kok


kok 1.0

iemand die kookt; degene die het eten, de maaltijd bereidt

Semagram


Een kok…

is een persoon

 • [Geslacht] is een man of een vrouw
 • [Activiteit of handeling] bereidt het eten; bereidt de maaltijd; kookt
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] kookt uit liefhebberij

  Algemene voorbeelden


  Wilkes zegt ook via de televisie het voetbal niet echt fanatiek te volgen. "Ik ben de kok thuis en voor Studio Sport ga ik dan niet speciaal zitten."

  NRC,

  De majoor en de burgemeesters maakten roosters en we kregen allemaal taken zoals schoonmaken, koken etc. Zo moest een oma van 82 voor 300 mensen aardappelen en groenten schoonmaken. De kok was een professor die nog nooit had gekookt.

  http://www.varnieuwsblad.nl/ARCHIEF/vl180502.htm,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • de beste kok
  • een goede kok

  Daarop stelden de heren voor een reuze-omelet te maken. Er was geen pan groot genoeg, Pierre en Joris zouden elk een omelet maken. Afzonderlijk? Ja. 'Een wedstrijd' zei Tineke, 'en wij gaan geblinddoekt proeven wie van jullie tweeën de beste kok is.'

  Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,

  Het succes van Le Dôme ontging ook de "literaire" wereld niet, want bij de uitgeverij Doubleday publiceerde Eddie Kerkhofs zopas zijn kookboek Le Dôme at Home met naast de recepten ook enkele anekdotes uit zijn leven. Volgens Jackie Collins is het boek "een must voor wie als vrouw de beste kok van de stad wil zijn".

  De Standaard,

  Twee weken geleden had dat etentje plaats. Ik wist niet dat Ischa zo'n goede kok was. Soep met ballen, zalm in dille, gebraden vlees, alles zelf klaargemaakt en in grote hoeveelheden dampend op tafel gezet.

  NRC,

  En behalve dat ik later vooral keukens installeerde, ook heel grote, voor gaarkeukens, of voor exclusieve restaurants in Brussel, was ik een goede kok.

  Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

  Spreekwoorden


  er is nog nooit een kok gevonden die koken kon naar alle monden

  Zie: er is nog nooit een kok gevonden die koken kon naar alle monden

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  kok 2.0

  iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het bereiden van gerechten voor gasten, doorgaans in de keuken van een hotel of restaurant

  Semagram


  Een kok…

  is een persoon

  • [Attribuut] draagt tijdens het koken vaak een koksuniform, dat bestaat uit een koksbuis en een koksmuts of ander hoofddeksel
  • [Plaats] werkt in de keuken van een horecagelegenheid, zoals eetcafé, hotel of restaurant
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft doorgaans een koksopleiding gevolgd
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] bereidt gerechten; bereidt maaltijden; stelt menu's samen; maakt vaak ook recepten
  • [Belanghebbende of begunstigde] kookt voor gasten
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] doet zijn werk voor zijn beroep of uit liefhebberij

  Algemene voorbeelden


  De restaurants aan de boulevards trekken nog laat eters. Een kok, getooid met hoge witte muts, schept in een kolossale pan een berg met mosselen om; een roffelend werkje dat hij uitvoert op een vuur temidden van de tafeltjes met hongerige gasten.

  http://krant.telegraaf.nl/krant/enverder/venster/reizen/reis.Frankrijk/reis.970104lagrandemotte.html,

  Volwassenen kunnen in Ter Duinen met de formule van het dagonderwijs (5 dagen per week) in één jaar het certificaat van kok en kelner behalen.

  http://www.hotelschoolkoksijde.be/frameset.htm

  In het restaurant bereiden onze koks vanuit een open keuken de meest verrukkelijke gerechten.

  (onbekend)

  Er zijn weinig of geen mensen die louter en alleen bezig zijn met het ontwerpen van voedsel. Koks bedenken smaakcombinaties en toveren met receptuur. Reclamebureaus ontwerpen campagnes. Ik doe iets anders. Ik werk met de maatschappij in mijn achterhoofd. Hoe ontwikkelt die zich? En hoe kan ik als fooddesigner op die ontwikkelingen inspelen?

  De Morgen,

  In veel restaurantkeukens is met hoop en vrees uitgekeken naar vandaag, 2 februari 1995, de verschijningsdag van de nieuwe editie van de rode Michelin-gids voor de Benelux. Koks die een ster verloren veinzen opluchting of zetten zich strijdlustig aan de herovering. Koks die een ster kregen tonen onverholen trots en een beetje angst voor de verplichtingen die het eerbetoon met zich meebrengt.

  NRC,

  Obers in gesteven witte jasjes manoeuvreerden dienbladen met drank en hapjes door de menigte. Koks met hoge witte mutsen bakten poffertjes.

  Morgenster, Jaap Scholten,

  "Zo'n vijftien jaar geleden kwamen Elton John en Rod Stewart na middernacht mijn restaurant binnen. De keuken was gesloten en de koks waren naar huis. Maar Elton John had reuzehonger. Een speurtocht in de keuken leverde alleen een doos spaghetti op plus wat room."

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  als subject bij een werkwoord


  • klaarmaken
  • koken
  • maken

  Gedurende de hele beurs maak een kok uit de Elzas specialiteiten klaar: ganzeleverpaté, zuurkool-haan in riesling, munsterkaas en uientaart.

  De Standaard,

  Er kwam kabeljauw als voorgerecht, koud gerookt en vervolgens licht gebakken en op het bord gebracht met sla, Banyuls-vinaigrette en mousseline met pastinaak en appelkappers. "Dit is delicaat", zeiden wij, "deze kok kookt met gevoel!"

  http://www.knack.be/CMarticlesGastronomen/ShowArticle.asp?siteID=5=30160=123

  Het is een lange rit; het is dan ook al donker als we daar aankomen en de tenten opzetten in het licht van de maan. Kok Alemanyo maakt weer een behoorlijke maaltijd en daarna weer vroeg op 't bedje want je bent wel gebroken na zo'n dag.

  http://users.raketnet.nl/tevoortwis/ethiomap/eth2.htm,

  Op een originele Teppanyaki (de typisch Japanse bakplaat) maken gespecialiseerde koks oosterse gerechten voor u klaar.

  http://www.deshima.nl/index1.html

  met adjectief ervoor


  • een goede
  • professionele] kok
  • de beste kok
  • professionele koks

  Voor een goede kok, die met kennis van zaken inkoopt, voor mensen die gewoon lekker kunnen koken heb ik de grootste bewondering. Ook tijdens het eten: alle eer aan de kok.

  NRC,

  Tijdens de cursus-weekenden worden vegetarische maaltijden, gemaakt door een professionele kok, geserveerd.

  http://www.maitreya.nl/

  Voor het tweede achtereenvolgende jaar is Jonnie Boer, eigenaar/chefkok van restaurant De Librije in Zwolle, gekozen tot de beste kok van Nederland.

  http://www.wildpromotie.nl/topkok-jboer.htm

  Professionele koks maken altijd gebruik van gasgestookte ovens.

  http://www.deschouwwitgoed.nl/

  • een bekende kok
  • een beroemde kok

  Wederom wordt de Glazen Ruimte in Maarssen, het bedrijfspand waar Ramon Beuk's bedrijf CuliPro in huist, omgebouwd tot een restaurant met een capaciteit van 100 couverts. De bekende kok zal een aantal van zijn meest gewaardeerde gerechten uit de afgelopen jaren in eigentijdse vorm presenteren. Gasten krijgen drie amuses en vijf gangen.

  http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/pop-up-restaurant-ramon-beuk-op-herhaling-11402/,

  Al in zijn tijd genoten de boeken van Escoffier een enorme populariteit onder chefkoks. Le guide Culinaire is nog steeds de bijbel voor professionele koks. Met dit boek, Ma Cuisine, heeft Escoffier een kookboek geschreven dat bedoeld was voor amateurkoks. De recepten zijn iets minder complex, maar nog steeds is het een zeer compleet overzicht. Hiermee heeft de beroemde kok de Franse keuken beschikbaar gemaakt voor iedereen.

  http://kookboekrecenties.blogspot.nl/2011/01/ma-cuisine-ma-cuisine-van-auguste.html,

  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een ervaren
  • gediplomeerde] kok
  • gediplomeerde koks
  • gespecialiseerde koks

  De barbecue wordt vakkundig door een ervaren kok verzorgd.

  http://www.drielandenpunt.nl/index_2.html

  In België is bij wet bepaald welke gerechten mogen geserveerd worden zonder een gediplomeerd kok in de keuken te hebben.

  http://www.ameco.be/inhoud/pdfs/FAQ_praktische%20tips_N.pdf

  De keukenbrigade bestaat uit gediplomeerde koks die in de praktijk bewezen hebben hun vak te verstaan.

  http://www.partyschip.com/main_menu.htm

  Op een originele Teppanyaki (de typisch Japanse bakplaat) maken gespecialiseerde koks oosterse gerechten voor u klaar.

  http://www.deshima.nl/index1.html

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: bij

  • kok bij een café-restaurant
  • kok bij de gaarkeuken
  • kok bij een pizzeria

  Wat hem misschien nog meer steekt is het feit dat er van de redenen om zijn betrekking als kok bij café-restaurant Engels in te ruilen voor een baan als overheidsdienaar weinig meer over is. "De zekerheid is verdwenen."

  NRC,

  De een is kok bij een pizzeria, de ander is vakkenvuller in een super en de derde is schoonmaker.

  Metro,

  Schapenscheerder in Australië, bric à brachandelaar in Marseille, goudzoeker in Alaska, treinober bij Hotelplan, kok bij de gaarkeuken in Amsterdam [...], bedrijfsleider van Henkie's Patat in Ermelo en nu pachter van het Oude Veerhuis in Baambrugge.

  De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

  Voorzetsel: in

  • kok in de grootkeuken
  • kok in de keuken
  • kok in een restaurant
  • koks in de keuken

  Een geactualiseerde opleiding die de leerlingen voorbereidt op de taak van een uitvoerend kok in de grootkeuken van instellingen, bedrijven, vakantie- en seminariecentra, zelfbedieningsrestaurants en in de cateringkeuken waar, op industriële wijze, kant-en-klare maaltijden worden klaargemaakt die elders worden genuttigd.

  http://www.kogeka.be/site/voeding/voorwievoed.htm

  In gebrekkig Frans krijg ik de kok in de keuken zover het toetje, bavarois met verse vruchten en zelfgemaakte krullen van sinaasappeldeeg en chocola, te serveren in een schaal die precies in mijn fietshelm past.

  Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

  Alain heeft de hotelschool doorlopen en was kok in een Italiaans restaurant. Zijn vrouw Aviva kookt daarom niet, zij doet wel de boodschappen en ruimt Alains troep op.

  www.joodseomroepspecials.nl/specials/gogokosher2008/?pID=8,

  Hoe bewerkelijker de gerechten, hoe meer koks in de keuken en hoe minder persoonlijk soms de gerechten. De ene groep koks maakt het hoofdingrediënt, een andere de saus en nog een andere het garnituur. Iedereen probeert een perfect gegaard en gekruid 'onderdeel' af te leveren.

  http://www.horecamagazine.be/nl/artikels/col.htm,

  Voorzetsel: van

  • kok van het hotel
  • kok van het restaurant
  • kok van het ziekenhuis
  • kok van het zorgcentrum
  • koks van de troepen

  Hij riep de kok van het hotel en ik hoorde hem af en toe iets mompelen: 'Hier heb ik twee versgerookte zalmen uit Finland, voor een billijke prijs, hier zijn sinaasappels uit Bagdad, heel sappig en hier heb ik een half varken van het vasteland, het is gedroogd en gezouten vlees, dat vlees krijgt u haast voor niets.'

  De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

  De kok van het restaurant liep altijd achterom. Hij beweerde dat de voordeur voor klanten en andere middelmatige culinaristen was.

  Franklin, Thomas Lieske,

  Als een kind de therapie heeft afgerond vindt een feestelijke 'diploma-uitreiking' plaats. Het kind wordt gekroond tot Eetkoning of Eetkoningin, krijgt cijfers voor de vakken Happen, Kauwen en Slikken en mag zelf een feestelijk maal samenstellen. De kok van het ziekenhuis maakt het bord op met vlaggetjes en toeters.

  NRC,

  De bedoeling van de opvang is om mensen van zeventig jaar en ouder aan sociale contacten te helpen. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals kaarten, sjoelen en zingen. De kok van het zorgcentrum verzorgt de warme maaltijden.

  Meppeler Courant,

  Legerkoks balen van computer. De koks van de Nederlandse troepen in Bosnië zijn allesbehalve blij met de nieuwe kookcomputers. Ze vrezen alleen nog eenheidsworst te kunnen voorschotelen.

  De Telegraaf,

  met bezittelijk voornaamwoord


  • onze kok
  • onze koks

  In onze keuken wordt gekookt met Franse en Italiaanse invloeden. Onze kok stelt de buffetten met smaak en zorg samen, zo u wilt aangepast aan uw eigen individuele wensen.

  http://www.defranseschool.nl/index.html

  In het restaurant bereiden onze koks vanuit een open keuken de meest verrukkelijke gerechten. Een lichte versnapering of een meergangendiner: de keuze is aan u. De keuken werkt uitsluitend met dagverse producten en op de speciliteitenkaart treft u steeds bijzondere gerechten aan.

  http://www.deshima.nl/index1.html

  Aan de Teppan Yaki (tafel met grillplaat) kunt u genieten van alle heerlijke gerechten die onze koks voor u op de grill-plaat gaan bereiden.

  http://www.oyama.nl/new.htm

  voorafgegaan door als


  • als kok werken

  Hij woonde inmiddels in Amsterdam en werkte als kok in een restaurant.

  Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

  Het terras is bomvol, maar de kok versiert voor ons toch nog een tafeltje, wanneer hij verneemt, dat wij uit Nederland afkomstig zijn. "Oui, bien sur", ooit heeft hij zelf een tijdje als kok in Holland gewerkt.

  http://krant.telegraaf.nl/krant/enverder/venster/reizen/reis.Frankrijk/reis.970104lagrandemotte.html,

  Bij een autobomaanslag vielen gisteren in San Sebastian een dode en twee gewonden. Volgens de Spaanse radio was de bomauto geparkeerd in een buurt waar veel legerofficieren wonen. Het slachtoffer werkte als kok voor de marine.

  http://www.standaard.be/archief/dag/index.asp?snel=0=27/01/2001=DST27012001_039,

  Spreekwoorden


  het zijn niet allen koks die lange messen dragen

  Zie: het zijn niet allen koks die lange messen dragen

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  kok 3.0

  (informeel)

  bolvormige bacterie, waarvan enige soorten ziekten verwekken
  Informele vorm van het Latijnse woord coccus.

  Semagram


  Een kok…

  is een bacterie; is een organisme

    Algemene voorbeelden


    Een bacterie is een ééncellig plantje dat onder een gewone microscoop te zien is. Het kan zich delen en is een levend organisme [...]. De vorm van een bacterie is vaak langwerpig (staaf) of rond (kok).

    http://mens-en-gezondheid.infoyo.nl/ziekten/7926-medische-kennis-ziekteverwekker-de-bacterie.html,

    Kokken kunnen soms in tweetallen bij elkaar liggen (diplokokken) of in rijtjes (streptokokken) of in trosjes op een hoopje (stafylokokken).

    http://mens-en-gezondheid.infoyo.nl/ziekten/7926-medische-kennis-ziekteverwekker-de-bacterie.html,

    We bekijken alleen kokken en bacillen. Tot deze groep behoren immers de meest gekende bacteriën.

    http://193.190.56.244/iwt/mlt/Preparaten_sites/kokken.htm

    Een broodje filet americain was de aanleiding geweest [...]. 'Bacteriën,' had Olaf gezegd. Hij was naast Lilly komen zitten en had belangstellend naar haar en het broodje gekeken. 'Allerlei soorten kokken, wat je daar niet van kunt krijgen. Een beetje moeder verbiedt haar kinderen dit soort eh ... voedsel.'

    Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden