klimplant


klimplant 1.0

plant met buigzame stengels die zich aan muren, bomen, enz. hecht en zodoende omhoog klimt

Semagram


Een klimplant…

is een plant

 • [Deel] heeft zachte, buigzame stengels
 • [Plaats] groeit omhoog langs muren, bomen, balken, palen, stokken e.d.
 • [Gedrag] hecht zich aan muren, bomen, enz. en klimt zodoende omhoog

  Algemene voorbeelden


  Alle blauweregens groeien graag op een zonnig plaatsje. Ze stellen geen bijzondere eisen aan de grond, toch houden ze van een goede humusrijke tuingrond. De klimplant heeft zeker een steun nodig.

  http://www.tuinclub.be/tuinartikels/wisteria%20enten.htm

  Klimop versiert de stammen van de bomen. Deze klimplant hecht zich met tuchtwortels vast aan de schors van bomen.

  http://www.aalst.be/wandeling8.htm,

  De Monstera of gatenplant, werd vroeger ook wel Philodendron pertusum genoemd. Deze klimplant bereikt een hoogte van zowat 2,5 meter, houdt van indirect licht en stelt zich tevreden met temperaturen boven tien graden Celsius en een lage luchtvochtigheid.

  De Standaard,

  De druif is van nature een klimplant. Deze planten zoeken om te overleven het licht op en groeien via bomen de hoogte in.

  http://www.wijnbouw.nl/

  Klimplanten geven huis en tuin een aparte charme. Ze kleuren de gevel, verbergen lelijke stukken metselwerk, groeien romantisch over priëlen en pergola's. Ze springen telkens weer in het oog en vele soorten bloeien met geurige bloemen. Bovendien vergroten klimmers aanzienlijk de begroeide en bebloemde tuinoppervlakte.

  De Standaard,

  Klimplanten hebben uiteraard steun nodig. Soms is de aanwezigheid van een niet al te gladde muur of wand al voldoende. Denk daarbij aan klimop en wilde wingerd, die helemaal zonder enig ander hulpmiddel zeer goed hun weg vinden. Andere zijn eveneens zelfhechtend maar vragen in het begin wat steun, terwijl bij sommige elk nieuw uitgegroeid takje op wat steun moet kunnen rekenen.

  De Standaard,

  Klimplanten hebben alle één ding gemeen: ze willen omhoog, maar dat doen ze wel verschillende en het is dan ook nodig te weten hoe ze het best geleid worden. Enorme klimmers kunnen de sterkste konstrukties binnen de kortste keren de baas, terwijl andere heel wat bescheidener van aanpak zijn. Zo kan een stevige betonnen paal bij goudenregen wel uitkomst bieden terwijl een rozenboog hopeloos verwoest wordt.

  De Standaard,

  De zuidgevel krijgt het meest zon. Voor sommige planten is dit erg warm en droog. De volgende klimplanten kunnen hiertegen: trompetbloem, wilde wingerd, blauwe regen, winterjasmijn en clematis.

  http://www.oudwest.amsterdam.nl/index.html

  De west- of oostgevel ligt in de halfschaduw; hier voelen veel planten zich thuis. Er is voldoende licht en het is niet te droog. Deze klimplanten gedijen er: wilde wingerd, bosrank, bonte klimop, kamperfoelie en clematis. Hoewel de noordgevel voor planten minder geschikt is, kunnen hier toch nog de volgende klimplanten gebruikt worden: gewone klimop, klimhortensia, het bosrank type en de hedera.

  http://www.oudwest.amsterdam.nl/index.html

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een eenjarige klimplant
  • eenjarige klimplanten

  Een dagbloem met fraaie bladen, dat is de beste omschrijving die je Ipomoea purpurea kunt meegeven. Het is een eenjarige klimplant. Leuk om als aanvulling op het balkon of tegen de schutting de zomer fleurig te maken.

  http://www.neerlandstuin.nl/plantenb/ipomoea1.html

  Eénjarige klimplanten, zoals dagbloemen en sommige Oost-Indische kers geven extra diepte aan een goed beplante tuin.

  http://www.volkstuinen.be/leesvoer/bloementuin/1en2jarigen.htm

  • een tropische klimplant
  • mooie klimplanten

  Pepers en paprika's zijn beide afgeleid van de soort Capsicum annuum. Om alle verwarring te vermijden, moet worden opgemerkt dat de pepers waar wij het hier over hebben, niets te maken hebben met de echte peper, Piper nigrum, een tropische klimplant afkomstig uit Oost-Indië. Onze pepers zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en werden rond 1500 naar Europa gebracht.

  De Standaard,

  Klimop is een van de mooiste klimplanten, die het nagenoeg op alle plaatsen goed doet, zelfs tegen donkere muren, want klimop is van nature een bosplant en kan heel wat schaduw verdragen.

  De Standaard,

  met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een bloeiende klimplant
  • bloeiende klimplanten

  Aan weerszijden van de deur groeide een bloeiende klimplant.

  De grens van glas, Carlos Fuentes,

  Wie een kleine tuin bezit, moet listen bedenken om het oppervlak te vergroten. Klimplanten bieden uitkomst, iedere tuin heeft wel een geschikte huismuur waartegen ook bloeiende klimplanten zich thuisvoelen.

  NRC,

  in voorzetselgroep


  • begroeid met klimplanten

  De vorm, de hoogte en breedte van de constructie is uiteraard afhankelijk van de situatie waar de constructie moet geplaatst worden: als los element in de tuin of tegen een reeds bestaand element zoals een (laag) betonnen, bakstenen of houten muurtje, een reeds aangeplante haag of een draad begroeid met klimplanten.

  http://www.ecologischgroen.be/bib/privacy.html

  Er is een viertal zwartmetalen banken geplaatst en ter hoogte van de school een groot klimrek. Langs de randen zijn straatlantaarns geplaatst in glazen bollen, die voor een deel tevens zijn begroeid met klimplanten.

  http://www.homepages.hetnet.nl/~ridmrt55/Inlnew.htm

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen