klikhit


klikhit 1.0

(neologisme, internet)

filmpje op YouTube dat zeer vaak aangeklikt wordt en dus uiterst succesvol is: ruimer ook: link op internet die zeer vaak aangeklikt wordt

Semagram


Een klikhit…

is een hit; is een product

   Hoofdsemagram: hit


   Algemene voorbeelden


   Een reclamefilmpje van een Deense busmaatschappij is een klikhit geworden op YouTube. Ruim een half miljoen mensen hebben de originele Deense versie van het filmpje op YouTube bekeken, schrijft de krant Jyllands Posten. Met de Engelse en de ondertitelde versie daarbij opgeteld, komt het kijkersaantal op 1,2 miljoen uit. In de reclame zien we busreizigers in extase raken over de 'nieuwste technologische snufjes', zoals panoramaramen, gratis hanglussen en designer stopknoppen. De chauffeur wordt neergezet als uiterst 'cool'. Het filmpje is bedoeld om mensen tussen de 18 en 34 jaar de bus in te krijgen.

   NOS Nieuws,

   Een bizon in het Amerikaanse natuurpark Yellowstone staat vredig te grazen en laat zich de aandacht van een groepje toeristen aanvankelijk welgevallen. Maar zodra een jongetje het dier wil gaan knuffelen, is de bizon de belangstelling zat en begint hij het jongetje woest te achtervolgen. Ook het jongetje zet het op een lopen. Uiteindelijk komt hij, tot hilariteit van een van de volwassen aanwezigen, met de schrik vrij. Het filmpje van het incident, dat vorige maand plaatsvond, is op YouTube aan het uitgroeien tot een flinke klikhit.

   http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article/detail/3313821/2012/09/10/Boze-bizon-bezorgt-jongetje-de-schrik-van-zijn-leven.dhtml,

   Een cheerleader op een Americanfootballveld laat haar vriendinnen zien hoe lenig ze is. Dat gaat niet helemaal goed. Het ultrakorte filmpje werd afgelopen weekend op YouTube geplaatst en ontwikkelt zich razendsnel tot klikhit.

   http://www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/detail/3259554/2012/05/23/Cheerleader-schopt-zichzelf-knock-out.dhtml,

   Een jonge hond die op en neer stuitert in een korenveld en wordt beschreven als de vrolijkste hond ter wereld, is één van de jongste klikhits op YouTube.

   http://www.nieuwslijst.nl/opmerkelijk/is-dit-de-vrolijkste-hond-ter-wereld-_a3438515.html?l=all&p=0,

   Het is wat wij op de redactie een 'klikhit' noemen: het levensechte YouTube-filmpje waarop te zien is hoe stoere Mariniers van de Nederlandse Krijgsmacht een Duits koopvaardijschip bevrijden van piraten met daadkrachtige aktie. Dus: schreeuwend, schietend. Niks geen watjesgedrag.

   http://www.marketingtribune.nl/nieuws/piratenfilm-defensie-blijkt-geschikt-voor-werving/,

   Adverteren kost geld. Wij hebben interessante informatie uit een profiel gehaald, waarover dit bericht gaat [...]. Dat vinden kennelijk meer mensen interessant, want dit bericht is een "klikhit", zo zien wij hier aan de webstats.

   http://www.marketingtribune.nl/nieuws/dirk-van-den-broek-zoekt-marketeer,

   Etymologie


   Aard herkomstinheems woord
   Vroegste datering2009