knieslot


knieslot 1.0

(recht en misdaad; neologisme)

apparaat dat bestaat uit een beugel die om de knie wordt vastgemaakt en dat op afstand geactiveerd kan worden waardoor de drager daarvan het verder lopen onmogelijk wordt gemaakt, speciaal ontwikkeld om te voorkomen dat tbs'ers met proefverlof aan hun begeleiders ontsnappen

Algemene voorbeelden


Het knieslot maakt deel uit van een pakket maatregelen dat ontsnapping van tbs'ers tijdens verloven tegen moet gaan. In bepaalde gevallen gaan ook bewakers mee en er komt een elektronisch volgsysteem.

Elsevier,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2007
Oorspronkelijke betekenis Vóór de explosie van vindplaatsen op Google 12 treffers in drie verschillende, tamelijk incidentele betekenissen: 1. onderdeel van een onderbeenprothese; 2. "geknikt" slot waarmee een motor (of brommer) op slot gezet wordt; 3. Maandblad De Veeteler, jg. 36, nr. 10 (aug. 2005), p. 3: "Een kleine quiz volgde, om wat kennis te testen […]. 10. Welk dier heeft een knieslot? [Antwoord:] – paard."
Omstandigheden verdwijnen In september 2009 liet staatssecretaris van Justitie Albayrak in een brief aan de tweede Kamer weten dat de regering niet overgaat tot invoering van het knieslot. Weliswaar is het knieslot technisch haalbaar, maar het blijkt veel te duur te zijn (circa 18.000 euro per slot). Bovendien wordt het knieslot beschouwd als een 'ontoelaatbare inbreuk op de fysieke integriteit van de tbs-gestelde'.
Bijzonderheden Door TNO ontwikkeld op verzoek van het ministerie van Justitie en op aandrang van de Tweede Kamer. Onderzochte alternatieven als een stroomslot en een naaldloze injectie met slaapmiddel werden als onethisch van de hand gewezen.