koekoeksjong


koekoeksjong 1.0

afbeelding

Bron: Per Harald Olsen
( CC BY-SA 3.0 )

jong van een koekoek; koekoekskuiken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een koekoeksjong…

is een vogel; is een dier

 • [Ontstaan] komt uit het ei dat de wijfjeskoekoek als broedparasiet in het nest van veelal kleine zangvogels legt
 • [Gedrag] werpt de eieren van de broedvogel uit het nest en laat zich door de gastouders voeren

  Algemene voorbeelden


  Op deze manier legt een koekoek 7 tot 20 eieren in verschillende nesten, maar wel vaak van dezelfde zangvogels. Wat heel bijzonder is, is dat het koekoeksjong altijd een dag eerder uitkomt dan de andere jongen. Eenmaal geboren is het bovendien geen leuk broertje of zusje. Het koekoeksjong zorgt ervoor dat het met de vleugels de andere eieren uit het nest werkt en vermoordt op die manier de "zusjes en broertjes".

  http://dier-en-natuur.infonu.nl/vogels/40558-koekoek-legt-haar-eieren-in-andermans-nest.html,

  Een koekoeksjong probeert direct na het uitkomen uit zijn ei alle andere eieren uit het nest te duwen. Als dat niet lukt, moet het koekoeksjong het nest soms delen met een andere vogel. Toch krijgt het koekoeksjong het meeste voedsel, doordat het een veel grotere oranje-rode bek heeft dan het andere vogeltje. Deze kleur van de bek is een uitwendige prikkel voor de ouder om te voeren.

  http://biologiepagina.nl/34mavo/Examens/20082opgave.pdf,

  Een koekoek legt zijn ei al vroeg in het voorjaar. Niet in het eigen nest maar in het nest van een kleiner zangvogeltje. Dat vogeltje heeft niet in de gaten dat er een vreemd ei in het nest ligt en broedt het koekoeksei samen met haar eigen eieren uit. Het koekoeksjong komt het eerste uit het ei. In plaats van zich netjes als een gast te gedragen werkt het de andere eitjes het nest uit. Het is zelfs waargenomen dat het koekoeksjong de jongen van het zangvogeltje het nest uitwerkte. Een naar beestje dat koekoeksjong!

  http://janvanbarneveld.nl/artikelen/geestelijk/21-de-christenheid-als-koekoeksjong,

  Een bizarre gril van de natuur is dat winterkoninkjes vaak als pleegouders van koekoeksjongen fungeren.

  De Standaard,

  Hoewel de koekoek dit voorjaar vaak te horen was, hebben maar weinig mensen het geluk om een koekoeksjong op het nest te zien. Dit geluk had boswachter André Wels [...]. In een rietkraag langs het open water zit een koekoeksjong in, of beter gezegd op, het veel te kleine nest van een kleine karekiet. De pleegouders vliegen af en aan om de grote honger van het koekoeksjong te kunnen stillen. Het jong is bijna klaar om uit te vliegen en heeft dan ook, in vergelijking met de kleine karekiet een enorm lichaam.

  http://www.perssupport.nl/pressrelease/detail.do?pressId=44453&type=releases&subType=overview&searchKey=b39cf0c5-2a97-11e0-bdef-b52dde7f2312&subSearchKey=f231efeb-270a-11e0-b19b-a5fb127ab0a6&pageIndex=1&releasePageIndex=null&firstCharOfName=ALL&sectorCode=null&regionCode=null,

  koekoeksjong 1.1

  buitenechtelijk of onwettig kind

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een koekoeksjong…

  is een persoon

    Algemene voorbeelden


    Dus zit ik hier bij mijn slapende halfbroer, die wel op mij lijkt en toch ook weer niet. Het koekoeksjong dat mijn eigen vader in mijn nest legde.

    De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

    De autobiografische roman 'Het koekoeksjong' vertelt het leven van het hoerenkind Frans Maes. Het is de reconstructe van een hondeleven.

    http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=792,

    Het koekoeksjong uit de titel is Frans Maes, een onwettig kind, dat opgroeit in de marge van de maatschappij.

    http://ramius.skynetblogs.be/archive/2006/08/index.html,

    koekoeksjong 1.2

    iets wat zich ontwikkelt, groeit of bestaat ten koste van iets anders

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een koekoeksjong…

    is een zaak

      Algemene voorbeelden


      Met enige regelmaat komen Drentse akkerbouwers wietkwekerijtjes tegen in hun maïsvelden. In het voorjaar, als de maïs net begint op te komen, trekken thuiskwekers het ontluikende veld in, rukken een mooi eindje uit de kant een aantal plantjes weg en vervangen ze door hun eigen hennepplanten. Maïs en hennep groeien ongeveer even snel en tot vrijwel dezelfde hoogte. Daardoor is de kans op voortijdige ontdekking van de verstekelingen te verwaarlozen. Kort voordat de maïs wordt geoogst, sluipt de wietkweker in het nachtelijk duister het veld in en haalt zijn koekoeksjongen van de akker.

      Dagblad van het Noorden,

      Het busstation is er al heel lang, maar het is een koekoeksjong geworden en heeft de andere functies verdreven.

      http://www.verwey-jonker.nl/doc/vitaliteit/D6332263.pdf,