klimmer


klimmer 1.0

iemand die klimt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een klimmer…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] klimt, bv. in een boom of op een hek

    Algemene voorbeelden


    In een boom klimmen is volgens Van den Dungen niet moeilijk of gevaarlijk. "Je zit altijd op twee punten aangesnoerd. Nog op de grond gooi je een dunne werplijn over de hoogste tak. Via die lijn hijs je een dik touw naar boven, naar de hoogste 'veilige tak', die de klimmer kan houden. Vervolgens klim je in het touw omhoog zoals je dat vroeger deed in de gymzaal. Bovenin kun je de hele boom rond snoeien. Vervolgens ga je steeds een stukje lager."

    Brabants Dagblad,

    Catherine was dertien op de dag dat Matti zich verhing aan een boom die halverwege tussen de katholieke kapel en de presbyteriaanse kerk stond. Ze was de eerste die de trappen van de kerk afliep en zijn verwrongen gelaat te zien kreeg. Eerst besefte ze niet wat er was gebeurd. Hij leek een klimmer die naar de volgende tak greep, of iemand die zich in een boom verschool, maar dan zag ze dat zijn twee laarzen nergens op steunden.

    De dood van Matti Bonner, Dermot Healy,

    Ruim tweehonderd agenten, onder wie meerdere pelotons ME, ruiters en 'platte petten' moeten ervoor zorgen dat de huldiging van Ajax vanavond op het Leidseplein rustig verloopt [...]. Het veelgeplaagde bloemenstalletje van Wil Keijzer en de tramabri's op het Leidseplein zijn voorzien van pinnen, die klimmers moeten weerhouden.

    Het Parool,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een goede klimmer

    Een boom was voor mij niet gauw te hoog. De volgende stap in de ontwikkeling van vogelaar was het Vogeljaar [...]. Zo is dus het eerste contact ontstaan met een vogelringer, Bert Blaauw uit IJhorst. Hij was in de eerste plaats geïnteresseerd in Bonte vliegenvangers [...]. Maar een goede klimmer voor een nestkast van een Torenvalk of een ander roofvogel- of uilennest kon hij ook wel waarderen.

    http://www.vogeltrekstation.nl/ohv/100/30-bertwinters.pdf

    klimmer 2.0

    iemand die vooruitkomt, die hogerop komt, die succes heeft

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een klimmer…

    is een persoon

    • [Activiteit of handeling] klimt; komt hogerop in zijn leven; heeft succes; maakt carrière

      Algemene voorbeelden


      Olympique Marseille heeft intussen de Europese beker voor landskampioenen gewonnen en dreigt op het hoogtepunt van zijn roem van de rotsen te worden geduwd. Tapie betoont zich een meester van de aanval als beste verdediging. De man die bedrijven in nood kocht met winst en veel extra werklozen verkocht, roept uit dat het voetbal-establishment hem, de klimmer, zijn succes niet gunt, dat Parijs de arme havenstad Marseille met zijn verpauperde volkswijken zijn enige trots wil afpakken.

      NRC,

      Vaste verbindingen


      sociaal klimmer

      1. Vormvariant: sociale klimmer

        iemand die opklimt in de maatschappij; iemand die toetreedt tot een sociaal hoger milieu

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een sociaal klimmer…

        is een persoon

        • [Activiteit of handeling] klimt op in de maatschappij; treedt toe tot een sociaal hoger milieu

          Is hij een wonderkind of een sociale klimmer? Een toegewijde idealist of een sluwe rekenaar? Oliviero Toscani, de man achter de provocerende advertentiecampagnes van Benetton, heeft in Italië een advertentie ontworpen voor olijfolie van het merk Sagra. Volgens de 53-jarige fotograaf en art director is adverteren, mits goed gedaan, een hogere vorm van menselijke expressie, vergelijkbaar met filmen en schilderen.

          NRC,

          Er is een individualiseringsproces gaande dat tot een "atomistische" samenleving kan leiden [...]. De democratisering van het onderwijs heeft vaak tot gevolg dat mensen tussen twee culturen terecht komen als sociale klimmers. De flexibilisering van de arbeidsmarkt verhindert het gemakkelijk ontstaan van sociale bindingen op het werk.

          http://www.vrijmetselarij.nl/

        klimmer 3.0

        bedrijf dat stijgende aandelen heeft op de beurs; bedrijf dat in waarde toeneemt

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een klimmer…

        is een bedrijf

        • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft stijgende aandelen op de beurs; neemt in waarde toe

          Algemene voorbeelden


          De beurs van Brussel heeft de smaak van het sukses te pakken [...]. De Bel-20-index zette zijn opmars naar de 1.600 punten vrolijk voort. Hij steeg 6,58 punten naar een nieuw rekordslot op 1.557,44. In de loop van de zitting bereikte hij zelfs een nieuwe hoogste notering op 1.560,88. De klimmer van de dag was chemie- en farmagroep UCB.

          De Standaard,

          De rentevrees grijpt om zich heen in Amsterdam, waar de AEX 6,69 punten kwijtspeelde op 735,04. Hoogovens was een van de weinige klimmers. De staalgroep profiteerde van de Duitse concentratie in de staalsector en eindigde 3,1 gulden hoger op 91,7 gulden.

          De Standaard,

          Combinatiemogelijkheden


          met adjectief ervoor


          • de belangrijkste klimmers
          • de sterkste klimmer
          • de sterke klimmers

          Een forse koopgolf in diverse kwaliteitsaandelen en het effect van een sterkere dollar bezorgden de Dax in Frankfort een flinke winst van 1,11 procent. De index kwam 29,61 punten hoger uit op 2.703,83. Volkswagen en BASF behoorden tot de belangrijkste klimmers.

          De Standaard,

          De eerste Europese producent, Siemens Nixdorf Informationssysteme, is goed voor 5,1 procent van de Europese markt. De sterkste klimmer is Dell Computer, dat zijn verkoop met ruim 49 procent zag klimmen. Apple Computer verloor 1 procentpunt marktaandeel, maar Context meent toch tekenen van herstel te zien voor de producent.

          De Standaard,

          Als we ons beperken tot de grote namen, drijven in Amsterdam onder meer de uitzendgroep Randstad, de financiële groep ING, de distributiegroep Ahold en de uitgevers van VNU naar boven. Sterke klimmers waren ook ABN Amro en Hoogovens, twee aandelen die in Brussel te verkrijgen zijn.

          De Standaard,

          klimmer 4.0

          iemand die bergen beklimt; bergbeklimmer

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een klimmer…

          is een persoon

          • [Activiteit of handeling] beklimt bergen

            Algemene voorbeelden


            Wat is er in 's hemelsnaam met de oude deugden van het klimmen gebeurd: vriendschap, een gevoel van eenheid met de natuur, het opbouwen van een relatie met de berg? Het lijkt allemaal verdwenen. Vandaag is het aanvallen geblazen, net als bij een ouderwets beleg. Klimmers willen de top bereiken, tot elke prijs. Naar anderen wordt niet meer omgekeken, die zijn alleen een hindernis. Terwijl het toch een ongeschreven wet van het hooggebergte placht te zijn: in nood spring je elkaar bij.

            http://home.pi.be/~sp007739/everest.html

            Laat het touw van de klimmer nooit los hangen. Als de klimmer een overhangende route klimt, zorg dan dat je het touw niet te strak aantrekt, anders trek je de klimmer van de muur weg. Laat het zekertouw nooit los.

            http://www.ping.be/~pin11245/klimmen/infofrm.htm

            Er is goed nieuws voor alpinisten, want het ministerie van Toerisme wil nog meer bergen voor beklimmingen vrijgeven. Maar je moet geen klimmer zijn om van de Himalaya te genieten. Een trektocht op lagere hoogte, met de witte toppen als decor, is ook al een onvergetelijke belevenis.

            De Standaard,

            Ongezonde toestanden zoals overbevolking, afvalbergen en honderden sigarettepeuken, doen de Luxemburgse overheid eraan denken om klimmen op de rotsen te Berdorf te beperken of zelfs helemaal te verbieden vermits het gebied op Europees niveau beschermd is. We willen alle klimmers eraan herinneren dat je in Berdorf nog steeds mag klimmen, in groepjes van maximaal 3 personen. Wildkamperen en bivakkeren is er totaal verboden, én neem je afval mee (ook sigarettepeuken).

            http://www.belclimb.net/news.php?mode=showArchive=home=2001-05,

            Ons gevarieerde aanbod van cursussen en programma's is al jaren populair en succesvol bij skiërs, klimmers en wandelaars. Velen zijn met ons op pad geweest in de Alpen en andere grote berggebieden van de wereld en het doet ons een enorm plezier dat we ieder jaar weer zo veel bekende gezichten terugzien.

            http://www.ebskialp.com/ebsa/index.htm

            Tijdens de beklimming van een steile rots aan de oever van de Maas in Freyr, ten zuiden van Dinant, zijn zaterdagmiddag drie klimmers naar beneden gestort.

            De Standaard,

            Hij zag niets, hoorde niets, af en toe doken er gedaantes op uit de sneeuwstorm en verdwenen weer. De klimmers hadden zich een weg gebaand over de col tot het punt waar Claude in theorie het blauwe touw had uitgezet dat hen naar de top zou voeren, maar tegen die tijd was er nog maar een halve meter zicht en moesten ze in elkaars oren schreeuwen om zich verstaanbaar te maken.

            Bezeten van mij, Nicci French,

            Combinatiemogelijkheden


            met adjectief ervoor


            • een Britse klimmer
            • een Duitse klimmer
            • een Indiase klimmer
            • een Nederlandse klimmer

            In 1985 viel de Britse klimmer Joe Simpson in een afgrond van de Siula Grande, een 6.353 meter hoge berg in Peru. Drie en een halve dag kroop hij met een versplinterd been en een vermorzelde knie, door een woestenij van ijs, terug naar het basiskamp.

            De Standaard,

            De Duitse klimmer Hans Dülfer opende in 1913 solo (!) een route door de Fleischbank Oostwand in de Wilder Kaiser in Oostenrijk. Halverwege de wand kwam hij een gladde en steile plaat tegen waar hij met geen mogelijkheid overheen kon klimmen (dit is nog steeds de sleutelpassage van deze klassieke route). Hij klom omhoog, sloeg een haak in de rotsen en bevestigde daaraan zijn hennep touw. Nu kon hij, aan het touw hangend, naar rechts slingeren waar weer voldoende grepen zaten.

            http://www.robertsteenmeijer.nl/instructieboeken/handboektouwtechniekenvoordebergsport/abseilen/

            Ze zaten rustig een hap te eten, terwijl vijf meter verderop een Indiër doodvroor [...]. Enkele jaren eerder deed de Nederlandse klimmer Ronald Naar hetzelfde. En hij kreeg een lintje van de koningin. "Bovenop de zuidcol lag een Indiase klimmer, achtergelaten door zijn eigen mensen. Hij was zogenaamd zo goed als dood. Maar midden in de nacht begon het lijk plots met zijn armen te zwaaien. De Nederlandse expeditie die op de col bivakkeerde, wist niet wat te doen. Ze belden met hun arts in het basiskamp en die zei: hopeloos geval, als hij daar al zo lang ligt, is hij te onderkoeld om nog vervoerd te worden.

            http://home.pi.be/~sp007739/everest.html

            • een fantastische klimmer

            'De andere gids, een Franse jongen, Claude Bresson, een fantastische klimmer, die had het helemaal gehad, die liep te hallucineren.' Ze tikte op haar borst. 'Hij had longoedeem.'

            Bezeten van mij, Nicci French,

            Woordfamilie


            Als deel van een afleiding


            Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            klimmer 5.0

            wielrenner die goed kan klimmen; wielrenner die goed bergop fietst

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Een klimmer…

            is een wielrenner; is een persoon

            • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan goed klimmen; fietst goed bergop

              Algemene voorbeelden


              Allicht is het er hem nooit om te doen geweest, maar Laurent Jalabert werkt zich aardig op tot favoriet voor de komende Ronde van Frankrijk. Steeds sterker, steeds beter. Zelfs op de kale flanken van de verschrikkelijke Ventoux. Het terrein van de klimmer.

              De Standaard,

              Zijn hoedanigheden als klimmer, zijn beperkingen als daler zijn een paar ploegleiders in de Toekomstronde al opgevallen. Maar D'Hollander blijft nog een jaartje waar hij is.

              De Standaard,

              Binnen het geheel van een Ronde van Frankrijk heb je ook een paar klassiekers. Een ritoverwinning op de kruin van l'Alpe d'Huez bijvoorbeeld spreekt de klimmers veel meer aan dan een succes in gelijk welk ander ski-oord in de Alpen of de Pyreneeën. Dat heeft duidelijk te maken met het verleden, met tradities, met uitstraling vooral.

              De Standaard,

              De Giro van 1997 is alweer voer voor klimmers met zes bergritten, vier aankomsten op een col en een chronoproef op lastig terrein. Het zwaartepunt ligt opnieuw in de Dolomieten tijdens de slotweek, maar de debatten zullen vermoedelijk vroeger starten, zonder veel inbreng van de spurters.

              De Standaard,

              Combinatiemogelijkheden


              met adjectief ervoor


              • de Franse klimmer
              • de Spaanse klimmer
              • Italiaanse klimmers

              Het wordt bijgevolg een fameuze strijd voor, op en na de Jaizkibel, de col van eerste categorie op 32 kilometer van de streep. Museeuw kan het gevecht zeker aan, dat bewees hij vorig jaar. Bruyneel moet het ook kunnen en Vandenbroucke strijdt op een terrein dat hem goed moet liggen. Dat doet ook Richard Virenque. De Franse klimmer is verbazend goed op dreef.

              De Standaard,

              Op 30 kilometer van de streep forceerde Dierckxsens de beslissing. In zijn kielzog sloten Jalabert en de Spaanse klimmer Francisco Mancebo aan. Na een demarrage van 'JaJa' kon enkel de Leeuw van Kasterlee nog net aansluiten.

              De Telegraaf,

              Enig positief geluid toch in het Belgische kamp. Kurt Van de Wouwer, Luc Roosen, Glenn D'Hollander en Peter Verbeken gingen niet helemaal ten onder in het moordende tempo van de Italiaanse klimmers. Zij finishten in een derde pelotonnetje, niet zover achter de winnende groep.

              De Standaard,

              • de beste klimmer
              • een goede klimmer
              • een uitstekende klimmer
              • betere klimmers
              • goede klimmers

              Volgens sommigen was Gaul, 1 meter 68 groot en 63 kilo licht, beste klimmer ooit. Zijn belangrijkste overwinningen. Hij won de Tour de France in 1958 en het bergklassement in 1955 en 1956. Daarnaast won hij 8 etappes waaronder twee bergtijdritten.

              http://www.aaitvedan.nl/Kraante/de_beste_klimmers_aller_tijden.htm

              Bjarne Riis wordt de eerste Deen die de Ronde van Frankrijk wint, Richard Virenque eigent zich voor de derde keer op rij de titel van beste klimmer toe en Erik Zabel wordt 34 jaar na Rudi Altig de tweede Duitser in de geschiedenis die met de groene trui naar huis terugkeert.

              De Standaard,

              De fiets en de bolletjestrui, voor de beste klimmer tijdens de Ronde van Frankrijk, van Richard Virenque hebben dinsdag in Parijs tijdens een veiling ruim honderdduizend gulden opgeleverd.

              Meppeler Courant,

              "In vergelijking met vorig jaar heb ik al veel vorderingen gemaakt", weet hij. "Vraag het maar aan Dirk De Wolf, mijn ploegleider uit mijn amateurperiode. Toen kwam ik met drie minuten voorsprong bovenop een col door, maar liep ik in de afdaling zes minuten achterstand op. Tja, dan helpt het natuurlijk niet dat je een goed klimmer bent."

              De Standaard,

              Bugno, tweede in de Tour van 1991, is een uitstekende klimmer. Ooit bewees hij goed te kunnen tijdrijden, maar verleden jaar moest hij op die discipline veel terrein prijs geven op Indurain.

              NRC,

              Gianni Bugno wees de Rus Pavel Tonkov, winnaar van de jongste editie, en Marco Pantani aan als favorieten. "De laatste ritten zullen beslissend zijn. De betere klimmers kunnen dan het verschil maken," zei de Giro-winnaar van 1990.

              De Standaard,

              De Spanjaard Oscar Sevilla en de Colombiaan Santiago Botero zijn de twee kopmannen van zijn ploeg in de Tour. Sevilla en Botero zijn goede klimmers.

              http://www2.omroep.nl/nos/tour2002/

              Woordfamilie


              Als deel van een afleiding


              Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              klimmer 6.0

              dier dat goed kan klimmen

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een klimmer…

              is een dier

              • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan goed klimmen

                Combinatiemogelijkheden


                met adjectief ervoor


                • een goede klimmer
                • een uitstekende klimmer
                • goede klimmers
                • prima klimmers
                • uitstekende klimmers

                Deze slang komt hier wel voor, en houdt zich graag op in laag struikgewas, holen, onder boomstronken en dergelijke schuilplaatsen. Het is een zeer goede klimmer, snel en zeer alert.

                http://slangen.fol.nl/Blad11.html

                De zwarte rat [...]. Deze rat is een uitstekende klimmer en nestelt bijvoorkeur onder het dak. Ook deze rat is voornamelijk 's nachts actief, en eet alles dat los en vast zit.

                http://www.ongedierte.nl/,

                De ongeveer 11 soorten slaapmuizen worden soms beschreven als een tussenvorm van eekhoorns, ratten en muizen [...]. Qua gedrag stemmen ze in die zin met eekhoorns overeen dat ze goede klimmers zijn en vaak in bomen leven. Hun spitse snuit lijkt meer op die van ratten en muizen.

                http://www.dessie.be/wildlife/nieuwe_wereld.htm

                De takinfamilie is ondergebracht op de oude apenrots. Hoewel de dieren nogal zwaar en onhandig gebouwd lijken, zijn het prima klimmers. In een mum van tijd kunnen ze bovenop de rots klimmen. In het wild leven ze hoog in het Himalayagebergte.

                http://www.diergaardeblijdorp.nl/nl/index.html,

                Zwarte ratten zijn alleseters en prefereren, anders dan de bruine rat, een droge leefomgeving. Ze leven dan in de regel ook hoog en droog. Dit gaat ze prima af omdat ze met hun slanke lichaam en een lange staart uitstekende klimmers en evenwichtskunstenaars zijn.

                http://www.ongediertenet.nl/bugs/zwarterat.htm

                Als de zeeleeuw nat is, is de vacht donkerbruin. Met hun vinnen kunnen ze zich goed voortbewegen op de kant en het zijn uitstekende klimmers. De vetlaag en de vacht beschermen de zeeleeuw tegen de kou, zowel in het water als op het land.

                http://www.dolfinarium.nl/wie/default.htm

                Leguanen zijn uitstekende klimmers en voelen zich uitermate goed thuis hoog in de bomen, dat houdt tevens in dat ons terrarium hoog moet zijn.

                http://www.kameleon.to/

                • een behendige klimmer
                • een bekwame klimmer

                De bosmuis is voornamelijk 's nachts actief. Het is een behendige klimmer en snelle kolonisator.

                http://www.waddenzee.nl/dutch/ecomare/NED1079.HTM

                Kraaghagedissen behoren tot de agaam-achtigen en hebben sterke gelijkenissen met baardagamen, hoewel de lichaamsbouw verraadt dat de kraaghagedis een bekwame klimmer is in tegenstelling tot de baardagaam.

                http://www.kameleon.to/

                klimmer 7.0

                plant met buigzame stengels die zich aan muren, bomen, enz. hecht en zodoende omhoog klimt; klimplant

                Semagram (extra betekenisinformatie)


                Een klimmer…

                is een plant

                    Algemene voorbeelden


                    Een veel te weinig bekende klimmer is de sierwijnstok. Evenals de gewone wijnstok moet deze fraaie bladplant langs een klimrek, over een pergola of langs draden worden geleid.

                    De Standaard,

                    Van de hop (Humulus lupulus) bijvoorbeeld, een klimmer die in korte tijd een pergola of tuinhuisje overwoekert, kunt u in de lente de jonge scheuten afbreken en ze gekookt of gebakken nuttigen.

                    http://www.avvn.nl/

                    Dan komen we bij een Sorbus of lijsterbes met oranje bessen, de Pyracantha coccinea of vuurdoorn. Deze laatste is voornamelijk gekend als klimmer tegen een muur of draad, maar een wilde groei in struikvorm is zeker niet te versmaden.

                    http://www.detuingids.be/pages/list.asp?Cat=1=aanleg

                    Klimplanten geven huis en tuin een aparte charme. Ze kleuren de gevel, verbergen lelijke stukken metselwerk, groeien romantisch over priëlen en pergola's. Ze springen telkens weer in het oog en vele soorten bloeien met geurige bloemen. Bovendien vergroten klimmers aanzienlijk de begroeide en bebloemde tuinoppervlakte.

                    De Standaard,

                    Klimrekken en betonijzeren vlechtmatten zijn biezonder geschikt voor grootbloemige klimmers als kiwi en Aristolochia.

                    De Standaard,

                    Clematissen klimmen tegen boomstammen en slingeren zich door struiken zonder ze te overwoekeren. De blauweregen mag je dan weer de koning onder de klimmers noemen: zijn stortvloed van bitterzoet geurende bloemen is één van de hoogtepunten van de lente.

                    De Standaard,

                    Combinatiemogelijkheden


                    met adjectief ervoor


                    • een decoratieve klimmer
                    • een groenblijvende klimmer

                    Wie op zoek gaat naar een groenblijvende en decoratieve klimmer, die bovendien een goede bedekker is, zal zonder twijfel uitkomen bij de Hedera Helix.

                    De Standaard,

                    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


                    • een bloeiende klimmer

                    In praktijk zijn er heel wat blauwe regens die niet of nauwelijks bloeien. Wanneer u een exemplaar aanschaft kunt u dan ook het beste al een wat oudere plant kopen, op het moment dat deze op het tuincentrum in bloei staat. Zo weet u zeker dat u een bloeiende klimmer in handen heeft.

                    http://www.wolf-garten.nl/public_nl/gartenjahr/garten01.hbs

                    De klimhortensia, Hydrangea petiolaris, is een andere topper. Als je de plant een steun geeft met een draad aan een muur of rond een pilaar, zoekt zij het met haar hechtwortels verder wel zelf uit. Het vraagt wel even wat geduld want de eerste twee tot drie jaar is de groei matig, maar daarna schiet zij omhoog om telkens weer mooier te worden. Deze uitbundig bloeiende klimmer kan wel acht meter hoog worden.

                    De Standaard,

                    Woordfamilie


                    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen