kledij


kledij 1.0

zaken die gebruikt worden om zich ermee te kleden; zaken die gebruikt worden om ermee het lichaam te bedekken en warm te houden; wat dient om zich mee te kleden; dat wat men draagt om zich te kleden; lichaamsbedekking voor mensen; verzameling kledingstukken, vaak een combinatie van verschillende kledingstukken die men bij elkaar draagt; hoeveelheid kledingstukken tezamen; kleren; kleding

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kledij…

is een verzameling

   Hoofdsemagram: kleding


   Algemene voorbeelden


   Sara Lee Knit Products is geen echte nieuwkomer in het Gentse havengebied. In 1993 begonnen daar de distributieactiviteiten. De voorbije jaren gingen de omzet en het aantal werknemers ook al sterk vooruit. Vandaag is de distributie goed voor een omzet van 2,2 miljard frank en 98 jobs. Opvallend is wel dat de kledij, die vooral in het Verre Oosten wordt gemaakt, in containers en via de Antwerpse haven wordt aangevoerd.

   De Standaard,

   Kledij, huid en adem ruiken naar verf of oplosmiddelen.

   http://nl.psychiatrie.be/bgdisplay.jhtml?itemname=nonprofbacksub029,

   Sparen op kledij (73 procent) is het meest genoemde verweermiddel van gezinnen die de crisis voelen.

   De Standaard,

   Combinatiemogelijkheden


   als object bij een werkwoord


   • kledij dragen

   De strompelrok verdwijnt, maar voor het overige blijft men kledij dragen van voor de oorlog, zij het een soberder en een vormlozer versie.

   http://www.kunstbus.nl/index.html?http://www.kunstbus.nl/verklaringen/mode.html

   met adjectief ervoor


   • Afghaanse kledij
   • authentieke kledij
   • donkere kledij
   • dure kledij
   • elegante kledij
   • feestelijke kledij
   • folkloristische kledij
   • hippe kledij
   • historische kledij
   • informele kledij
   • intelligente kledij
   • keurige kledij
   • kleurige kledij
   • losse kledij
   • luchtige kledij
   • makkelijke kledij
   • militaire kledij
   • modieuze kledij
   • nieuwe kledij
   • oosterse kledij
   • ouderwetse kledij
   • religieuze kledij
   • sexy kledij
   • sjofele kledij
   • slordige kledij
   • spaarzame kledij
   • speciale kledij
   • sportieve kledij
   • strakke kledij
   • traditionele kledij
   • uniforme kledij
   • verkeerde kledij
   • vuile kledij
   • warme kledij
   • wollen kledij
   • zomerse kledij
   • zwarte kledij

   Ze zagen er uit als Mujahideen - ze waren gekleed in Afghaanse kledij en droegen Aks - maar ik vond het verstandig ons schuil te houden en deed geen poging Blue en de andere jongens, die nog steeds aan het bidden waren, te attenderen.

   Jihad, Tom Carew,

   Archeon is een heel bijzonder museum: u vindt er geen suppoosten en (weinig) tekstborden, maar u wordt er wegwijs gemaakt door archeotolken. Dit zijn mensen die in authentieke kledij u alles vertellen over het leven in vroeger tijden.

   http://www.archeon.nl/lang_nl/welkom_f.htm

   De man, die ook donkere kledij droeg, keek nog een laatste keer op zijn horloge.

   http://www.patricklagrou.be/06TmainSK.htm

   Aankoopfacturen … van alle luxeproducten, als daar zijn: fiets en toebehoren, fototoestel, dure kledij en slaapbenodigdheden.

   http://joeri.keps.be/thuisdocumenten2.htm

   Voor elegante kledij blijven enkele warenhuizen de referentie: Bloomingdale's, Macy's of het dure Saks.

   De Standaard,

   Als je iets doet moet je het goed doen. En waren ze tweeverdieners of niet? En nog diezelfde middag trok ze de stad in om zich wat feestelijke kledij aan te schaffen.

   Niet doen Agnes, Peter van Straaten,

   Overal werden oude liederen opgezocht en geregistreerd, gereconstrueerd en geïnterpreteerd om ze daarna - veelal getooid in folkloristische kledij - uit te voeren.

   http://home.planetinternet.be/~sintlod8/kleinkunst/kleinkunst_1.htm

   Koopt Sam hippe kledij dan krijgt hij even later een berisping van zijn pianolerares omdat hij er te frivool bijloopt.

   De Standaard,

   De leden van de folkloristische vereniging, in historische kledij met boerenkiel en halsdoek, hebben het druk met het toezicht en het verzorgen van de gasten.

   http://www.beeg.demon.nl/gawstrekkers/gtindex.html

   Hun boeken dragen ze goed zichtbaar in de hand, aan hun informele kledij merk je dat ze op de campus zelf wonen.

   Het onvermogen, Giovanni Peirs,

   Als de persoon toch valt, kan de intelligente kledij de val helpen opvangen, bijvoorbeeld door uit te zetten of zichzelf op te blazen.

   De Standaard,

   Want op zondag. . . de zondag was een dag om na de kerk gezellig met de familie in keurige kledij rond de tafel te zitten koffiedrinken, om dan vervolgens de middag idem dito door te brengen met een handwerkje, eventueel een boek.

   Het wil nog maar niet zomeren, Hannes Meinkema,

   Meestal zijn de vrouwen mooi uitgedost in kleurige kledij en geven ze dansend het beste wat ze in zich hebben.

   http://www.pienternet.be/senegal/senegal_woord_muziek.html

   Sommige verenigingen kunnen je wel vragen om bvb. een T-shirt met het club-logo te dragen. Deze T-shirt kun je bij hen aankopen en is meestal niet duur. Recreanten in losse kledij en ... op blote voeten, natuurlijk!

   http://www.turnen.be/,

   Op de artists impression van de festiviteiten op het Museumplein flaneren feestgangers in luchtige kledij onder een bloedrode hemel.

   de Volkskrant,

   Enkele werknemers hadden een deel van het uitstalraam dichtgemaakt met een zwart doek. Daarin zat een doorkijkgat waarachter poppen in militaire kledij stonden opgesteld.

   http://www.standaard.be/nieuws/regio/index.asp?pId=1

   Wat Ramaekers met zijn boekje precies beoogt, is onduidelijk. Soms lijkt het een sociologisch verslag: je leert als lezer van alles over modieuze kledij, alternatieve en populaire muziek, het Antwerpse uitgaansleven.

   De Standaard,

   Daarnaast zijn er de afgelopen jaren door de kledingindustrie tal van nieuwe stoffen ontdekt, die de nieuwe kledij veiliger en comfortabeler maakt.

   De Limburger,

   Een tweede poging, ditmaal als exotische danseres, sloeg in de mondaine kringen van de Franse hoofdstad in als een bom, vooral wegens haar nauwelijks verhullende oosterse kledij.

   De Standaard,

   NK dorsen met de dorsstok en vlegel was één van de hoogtepunten van de dag. In hun ouderwetse kledij was het afzien voor de deelnemers.

   Meppeler Courant,

   Omdat er nog nooit zoveel kardinalen tegelijkertijd zijn benoemd, hebben de vier kleermakers in Rome die zijn gespecialiseerd in religieuze kledij, de afgelopen dagen overuren moeten maken om alle bestellingen op tijd af te hebben.

   http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/2001/02/21/Vp/06.html,

   Nieuw leuk erotisch idee voor feestjes. Ideaal en onvergetelijk voor verjaardagen, verrassingsfeestjes, homeparty's. Erotische verrassingstaart topless of in sexy kledij binnengebracht door striptease Wendy.

   http://www.stripteasebelgium.be/wendy.htm

   In zijn sjofele kledij, half verdoken onder zijn veel te grote pet, dwaalt hij door de straten, terwijl hij met zijn tandeloze mond hele verhalen voor zichzelf vertelt.

   Die kleine dingen, Helene Hemelaers,

   Een onhandige, stuntelige ruiter met slordige kledij was [...] een dankbare tegenpool voor zijn aristocratische en geüniformeerde precisieruiters.

   http://www.vcv.be/mores_be/1425_cont.shtml,

   De warmte sloeg hem tegemoet toen hij binnen trad en de deur snel achter zich toe deed. Ze lag op bed te lezen. Haar spaarzame kledij deed hem snel het hoofd afwenden.

   Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

   Voor jouw vrienden zal je speciale kledij wel opwindend zijn, maar voor de mensen die rondom de club wonen is het meestal shockerend.

   http://users.telenet.be/speelsite/wetiq.html

   Event Masters organiseerde voor ons een evenement om de lancering van een nieuw product te vieren. Aangezien we onze medewerkers wilden verrassen hadden we hen niets verteld over het programma. Ze wisten enkel dat sportieve kledij aangewezen was.

   http://vdab.be/magezine/2001-04/avontuur.shtml

   Drink voor en na seksuele betrekkingen wat water, om mogelijk binnengedrongen bacteriën sneller te kunnen uiturineren? Was zo spoedig mogelijk na de geslachtsgemeenschap (wasje en plasje). Vermijd strakke kledij en draag katoenen ondergoed.

   http://urologiehasselt.be/patienten.html

   Een herenhuis dat op twee verdiepingen tot een paleis uit een sprookje van duizend-en-één-nacht werd omgetoverd [...]. Gezeten in comfortabele kussens krijgt u er verrukkelijke tajines en couscous, vergezeld van het beste vlees, opgediend. Een primeur over de ganse lijn, met inbegrip van de nederigheid van de waard (Abdellah Mahani) en de bescheidenheid van de vrouwelijke diensters in traditionele kledij.

   http://www.resto.be/cesoirondineamarrakech/home-nl.htm

   Honderden jaren geleden reeds werd een muziekensemble verzocht niet te bont gekleed te gaan en zich te onthouden van opdringerig gedrag. Zoiets leidde de aandacht te veel van de compositie, de componist en - van doorslaggevend belang - de adellijke opdrachtgever af. Uniforme kledij en een hoffelijke attitude behoorden derhalve tot het beleid.

   http://www.xs4all.nl/~lelarge/ov/prelude.htm

   Zo moeten de deelnemers de kans krijgen om te stofzuigen, mee te helpen met de afwas, vuile kledij sorteren.

   http://www.vfgj.be/

   Deelnemers moeten in het bezit zijn van laarzen, warme kledij en een rugzak met lunchpakket.

   De Standaard,

   Ze rooien bossen om akkers aan te leggen, houden vee, bewaren voedsel en zaaigranen in aardewerken potten, maken wollen kledij en bouwen huizen van wel 35 meter lang.

   http://www.dse.nl/eversham/

   Door aannemersbedrijf De Olde was bijna 200 m zand op het sportveld opgebracht en daar werden 8 speelvelden uitgezet. Het was een lust om de spelers aan het werk te zien. In hun zomerse kledij maakten zij de raarste capriolen. De zandvlakte had nog meer voordelen, want de moeders en vaders die hun kleinen meegenomen hadden, konden zich vermaken op de zandvlakte, die niet bestemd was voor volleybal.

   Meppeler Courant,

   De zwarte kledij van de rouwenden, de vorm van het doodshuisje en de zware deuren waar men schroomvol, snikkend en gedempt pratend in en uit trad, bepaalden mijn beeld van de dood.

   Verzameld proza, Jotie T'Hooft,

   met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


   • aansluitende kledij
   • beschermende kledij
   • opvallende kledij
   • passende kledij

   Er bestaan verschillende modellen van Beha's: • Balconet: dieper uitgesneden beha, maakt de borst mooier en het décolleté uitdagender • Beha met voorgevormde cups: beha met naadloze cups, deze is onzichtbaar onder aansluitende kledij [...] • Beha met afneembare bandjes: Beha met afneembare bretelles, laat toe om de schouders vrij te maken.

   http://www.mariejo.com/Nederlands/home.asp

   Het Belgische regenweer verontrustte trouwens niet enkel de klanten. Ook de potentiële koeriers. De beschermende kledij waarmee de EcoBikers ons klimaat te lijf gaan, werd daarom ingevoerd uit Duitsland.

   De Standaard,

   In Frankrijk [...] wordt publiciteit gevoerd voor de "encaisseur du frac". Dat is een man, die gekleed in een billentikker en getooid met een hoge hoed, onwillige schuldenaars bezoekt. Daardoor is het voor iedereen duidelijk dat de bezochte man schulden heeft. In Spanje bestaat een dergelijk invorderingssysteem waarbij "cobradores" zich in opvallende kledij en met een opvallend voertuig aanbieden bij de schuldenaar.

   http://home.pi.be/~pin67548/index2ter.nl.htm,

   Soms krijg je passende kledij aan en word je op het podium geroepen.

   http://www.gent.be/

   met adjectivisch voltooid deelwoord


   • aangepaste kledij
   • gepaste kledij
   • gepersonaliseerde kledij
   • versleten kledij
   • verzorgde kledij

   Gebruik van DNOC is wettelijk verboden noch beperkt. De gebruiker moet zich wel beschermen met een filtermasker en aangepaste kledij.

   De Standaard,

   De organisatie hoopt de feestgangers in gepaste kledij aan te treffen.

   Meppeler Courant,

   Met gepersonaliseerde kledij versterkt u de identiteit en het imago van uw bedrijf.

   http://www.bakk.be/index.htm

   Hij leefde onconventioneel en liep altijd met versleten kledij die voor de armen bestemd was.

   De Standaard,

   Uiteraard liepen er een hoop 'gekken' rond, maar het publiek wordt toch elke keer iets beter. Beter als in meer mooie dames en verzorgde kledij. Hoewel dat laatste helemaal geen vereiste is bij een echt techno-feest, lijkt mij.

   http://www.xs4all.nl/~adark/,

   met ander, nevengeschikt substantief


   • kledij of schoenen

   Het wetsvoorstel-Vanvelthoven dat op 31 mei '98 van kracht wordt, gaat heel ver: het verbiedt tabaksreclame langs autocircuits, sportvelden en festivalweiden, alle mogelijke sponsoring, en zelfs dat kledij of schoenen nog onder een naam van een sigarettenmerk worden verkocht.

   De Standaard,

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   kledij 2.0

   (weinig gebruikt)

   traditionele kleding waarmee een groep personen, meestal de inwoners van een bepaalde plaats of een gebied, zich onderscheidt van anderen; klederdracht
   In een enkele combinatie gebruikt.

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Kledij…

   is kleding

     Combinatiemogelijkheden


     met adjectief ervoor


     • Staphorster kledij

     Ook het CDA vond het een loffelijk streven van het koor zich in Staphorster kledij te tooien, maar Klaas Brand was het met Poortman eens dat het gevraagde bedrag te hoog is.

     Meppeler Courant,

     Woordfamilie


     Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen