kinesist


kinesist 1.0

((vooral) in België)

iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het behandelen van lichamelijke klachten, vooral aan het steun- en bewegingsapparaat, door bijvoorbeeld te masseren en oefeningen voor te schrijven; fysiotherapeut; kinesitherapeut

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kinesist…

is een therapeut; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Eén behandeling duurt ongeveer 50 minuten en kan volstaan. De kinesist beoordeelt hoeveel beurten u nodig heeft.

      http://www.femistyle.be/nl/beaute/aromatherapie.shtml

      De patiënt als laatste heeft een eigen verantwoordelijkheid in het leren van oefeningen waarmee hij zichzelf kan helpen. Op die manier hoeft een kine-behandeling niet ten einde te zijn als de reeks afgelopen is. De patiënt moet daarna zijn genezing verder zetten door de raad op te volgen van de kinesist en zijn oefeningen thuis te doen. U, als patiënt, zal dus actief betrokken worden bij uw genezing en dit op uw eigen niveau. Dit is kinesitherapie op maat van de patiënt.

      http://vandenbroucke.fgov.be/bijlage020502kinebriefpati%C3%ABnt.htm,

      Ondeskundige massage kan nefast zijn. Overdadig gebruik van essentiële oliën is allerminst gezond. Waar let u op? Laat je alleen door een deskundige behandelen, bij voorkeur een kinesist. Vraag naar zijn opleiding. Neem bij voorkeur een masseur die een Brits diploma kan voorleggen. Hij kent richtlijnen en reglementeringen.

      http://www.femistyle.be/nl/beaute/aromatherapie.shtml

      In België is er een kinesist per 400 inwoners.

      De Standaard,

      Het kind zal dus veel hoesten, wat met het litteken van de ingreep een pijnlijke zaak is. Door zacht en regelmatig op de borstkas te kloppen - tapoteren - of door met een vibrerend toestel over de borstkas te wrijven, zal de kinesist trachten de slijmen los te krijgen. Zo kan uw kind ze gemakkelijker ophoesten. Ook zal hij of zij uw kind spelenderwijs oefeningen aanleren waardoor het diep moet ademen.

      http://www.uzleuven.be/UZroot/content/home/wieiswie/diensten/kindercardiologie/inhetziekenhuis/

      Ten eerste is het beroep van kinesitherapeut een boeiend beroep: een beroep waarbij je mensen dag in dag uit kan helpen en waarbij je de patiënten vooruitgang kan zien boeken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vele jonge mensen kiezen voor een beroep als kinesist. In het verleden hebben te veel jongeren voor dit beroep gekozen waardoor er een groot overaanbod ontstaan is. Ten tweede is de kinesitherapeutische zorg populair bij mensen. Een kinesist zet zich individueel in voor zijn/haar patiënt en deze patiënt voelt zich daar goed bij.

      http://vandenbroucke.fgov.be/bijlage020502kinebriefpati%C3%ABnt.htm,

      Er zijn nu in België ongeveer 756.000 zelfstandigen, waarvan ongeveer 121.000 mensen met een vrij beroep. Vrouwen nemen een derde van dat aantal voor hun rekening, een flinke stijging tegenover 15 jaar geleden. De grootste groep vormen de geneesheren, met goed 24.000. Daarna volgen de paramedici, zoals kinesisten en zelfstandige verpleegkundigen.

      De Standaard,

      Het team bestaat ondermeer uit 8 gynaecologen, 4 kinderartsen, meer dan 20 vroedvrouwen, verpleegkundigen en verzorgenden. Daarnaast zijn er op de afdeling ook assistent-geneesheren actief en staan er dagelijks kinesisten klaar voor de begeleiding van pré- en postnatale oefeningen.

      http://www.virgajesse.be/indexhch.php

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • bij de kinesist
      • bij een kinesist

      Een kuitblessure (Ronny Bayer) en een keelontsteking (Vandekerchove) herleidden de kern van Oostende tot zes spelers. Bovendien klopte Mitchell verscheidene dagen bij kinesist Hallemeesch aan wegens een lichte verrekking aan de rechterknie.

      De Standaard,

      Minder sterk is Bouqué in haar rug. Schieten is heel belastend voor de rug. Ze moet geregeld bij de kinesist op bezoek om te pogen de pijn enigszins te verlichten. "Een competitiegeweer weegt algauw 5,5 kg en de positie die we aannemen is heel onnatuurlijk."

      De Standaard,

      Je kan informatiesessies volgen in het ziekenhuis waar je wil bevallen; je kan algemene voorbereidingsreeksen volgen hij een vroedvrouw; je kan leerrijke boeken lezen over de natuurlijke bevalling [...]; je kan een meer lichamelijke voorbereiding volgen bij een kinesist.

      http://www.bollebuik.com/folders/voorbereiden.htm

      • door kinesist Bill Norris
      • door kinesisten

      Kracht hamsteren voor de finale, dacht men. Maar nee, Chang had buikspierklachten, vroeg paramedische bijstand na het derde game van de derde set en verloor prompt zijn opslag. Pas toen zijn rechterflank bij 1-4 een tweede keer door kinesist Bill Norris soepel gekneed werd, was Chang gerustgesteld: tot en met matchpunt won Chang zestien van zijn achttien servicepunten.

      De Standaard,

      Elektrotherapie en ultrageluidtherapie, twee door kinesisten vaak gebruikte behandelingen, zijn voor schouderklachten niet effectief. Met die vaststelling haalde Geert van der Heijden een doctorstitel aan de universiteit van Maastricht.

      De Standaard,

      Op de zestig patiënten in de dienst-traumatologie zijn er twaalf geamputeerden, twintig procent. Spierversterking en rehabilitatie door kinesisten in afwachting van het maken van een prothese zijn essentieel in het hulpprogramma van Handicap International. In 1987 startte Handicap International in Cambodja een school waar sindsdien 137 kinesisten een opleiding van drie jaar hebben gevolgd.

      De Standaard,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • de arts, de kinesist en de patiënt
      • dokter en kinesist

      Kinesisten die uit het beroep willen stappen, zullen een degelijke sociale begeleiding en een uitstapvergoeding kunnen krijgen. Ik zie deze veranderingen als een nieuw begin voor de kinesitherapeutische zorg, waarbij de arts, de kinesist én de patiënt samenwerken om de beste zorg te bekomen voor iedereen.

      http://vandenbroucke.fgov.be/bijlage020502kinebriefpati%C3%ABnt.htm,

      Aanvankelijk leek het niet zo erg, maar 's anderendaags kon ik niet meer bergop fietsen. Volkracht ging niet meer. Ik werd bang. Dokter en kinesist zetten alle zeilen bij maar donderdag was ik nog niet zonder hinder, slechts een beetje beter. Vrijdag en zaterdag zouden moeten volstaan om topfit aan de start te komen.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      kinesist 1.1

      ((vooral) in België)

      beroep van kinesist

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Kinesist…

      is een beroep

          Algemene voorbeelden


          "We kwamen plots op het idee om Nirwana in twee richtingen uit te breiden, zonder dat we hiervoor ons beginconcept moesten opgeven. Naast de katoenen foetons kwamen stilaan ook matrassen in materialen als wol en latex in aanmerking om onder de noemer "natuurlijk" te verkopen. Een link die ons een nog bredere uitweg bood, had te maken met onze opleiding als kinesist: we wilden ons toeleggen op ergonomisch verantwoord of beter zitten."

          De Standaard,

          Combinatiemogelijkheden


          in voorzetselgroep


          • de (universitaire) opleiding tot kinesist

          Van september af wordt de opleiding tot kinesist nog alleen door de hogescholen verstrekt.

          De Standaard,

          Van den Bossche besliste vorige week de universitaire opleiding tot kinesist af te schaffen.

          De Standaard,

          Een visitatiecommissie heeft nochtans vastgesteld dat de opleiding tot kinesist aan de Vlaamse hogescholen ronduit slecht is, terwijl de drie universiteiten een goed rapport krijgen.

          De Standaard,