koekoeksnest


koekoeksnest 1.0

afbeelding

Bron: Galawebdesign
( CC BY 3.0 )

nest met een ei of jong dat niet van de broedvogel is die het nest bouwde, maar van een koekoek of, ruimer ook, van een andere vogel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een koekoeksnest…

is een nest; is een stoffelijke zaak

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] bevat een ei of jong van een koekoek of van een andere vogel die niet de broedvogel is

  Hoofdsemagram: nest


  Algemene voorbeelden


  Het in verhouding tot zijn pleegouders reusachtige koekoeksjong heeft [...] een slimme truc bedacht om zoveel mogelijk voedsel te krijgen. Het dier bezit een gelige kleurvlek aan de binnenkant van zijn vleugels, en door die vleugels nu zenuwachtig heen en weer te bewegen, imiteert het dier nog eens twee andere opengesperde bekjes. En ook voor die virtuele dieren nemen de ouders voedsel mee, die het koekoeksjong dan uit hun snavel pikt. De Japanse onderzoekers [...] testen het effect van de kleurvlek, door hem bij sommige vogels zwart te verven. En inderdaad: de pleegouders brachten een stuk minder eten naar het nest van de geverfde koekoeksjongen. Ook al zien de gele vlekken er niet echt uit als snaveltjes, in de vrij duistere koekoeksnesten laten de ouders zich klaarblijkelijk gemakkelijk foppen.

  http://noorderlicht.vpro.nl/noorderlog/bericht/22148757/,

  Als je er snel genoeg bij bent om de pasgeboren vink, direct nadat ze zich uit het eitje heeft gepikt, in het nest te leggen van de nachtegaal, zal deze het lied van de nachtegaal leren zingen, zij het dan telkens met een "wiet" na elke melodie. In een koekoeksnest echter, wordt de vink al gauw de ogen uitgepikt en haar blindheid maakt haar uitsluitend nog geschikt voor directe verkoop en consumptie.

  http://www.fes.be/pdf/Een%20vink.pdf

  Een klein stukje lopen, nog geen drie minuten, en dan sla ik van de weg af om via het zandpad het bos in te lopen. Het geluid van een koekoek komt me tegemoet [...]. Even later blijf stil staan. Ik sta zowat onder het koekoeksnest wanneer ik voor me op het pad een ree zie staan.

  http://www.freewebs.com/punchyperfervid3/dagboek_meijun05.htm

  Deze grootschalige projecten jagen de grond- en woningprijzen zodanig de hoogte in dat onze eigen kinderen en kleinkinderen er niet meer in slagen om betaalbare woningen en gronden te verwerven. Jonge mensen worden daardoor uit onze dorpen gedreven als jongen uit een koekoeksnest!

  http://users.telenet.be/TheOneHideout/,

  koekoeksnest 1.1

  hoger of hoog gelegen ruimte vanwaar men naar beneden of naar buiten zicht heeft

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een koekoeksnest…

  is een ruimte

    Algemene voorbeelden


    Het nieuwe zwembadencomplex is gebouwd met het oog op dagtoerisme. Er zijn twee peuterzwembaden voor watergewenning in twee niveaus, en een glijbanencircuit met apart uitglijbad zodat de mensen in het recreatiebad niet gestoord worden. Voor dat glijbanencircuit neem je een hoge trap die je naar een koekoeksnest brengt op 11 meter hoogte. Dat is helemaal van glas, en biedt een uitzicht over Maaseik.

    http://themepark.nl/ubb/ubbthreads.php/topics/1499715/Aquadroom_maaseik_opent_27_nov.html,

    Eerste verdieping: Deel I: Te bereiken via trap in de woonkamer aan de voorzijde, overloop, royale slaapkamer met inloopkast en een open nok met koekoeksnest. De kamer biedt een fantastisch uitzicht en is voorzien van een badkamer met ligbad, wastafel, toilet en dakraam.

    http://www.funda.nl/koop/castricum/huis-47608738-hoogeweg-1/omschrijving/,

    1ste etage - Living met televisie en video - Slaapbank voor 2 personen - Koekoeksnest (slaapruimte boven de living voor 2 personen) - Zonneterras met prachtig uitzicht op de akers en de bosberg.

    http://www.dedriesprong.be/cottage.htm,

    Hieronder al een snapshot van onze tuin. We hebben een mooi houten hutje aan het strand. Het hutje is voorzien van alle luxe, lees: minibar, kabel-tv, airco en een heus koekoeksnest. We kunnen namelijk met een trap naar boven waar ons nestje zich in de top van het huisje bevindt, heel schattig!

    http://83.98.146.12/~jeisinger/,

    Het beleid voor het inrichten van speciale ruimten voor de jeugd zoals het koekoeksnest voor de allerkleinsten en een aparte zithoek voor de wat oudere jeugd in het clubgebouw wordt gecontinueerd en verder uitgebouwd.

    http://www.google.nl/url?sa=t&source=web&cd=2&ved=0CB0QFjAB&url=http%3A%2F%2Ftv47324.afhangbord.nl%2Fcontent%2Faspx%2Fdl.aspx%3Fdl_id%3D6926%26vn%3D47324&rct=j&q=tv47324.afhangbord.nl%2Fcontent%2Faspx%2Fdl...&ei=Q7WATcyEGc7tOcee8boI&usg=AFQjCNFhix-WZibqKoky36o7R6IHtdC4RQ&cad=rja,

    Tijdens de eerlaatste vergadering neemt de Commissie Beeldkwaliteit het unanieme besluit dat het dakterras van bovenstaande flat er af moet omdat het een koekoeksnest is van waaruit men te gemakkelijk de omgeving kan bespieden.

    www2.nijmegen.nl/.../R20060222IS_b03_Velthuis_Cie_beeldkwalitieit_flatgebouw_Oranjesingel_Staringstraat.pdf,