kooiker


kooiker 1.0

iemand die voor zijn beroep of als ambacht wilde eenden in een eendenkooi vangt; eendenvanger in een eendenkooi; kooibaas

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kooiker…

is een persoon

  • [Plaats] werkt in een eendenkooi
  • [Tijd] is een oud-Hollands beroep dat tegenwoordig ook nog bestaat
  • [Activiteit of handeling] jaagt wilde eenden op in een val van gangen overdekt met riet (de vangpijpen) waar de eenden door tamme eenden en door een hondje met een witte pluimstaart heen gelokt worden
  • [Betrokkene] werkt samen met zijn kooikerhondje dat de eenden lokt
  • [Object betroffen] vangt eenden
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie oorspronkelijk uit voor zijn beroep en tegenwoordig soms ook als hobby of als oud ambacht
  • [Motief] ving oorspronkelijk eenden voor consumptie, maar tegenwoordig ook om ze te ringen

Algemene voorbeelden


De kooiker vangt de eenden nu echter niet meer voor consumptie, maar ringt ze voor onderzoek. Een eendenkooi is een stuk land en water, ingericht om wilde eenden te vangen. De eendenkooi op Schiermonnikoog lag vroeger op de kwelder, aan de rand van de duinen.

http://www.waterland.net/npschierm/

Een bezoek aan een eendenkooi is zeldzaam. "Er heerst absolute rust. Alleen de kooiker en zijn hond mogen er komen", vertelt Siebrand de Boer van Staatsbosbeheer De Weerribben.

http://www.destentor.nl/regio/nwoverijssel/5091276/Verbond-tussen-kooiker-hond-en-makke-eend.ece,

Ook is er een eendenkooi: een plas met zijarmen waarin vroeger wilde eenden werden gevangen. Tamme eenden op de vijver en het kooikershondje met zijn kwispelende staart lokten dan de wilde eenden mee in de zijarmen, de zogenaamde vangpijpen. Aan het einde van de pijpen was een val waarin de wilde eenden uiteindelijk werden gevangen. Het kleine kooikershuisje is een reconstructie van het huisje dat oorspronkelijk bij de kooi in Hyppolytushoef stond. De kooiker sloeg er zijn gereedschap in op, evenals het voer voor de tamme eenden.

http://www.zuiderzeemuseum.nl/

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


kooiker 2.0

afbeelding

Bron: Burner83
( CC BY 3.0 )

(dieren. De officiële aanduiding voor het ras is kooikerhondje.)

oud-Hollands hondenras met een witte pluimstaart en bruinrode vlekken of platen dat oorspronkelijk gebruikt werd als werkhondje in de eendenkooi, maar dat nu ook vaak als gezinshond gehouden wordt; kooikerhondje

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kooiker…

is een hond; is een zoogdier; is een dier

      Algemene voorbeelden


      Bij al dat enthousiasme mag niet vergeten worden, dat ondanks zijn aantrekkelijke lieve verschijning de kooiker een werkhond is. Met een zeer gevoelige en hoog intelligente aard, verpakt in een sterk karakter. Daarom is hij voor dominante of onzekere mensen ongeschikt. Het is heel belangrijk, dat hij zijn plaats in het gezin vindt.

      http://www.kooikerhondje.ch/pages/documentation/kooiker-nl.htm,

      Zaterdagmiddag loop ik met m'n kooiker de Barsbeker Binnenpolder rond, broedend op een antwoord op de vraag van Willem Breedveld waarom ik me als directeur van een basisschool zo in een hoek laat drukken, beroofd van m'n beroepseer en gemangeld door managers.

      http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/archief/article/detail/1715662/2005/07/02/Onrustvirus.dhtml,

      Het is al het derde jaar op rij dat de vzw Honden Los uit Wilrijk de taal van de honden leert aan de kleintjes van het vierde leerjaar. Met Bieke (een Mechelaar) en Renske (een Kooiker) trachten de organisatoren duidelijk te maken dat een grote hond niet altijd gevaarlijk hoeft te zijn.

      http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=7630ATBU,

      Onverteerbaar en verbijsterend vindt ze het dat iemand haar lust en haar leven heeft afgenomen. "Ik ben heel erg verdrietig. Ik heb in jaren niet zo veel gehuild als deze donderdagochtend." Triest gegeven is dat Margo de kooiker, een werkhondje, net een paar weken had.

      http://www.telegraaf.nl/binnenland/5257464/__Hondje_Heppie_bruut_ontvoerd__.html,

      Dat is smaak natuurlijk, maar het zijn net die zwarte pluimpjes die zo typisch zijn voor het ras! "Oorbellen" worden ze ook wel genoemd en een Kooiker moet ze hebben!

      http://www.hondenvrienden.be/forum/hondenrassen/kooikerhondje/,

      In huis is ze rustig, maar wel waaks. En dat ze zeer gericht is op de baas: dat is nou juist een van de reden geweest dat we voor een kooiker hebben gekozen.

      http://www.kooikerhondje.nl/index.php?option=com_jambook&Itemid=124&task=list&sort=createddesc&limit=20&limitstart=100,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen