knokkelkoorts


knokkelkoorts 1.0

tropische virale infectieziekte die voornamelijk wordt overgebracht door de muggensoort Aedes aegypti en die zich openbaart door pijn in de knokkels of in andere gewrichten, gevolgd door symptomen als spierpijn, plotseling opkomende hoge koorts, hevige hoofdpijn en soms ook rode, op mazelen lijkende huiduitslag en misselijkheid die doorgaans binnen een dag of vijf weer verdwijnen; dengue; vijfdaagse koorts

Algemene voorbeelden


Het begint met pijn in een knokkel of in een ander gewricht. Daarna krijg je koorts en ziet je huid eruit alsof je mazelen hebt. Daar hoef je je niet druk over te maken, want na een kleine week ben je weer de oude. Je hebt dan geleden aan een besmettelijke tropische ziekte die veel namen heeft: knokkelkoorts, vijfdaagse koorts, dadelziekte. En dan is er nog de oorspronkelijke en nog altijd gangbare benaming: denguekoorts. "Dengue" is afgeleid van het Swahili-woord dinga, maar wie weet dat?

De Standaard,

Terwijl de malariamug met name 's avonds en 's nachts steekt, is de mug die dengue of knokkelkoorts overbrengt juist overdag actief.

http://www.minbuza.nl/SubSites/wor2001website/index.htm

Het was een Afrika van aids en ondervoeding en droogte en malaria en stafylococceninfecties en knokkelkoorts en eindeloze, zinloze oorlogen, een Afrika gedrenkt in wreedheid.

Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & Stephen Baxter,

Zo is waargenomen dat het verspreidingsgebied van muggen die ziekten als malaria en knokkelkoorts kunnen overbrengen op mensen onder meer groter is geworden in Tanzania, Indonesië en Mexico.

http://www.nop.nl/,

Daarbij denkt men aan opstoten van (voorlopig nog) geïmporteerde tropische ziekten overgedragen door muggen, zoals malaria, gele koorts en dengue (knokkelkoorts).

http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=1908,

Naast malaria zullen knokkelkoorts, rivierblindheid, virale hersenontsteking, cholera en de Lyme-ziekte vaker voorkomen.

De Standaard,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen