koelkelder


koelkelder 1.0

kelder waarin men voedsel en dranken plaatst of bewaart om koel te blijven of af te koelen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een koelkelder…

is een kelder; is een vertrek; is een ruimte

  • [Functie] dient om voedsel en drank koel te houden of te laten afkoelen

    Hoofdsemagram: kelder


    Algemene voorbeelden


    Of dat er in dat huis een koelkelder was, waar over de volle lengte van de witbetegelde wanden, op het deurgat na, in een marmeren bassin water stroomde, afgetapt van een bron nabij het erf, dat aan het ene eind van het bassin uit een zinken pijp kwam en aan het andere eind in een afvoer verdween, samen met de warmte die het onderweg had opgenomen. En op de brede randen van het bassin stonden aardewerken kruiken voor de melk, met hoge halzen waarin de room kon bovendrijven.

    http://books.google.nl/books?id=IbB1AAAAQBAJ&pg=PT33&lpg=PT33&dq=%22bassin+stonden+aardewerken%22&source=bl&ots=bIx1e12tJZ&sig=FPm_uwz59un0kkFXf0YJfHdb7wA&hl=nl&sa=X&ei=7KEZVLuXOem6ygOaoIEI&ved=0CCEQ6AEwAA#v=onepage&q=%22bassin%20stonden%20aardewerken%22&f=false,

    Qua indeling kunt u kiezen uit diverse opties, extra slaapkamers, een garage of zelfs een gehele verdieping extra bij de patiowoningen. Overige toepassingen waar nog aan gedacht wordt zijn: PV-panelen, een warmte-terug-win unit voor de douche en een koelkelder voor natuurlijke koeling van groente en wijn.

    http://polderweijde.fam-ec.nl/data/Librarymodule/getFile?fileId=1058

    De woning werd in 2005 van kelder tot dak volledig herontworpen [...] tot een uiterst modern uitgeruste woning met o.a. binnenzwembad, koelkelder voor wijnen, super ingerichte keuken, etc.

    http://www.immovast.be/Te-Koop/Immo/Huis/Edegem/Antwerpen/8481365/,

    Dit chalet ligt schitterend, hoog boven het dal op de Torrentalp op 1900 meter hoogte [...]. In dit huis is geen koelkast, maar een koelkelder. Zonnepanelen zorgen voor de stroom en hout zorgt voor verwarming.

    https://www.chalet.nu/vakantiehuisje-zwitserland/CH-581.html

    In de oven stond een zoet vleesgerecht gaar te worden en op het fornuis stond kippenbouillon te trekken. De tomatensoep met basilicum was al klaar. Die had ze zolang in de koelkelder gezet. Nog een paar uur. Dan zouden ze er al zijn.

    http://plazilla.com/page/4295145112/het-avondmaal-1

    Koelkelders beschermen voedsel tegen bevriezing in de winter en houden het voedsel koel in de zomermaanden om bederf te voorkomen.

    http://juniorfirstlegoleague.nl/wp-content/uploads/Snack_Attack_Coachbronnen.pdf,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    koelkelder 2.0

    verdiepte opslagruimte waarin kadavers koel kunnen worden bewaard; kelder voor de opslag van kadavers

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een koelkelder…

    is een opslagruimte

    • [Functie] dient om kadavers tijdelijk koel te bewaren
    • [Plaats] wordt geplaatst bij agrarische bedrijven met vee e.d.

      Algemene voorbeelden


      De bepalingen in artikel 3, inzake koelkelders voor kadaveropslag, maken het mogelijk een dergelijke koelkelder te realiseren buiten het bestemmingsvlak van het (agrarisch) bedrijf.

      http://ro.brabant.nl/F39828D7-8E84-47E9-8D25-81907DC1BC87/d_NL.IMRO.9930.ra1702bganth2-va01.html#_3.1_Aanwijzingt.a.v.koelkeldersvoorkadaveropslagbuitenhetbestemmingsvlak,

      Kadavers en het frequent ophalen van die kadavers vormen een risico voor de diergezondheid op varkensbedrijven. Met de koelkelder is dit risico fors te verminderen. De kadavers komen direct in een koude opslag op afstand van de stallen.

      http://www.varkens.nl/techniek/beste-combinatie-kadaverkoeling