeft.'

Westenwind, Simone Duwel,

Als we kinderloos gebleven waren, zouden we in deze woning gebleven zijn. Maar met de kinderen wordt het wat klein. En we willen bovenal een tuintje. Je kan natuurlijk nooit alles vooraf inschatten.

De Standaard,

Het gezin van de oprichter bleef kinderloos en beloofde een kruis op te richten als hun wens naar kinderen in vervulling ging.

De Standaard,

Maurice stierf meer dan een jaar geleden en bleef kinderloos.

Acacialaan, Koen Peeters,

De onderzoekers voorspellen dat in 2010 één op de vijf paren kinderloos blijft.

NRC,

Zijn huwelijk bleef kinderloos en liep op de klippen.

Mise-en-scène, Axel Bouts,

Kinderloos gebleven vrouwen kunnen in de tentoonstelling troost zoeken bij tal van vruchtbaarheidsidolen uit diverse gebieden, inclusief Cyprus.

NRC,

Het zijn bijna altijd gescheiden of kinderloos gebleven vrouwen, die voor de nodige dans en muziek instaan. Met het respectabele beroep van sjamaan streven zij een status na die zij anders zouden ontberen.

http://www.bellydance.be/boek.html

  • kinderloos lijken

In de werkende wereld lijkt het menselijke ras kinderloos. Laatst was ik te gast op een debatavond. De aanwezige mannen, onder wie de hoofdredacteur van The Times, erkenden gewillig 'het probleem van de werkende moeder', en bespraken het langdurig en constructief. Niemand vermeldde de 'werkende vader'.

De Standaard,

  • kinderloos maken
  • kinderlozer maken

De dood van Erik in 1943, overreden door een Duitse vrachtwagen in de Brouwersvliet te Antwerpen, zal me even kinderloos maken als zijn ouders.

Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,

Als Verdonk nog een tijdje blijft posten op Integratie, dan loop ik over pakweg twee jaar met een mate-van-integratie-aangevende peer, appel of mango op de linkermouw van m'n jas, op m'n voorhoofd de streepjescode van m'n Ausweis en wordt m'n rechterarm ontsierd door een tattoo met de vlag van m'n geboorteland. In het kader van het overheidsprogramma Polder Fok, bedoeld om allochtonen kinderlozer te maken dan de met uitsterven bedreigde autochtonen, wordt dan m'n baarmoeder volgestort met beton.

https://stellaslament.wordpress.com/category/avonturen-met-teil/,

  • kinderloos overlijden
  • kinderloos sterven

Paul van Ostaijen overleed kinderloos; het zijn de afstammelingen van zijn broer die de - bescheiden - inkomsten opstrijken.

De Standaard,

Toen prins René Chalon van Oranje kinderloos overleed erfde Willem van Nassau (die van het Wilhelmus) het gebied en de titel.

http://www.zoz.nl/zozo/zozO25.htm,

Na zijn dood kwam het kasteel in het bezit van zijn neef Jacob van Lemens, die in 1664 kinderloos stierf.

http://www.provant.be/sterckshof/nederlands/sh3n.htm

Willem van Nassau's achterkleinzoon stadhouder-koning Willem III, stierf ook kinderloos.

http://www.zoz.nl/zozo/zozO25.htm,

  • kinderloos scheiden
  • kinderloos gescheiden

Vierenvijftig is hij. Al tien jaar kinderloos gescheiden. Na meer dan een kwarteeuw trouwe dienst staat hij zo goed als op straat.

De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

  • kinderloos worden
  • kinderlozer worden

Nu is Hekabe slavin van de Grieken, Priamos' weduwe en we zien in Euripides' stuk Hekabe (425 v Chr.) hoe ze van zestien maal achttien maal kinderloos wordt - alleen dochter Kassandra leeft nog als slavin in het bed van de Griekse koning Agamemnon.

NRC,

Griekenland wordt ook steeds kinderlozer. Met een geboortepercentage van 1,3 daalt de bevolking en steekt ook bij de Grieken de vergrijzing razendsnel de kop op.

https://books.google.nl/books?id=PkGozo8sIggC&pg=PA49&lpg=PA49&dq=%22kinderlozer%22&source=bl&ots=aomjzULhOv&sig=8Fl3e467P4vFpa6xGLKfFTLMSj4&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwiRmc_a5KPeAhVFLewKHQlNCgEQ6AEwBXoECAMQAQ#v=onepage&q=%22kinderlozer%22&f=false,

Op oudere leeftijd, bij het uit huis gaan van de kinderen, worden paren opnieuw "kinderloos".

http://www.cgso.be/feiten/leefvorm.htm#alleenstaand,

Het lijkt erop dat kinderen sneller lastig en hinderlijk gevonden worden dan vroeger. In zekere zin zijn we allemaal kinderlozer geworden dan ooit. De aantallen per ouderpaar zijn drastisch teruggelopen en die tijd van ons leven die we zonder kinderen doorbrengen, is alleen maar toegenomen.

https://www.ouders.nl/opinie/het-einde-van-de-kindvriendelijkheid-is-nabij,

  • kinderloos zijn
  • kinderlozer zijn

Als je kinderen hebt, is dat voor je hele leven. Kinderloos ben je ook je leven lang. Als je het gemis een plaats kunt geven, ga je samen verder.

http://www.freya.nl/

Wie alleen leeft, kinderloos is of als koppel de kerstperiode met twee moet doorkomen, zijn een Adventskreuzfahrt, een Christkindles-Reise, een Weihnachtsfahrt of een Silvester-Reise zeker een aanrader.

De Standaard,

Het huwelijk was kinderloos en de tsarina hoopte door middel van het schenken van deze ikoon de hemel te vermurwen.

http://www. eikonikon. nl/index2. html,

Bijna de helft (48%) van degenen die toen dertig jaar oud waren, was nog kinderloos.

http://www.scp.nl/boeken/titels/2000-5/nl/acrobat/Emancipatie.pdf,

Om heel eerlijk te zijn had ik niet een beetje geen zin, maar extreem echt heel erg geen zin. Want niet alleen zou iedereen daar ongetwijfeld veel jonger, slimmer, uitgeslapener, adremmer, kinderlozer en overall leuker zijn dan ik, maar ook zou mijn kamergenote een doorgesnoven feestbeest blijken te zijn die met een fles tequila in elke hand iedereen met haar hese stem zou uitnodigen om tot in de kleine uurtjes in onze kamer te dansen op onnavolgbare techno.

https://www.mr-online.nl/woudschoten/,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • kinderrijk en kinderloos

Binnen de regering lijkt de invoering van de selektiviteit in de kinderbijslag vooral een probleem te zijn voor de kristen-demokratische regeringspartijen. Zij bepleiten de solidariteit tussen kinderrijke en kinderloze gezinnen.

De Standaard,

  • ongehuwd en kinderloos

Als afstammeling van een rijke familie van industriëlen zwom Rau letterlijk in het geld [...]. Begin dit jaar overleed hij ongehuwd en kinderloos.

http://www.gva.be/dossiers/-k/kunst/dossier.asp

met eigennaam


  • de kinderloze Abraham
  • de kinderloze Elisabeth
  • de kinderloze Prajadhipok
  • de kinderloze Willem III

Jahweh sloot een verbond met hem; Hij zou de kinderloze Abraham een rijk nageslacht en land bezorgen.

http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9919504/oorsprongjodendom.htm

Na de dood van de kinderloze Elizabeth kwam de katholieke James VI van Schotland als James I van Engeland op de troon.

http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

Normaal zou Bhumibol nooit koning zijn geworden, want hij kwam pas in aanmerking na zijn oudere broer Ananta, die de kinderloze Prajadhipok dan ook in 1946 opvolgde.

De Standaard,

Eigenlijk heette ze Maria Louise, landgravin van Hessen-Kassel [...]. Haar echtgenoot Johan Willem Friso, achterneef en beoogd opvolger van de kinderloze Willem III (stadhouder in alle Nederlandse gewesten), was pas 24 en nog niet verder gekomen dan het stadhouderschap in Friesland en Groningen toen hij in 1711 plotseling kwam te overlijden.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding