komodovaraan


komodovaraan 1.0

afbeelding

Bron: Dezidor
( CC BY 3.0 )

groene of bruine, zeer grote varaan met een langwerpig lichaam met kleine schubben, een lange staart, vier gebogen poten met klauwen, een brede, platte kop met gifklieren en een gevorkte tong die leeft in begroeid gebied op enkele eilanden van Indonesië, waaronder het eiland Komodo; reuzenvaraan
In toepassing op de soort of een exemplaar van de soort.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een komodovaraan…

is een varaan; is een reptiel; is een dier

  • [Afmeting] kan meer dan 3 m lang worden
  • [Kleur] heeft een groene tot donkerbruine kleur
  • [Deel] heeft een langwerpig lichaam met een geschubde huid, een lange staart, vier gebogen poten en een brede, platte kop, een gevorkte tong en gifklieren die een verraderlijk gif produceren
  • [Voortplanting] legt eieren en kan zich soms ook ongeslachtelijk voortplanten
  • [Woongebied] komt voor in begroeid gebied in het zuidoosten van Indonesië, op het eiland Komodo en enkele omliggende eilanden
  • [Leeftijd] kan 50 jaar oud worden
  • [Deskundigheid of vaardigheid] kan goed zwemmen

Hoofdsemagram: varaan


Wetenschappelijke naam: Varanus komodoensis

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Reptilia; Reptielen
Orde Squamata; Schubreptielen
Familie Varanidae; Varanen
Geslacht Varanus
Soort Varanus komodoensis

Algemene voorbeelden


De reus onder de hagedissen is de komodovaraan. Deze hagedis kan een lengte van 3 m bereiken. Hij leeft van dode dieren en vangt ook herten, varkens en wilde zwijnen.

http://users.skynet.be/zoekheteensop/reptielen.htm

Rinca is een van de weinige plaatsen waar de enorme prehistorische hagedissen nog voorkomen. Een komodovaraan kan een lengte van 3 meter bereiken en weegt ongeveer 140 kilo.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/325155/2009/03/24/Komodovaraan-doodt-visser-in-Indonesie.dhtml,

De Komodovaraan (Varanus komodoensis) komt voor op de eilanden Komodo, Padar, Rinca en het westelijke gedeelte van Flores. Komodovaranen kunnen meer dan drie meter lang worden en een gewicht van 160 kilo bereiken. Ze behoren tot de grootste hagedissen ter wereld. In totaal leven er in het wild zo'n 5000 exemplaren.

http://sites.bnn.nl/page/wegmetbnnhighlights/47808

Recentelijk in 2009 ontdekte men dat de giftige beet van de Komodovaraan te danken was aan goed ontwikkelde gifklieren en niet aan bacteriën in de bek.

http://www.zoosite.be/site/node/1007

Hagedissen variëren enorm in grootte en kleur, maar hebben alle min of meer dezelfde vorm. De kleinste is de gekko, die voorkomt op de eilanden in de Caribische Zee; deze is niet veel groter dan een lucifer. De grootste is de Komodovaraan of reuzenvaraan, die voorkomt op kleine onbewoonde Indonesische eilanden. Deze kan meer dan 3 meter lang worden.

http://www.dessie.be/wildlife/hagedis.htm

Een Indonesische visser is op het oostelijke eiland Rinca door een komodovaraan aan stukken gescheurd. Dit heeft de politie dinsdag bekendgemaakt. Samen met vrienden hield de man een pauze op het eiland. Het slachtoffer was in de rimboe op zoek naar fruit toen een komodovaraan zijn hiel greep [...]. Volgens een woordvoerder van de politie is de visser op weg naar het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/325155/2009/03/24/Komodovaraan-doodt-visser-in-Indonesie.dhtml,

De reptielen zaten in terraria met de juiste biotopen [...]. Ik zal enkele soorten opnoemen die me nog zijn bijgebleven, maar het aanbod is veel ruimer: witlippython, tapijtpython, halsbandleguaan, boa, anaconda, baardagaam en dan zeker niet te vergeten de Komodovaraan. Er zaten twee jonge exemplaren van 4 jaar oud (1,5m).

http://www.anolis.be/docs/and199911.htm

Komodovaranen (Varanus komodoensis) werden pas ontdekt in 1910 op de Indonesische eilanden Komodo, Flores, Rinca en enkele andere kleinere eilanden in de buurt. Naar schatting leven er nog zo'n 3000 tot 5000 Komodovaren in de natuur. Hun grootste bedreiging is habitatverlies, maar ook de achteruitgang van de populatie Javaanse herten, hun voornaamste prooidieren. De herten worden sterk bejaagd zodat de varanen hun belangrijkste voedselbron verliezen.

http://www.zoosite.be/site/node/1007