klastitularis


klastitularis 1.0

((vooral) in België)

vaste leerkracht voor een klas of groep die in het lager of speciaal onderwijs, alle of de meeste vakken onderricht of die in het middelbaar onderwijs in een klas met wisselende leerkrachten wordt aangewezen als het vaste aanspreekpunt voor leerlingen, leerkrachten en ouders; klassenleraar; mentor

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een klastitularis…

is een persoon

  • [Organisatie of instelling] werkt voor een school voor lager of middelbaar onderwijs
  • [Activiteit of handeling] is in het lager onderwijs de vaste leerkracht voor een klas voor alle of de meeste vakken en wordt in het middelbaar onderwijs in een klas met wisselende leerkrachten aangewezen als het vaste aanspreekpunt voor leerlingen, leerkrachten en ouders; heeft als taak om de resultaten en ontwikkeling van leerlingen te volgen en de sociale relaties en groepsgeest binnen de toevertrouwde klas te bevorderen

    Algemene voorbeelden


    De leerkrachten staan in voor het onderwijs van de kinderen. Naast de klastitularissen zijn er op school ook leerkrachten bewegingsopvoeding, taakleerkrachten en zorgverbreders.

    http://www.sint-bavobasisschool.be/schoolinfo/organisatie/organisatie.html,

    Eén van je leraars is je klastitularis. Bij je klastitularis kan je in de loop van het schooljaar altijd terecht met je vragen en je problemen in verband met je studies of je persoonlijke situatie. Hij kan bemiddelen in probleemsituaties met de directie, opvoeders of vakleraars. Hij kan, in samenspraak met de adjunct-directeur, specifieke remediale hulp [...] inschakelen voor individuele leerlingen van je klas of voor je gehele klas.

    http://www.hgrafbilzen.be/activiteiten/Schoolreglement%20HGI%202006-2007.pdf,

    De klastitularis is diegene die de leerlingen in de klas het beste kent want het dichtst bij hen staat en meestal ook een groot aantal uren les geeft in de betreffende klas. De klastitularis probeert in eerste instantie de leerling(en)begeleiding in zijn verschillende facetten zelf op te nemen. Hij of zij voert individuele gesprekken met leerlingen, kan sturing geven aan groepsprocessen en geeft zelf begeleidingslessen. Tenslotte heeft de klastitularis structureel overleg met de vakleerkrachten en met de andere betrokkenen. Hij of zij staat in voor het organiseren van de afstemming tussen de leerkrachten/begeleiders.

    http://www.ping.be/onderwijs-sldr/clbdl21.html,