klederdracht


klederdracht 1.0

afbeelding

Bron: Petrjan Andju
( CC BY-SA 3.0 )

traditionele kleding waarmee een groep personen, meestal de inwoners van een bepaalde plaats of een gebied, zich onderscheidt van anderen
Ook gebruikt voor de wijze of stijl van zich op die manier kleden.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Klederdracht…

is kleding

 • [Functie] wordt gedragen om zich als groep met een eigen identiteit te onderscheiden van andere groepen en om een eigen cultuur en identiteit uit te dragen
 • [Plaats] is meestal kenmerkend voor een bepaald gebied of een bepaalde streek en wordt in Nederland bijvoorbeeld veel gedragen in Staphorst, Volendam, Urk, Marken en in veel plaatsen in Zeeland
 • [Tijd] wordt meestal al gedurende langere tijd in een bepaalde gemeenschap binnen een bepaalde streek gedragen
 • [Gebruiker] wordt zowel door mannen als vrouwen gedragen, maar vaker door vrouwen

Algemene voorbeelden


Een antieke zelfbinder, getrokken door drie Belgische koudbloeds, oogst hier de rogge, net zoals dat gebeurde aan het begin van deze eeuw. De klederdracht is eveneens authentiek.

Meppeler Courant,

De klederdracht verdwijnt en de wortels van de bevolking verdwijnen.

Meppeler Courant,

Hun liefde voor het dorp Staphorst blijkt duidelijk uit de manier waarop ze verslag doen over de oude gebruiken rond klederdracht.

Meppeler Courant,

Zij heeft haar studie opgevat als een zoektocht naar het wezenlijk verband dat er volgens haar bestaat, tussen de heersende mentaliteit, de kijk op leven en mens enerzijds én het kleedgedrag van een volk anderzijds. Daarom ligt haar geschiedenis van de klederdracht ingebed in de geschiedenis van de politiek, de ekonomie en de kultuur.

De Standaard,

"Mensen zeggen: het is toch jammer dat de kerk weggaat, omdat ze er iets in zien als een barrière tegen maatschappelijke verwildering. Maar ik vergelijk het wel eens met klederdrachten. Je zult vele mensen horen zeggen: ach wat jammer dat er geen klederdrachten meer te zien zijn - maar ze trekken het niet aan!"

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • (de) klederdracht dragen

Op de catechisatie bij ds. Harrestein en de meisjesvereniging ontmoette ze de andere Urker meisjes en zij beleefde het in haar herinneringen als een gezellige tijd. Alleen al in Amsterdam dienden zo'n tachtig meisjes, die allen de klederdracht droegen.

http://www.bethvantrui.nl/index.php?p=pagina=182,

met adjectief ervoor


 • authentieke klederdracht
 • folkloristische klederdracht
 • kleurrijke klederdracht
 • lokale klederdracht
 • nationale klederdracht
 • oorspronkelijke klederdracht
 • originele klederdracht
 • oude klederdracht
 • ouderwetse klederdracht
 • religieuze klederdracht
 • traditionele klederdracht
 • typische klederdracht
 • wereldse klederdracht
 • zwarte klederdracht

Authentieke klederdracht werd op maat gemaakt voor opnames, de Möppeler Daansers draafden op in vol ornaat.

Meppeler Courant,

Tussen al die krijgers staan ook vrouwen in folkloristische klederdracht. Ik herken de meisjes uit Tirol die gekleed lopen zoals Sonja Ziemann in de heimatfilms van mijn jeugdjaren en zie opnieuw de curieuze rokken uit het Hongaarse Debrecen. Maar de meeste vrouwelijke Trachten ken ik niet.

Het onvermogen, Giovanni Peirs,

De uiterst vriendelijke bevolking in kleurrijke klederdracht handhaaft de eeuwenoude traditionele levenswijze.

http://www.arakea.be/site/schad_5174.htm

Voor haar 121ste verjaardag was er in Arles een groots feest met paarden uit de Camargue, kinderen in lokale klederdracht en massa's bloemen. In het Guinness Book of Records staat Calment als de oudste levende persoon met een geboortebewijs van 21 februari 1875.

De Standaard,

Het eiland Java in Indonesië is het gebied waar batik de hoogste volmaaktheid heeft bereikt [...]. Uiteindelijk werd het gebatikte textiel de nationale klederdracht (in een volgend artikeltje blijven we even langer stilstaan bij de gebruikte traditionele batikkleding).

http://users.skynet.be/jacques.coenye/batik%20artikel%203.htm

Dit ongerepte oude dorpje in de bergen van Noord-Hongarije met zijn volkshuizen in oude stijl is een levend museum: vrouwen lopen er nog in de oorspronkelijke klederdracht.

http://www.hunginfo.nl/html/index-nl.html

Het stipwerk bestaat uit het met de hand aanbrengen van gekleurde verf op stoffen en houtwerk. Van de bewerkte stoffen maken de bewoners van Staphorst en Rouveen onderdelen van hun kleding. Een presentatie van originele klederdracht maakt deel uit van de dag.

Meppeler Courant,

Ze dragen de ouderwetse klederdracht: berevellen, houten schaatsen (koeribben zijn niet meer verkrijgbaar) en vooral veel baarden.

NRC,

Het idyllische Lhee toonde zaterdag tijdens de 15e Oogstdag Oude Stijl vele tegenstellingen. Zo liepen er zomers geklede mensen, maar liep men ook in oude klederdracht rond.

Meppeler Courant,

De vrouw in plaatselijke klederdracht met wie ze een geanimeerd gesprek voert, is wellicht de vrouw van de slager, die zonet de onthutsende waarheid over Amélies ware bestaan is komen vertellen.

De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

Zoekt u de oeroude volkskunst? Ook die vindt u hier: prachtige klederdrachten, oude boerenhofsteden, openluchtmusea, volksfestivals met volksmuziek en dans o.a. in Oost-Hongarije of de paprikafeesten in Kalocsa, het uienfeest in Makó, wijnoogstfeesten in de wijngebieden.

http://www.hunginfo.nl/html/index-nl.html

De islamitische radio en televisie komen onder scherpere controle. Elke propaganda voor de sharia, de wet gebaseerd op de koran, wordt verboden. Religieuze klederdracht wordt aan banden gelegd.

De Standaard,

Twee Baskische zwaargewichten laten zich in de cel van Mark insluiten. Iñaki en Patxi staan in hun traditionele klederdracht op de uitkijk. De guardia van dienst zit in het administratief centrum en lost een moeilijk kruiswoordraadsel op. Mark wordt vakkundig door de gekrenkte ETA's in elkaar geslagen.

Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

S. K. [...] zoekt een afbeelding van de typische klederdracht van een vroegere ziekenhuiszuster met een grote kap.

De Standaard,

Soeur Sainte-ode, op Claire na de oudste en ook al achtenzestig, was de enige die nog kloosterkleren droeg, niet als een vorm van protest [...] maar omdat ze aan die wereldse klederdracht nooit zou kunnen wennen.

Het hooglied, Valère Depauw,

Mijn moeder was een groot donker lichaam in zwarte klederdracht, mijn moeder was angstaanjagend.

Het binnenste ei, Hannes Meinkema,

 • Drentse klederdracht
 • Friese klederdracht
 • Hollandse klederdracht
 • Marker klederdracht
 • Saksische klederdracht
 • Spaanse klederdracht
 • Staphorster klederdracht
 • Volendamse klederdracht
 • Zeeuwse klederdracht

Iedere woensdag (omstreeks 13.00 uur) worden de schapen geschoren bij de Brunstingerhof en bezoekers lopen dinsdags en donderdags vanaf het middaguur de kans bewoners in Drentse klederdracht tegen het lijf te lopen.

Meppeler Courant,

De voorstelling begon met een groot nummer waarin de volwassenen in Friese klederdracht een polderfantasie neerzetten.

Meppeler Courant,

Ze heeft ook een collectie poppen in Hollandse klederdracht waarmee ze wel eens exposeert.

Meppeler Courant,

Elke zaal in het binnenmuseum snijdt een belangrijk thema uit de roerige Zuiderzeegeschiedenis aan. Van kanon tot schilderij, van duwslee tot Jakobsstaf en van manuscript tot Marker klederdracht.

http://www.zuiderzeemuseum.nl/

Zo is de plaatselijke bevolking opgeroepen om deze dag massaal Saksische klederdracht te dragen.

Meppeler Courant,

Hij wilde ook gefotografeerd worden, durfde dat niet te vragen, en toonde zijn verlangen door opeens in Spaanse klederdracht te verschijnen een zwarte, platte hoed, zijden overhemd, met een zwart daslint en een kort zwart jasje.

Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

Zij vertelde over het hoe en waarom van de Staphorster klederdracht. Eerst liet zij aan de hand van meerdere Staphorster poppen zien hoe men van kind af aan gekleed ging in klederdracht.

Meppeler Courant,

Voor een haring van dik een ons - wat voor de Nederlandse adept al richting walvis gaat - betaalt de oosterbuur graag drie mark [...]. En daarbij bevallen meisjes met Volendamse klederdracht en klompen bijzonder goed, zo blijkt. Een dergelijke entourage leidt gemakkelijk tot een verdrievoudiging van de dagomzet.

NRC,

Hier wordt ons Zeeuwse meisje misbruikt, moet men bij Unilever gedacht hebben toen ze de paginagrote advertentie van Mazda in de krant tegenkwamen. In de advertentie leunt een meisje in Zeeuwse klederdracht - inclusief zijspiegels - nonchalant tegen een Mazda. 'Geen cent teveel ', zegt het meisje, terwijl ze met haar duim en wijsvinger het bekende geldgebaar maakt.

NRC,

in voorzetselgroep


 • een kind in klederdracht
 • een man in klederdracht
 • een meisje in klederdracht
 • een moeder in klederdracht
 • een vrouw in klederdracht

Huizen op Marken. Op de voorgrond een kind in klederdracht; op de achtergrond een vrouw die een raam lapt.

http://www.beeldbank.noord-hollandsarchief.nl/index.php?option=com_memorixbeeld&view=record&Itemid=2&id=64867de4-fb8f-11df-9e4d-523bc2e286e2

Bij het hotel worden we aangesproken door een man in klederdracht: "Ik ben een woestijnberber" zegt hij "en kan jullie de echte woestijn laten zien".

http://home.hccnet.nl/h.j.barelds/recent/marokko-02.htm

Koningin Juliana ontvangt bloemen van een meisje in klederdracht.

http://www.gahetna.nl/collectie/afbeeldingen/fotocollectie/zoeken/weergave/detail/start/5/tstart/0/q/zoekterm/staphorst/f/Persoons_instellingsnaam/Juliana,%20koningin

Hij besloot een tekening te maken van zijn moeder in klederdracht, haar op een stoel te zetten van de architect Gerrit Rietveld en een wereldkaart te laten borduren.

NRC,

Slechts bij hoge uitzondering zien we in het stadsbeeld nog een vrouw in klederdracht.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen