kosmopoliet


kosmopoliet 1.0

iemand die volgens zijn opvattingen niet tot één bepaalde natie behoort maar zich onder alle volken of in alle landstreken thuis voelt; iemand die de wereld als zijn vaderland beschouwt; iemand die het kosmopolitisme aanhangt; wereldburger

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kosmopoliet…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Weet je wat de definitie van een kosmopoliet is? Iemand die de wereld als zijn vaderland beschouwt, zonder nationale bekrompenheid of voorliefde. Een kosmopoliet is een balling die zijn ogen opslaat naar de hemel, naar de sterren in plaats van de aarde, en beseft dat de kosmos zijn thuisland is.

      Morgenster, Jaap Scholten,

      Kroon keek hem zuchtend aan. De chef schrok van de moedeloze uitdrukking in zijn ogen. Zo kende hij de man niet. Was dat Kroon, de kosmopoliet die thuis was in Japan en Amerika, die een mooie, jonge, rijke buitenlandse vrouw had, die in een Bentley reed?

      De lift: naar het filmscenario van Dick Maas, Gerben Hellinga,

      Kosmopolieten of wereldburgers (het betekent hetzelfde) zijn net als anarchisten voor het opheffen van landsgrenzen. Ze geven niet om uiterlijke kenmerken van mensen of ze man of vrouw zijn, wit, roze, bruin, geel, rood of zwart, of ze homo of hetero zijn, of ze Nederlander, Japanner, Nigeriaan of Chinees zijn, klein of groot, oud of jong, ziek of gezond, rijk of arm, breed of smal, het maakt allemaal niets uit!

      http://www.antenna.nl/atalanta/anarchie_tisdat.html

      Combinatiemogelijkheden


      met koppelwerkwoord


      • een kosmopoliet zijn

      De Engelse filosoof George Steiner is een vooraanstaand burger in de wereld van de cultuur. Hij is een kosmopoliet ("Wir sind Luftmenschen"), beheerst tal van talen en heeft heel wat belangrijke boeken op zijn naam staan die met grote eruditie en op een inspirerende wijze handelen over Europese cultuur en taal.

      De Standaard,

      Het is een gesprek op de valreep: de dag nadien vertrekt Rudi Bleys naar San Francisco. De man is een kosmopoliet. Dat is al aan zijn Nederlands te horen dat een Engels tintje heeft gekregen.

      De Standaard,

      voorafgegaan door als


      • als kosmopoliet

      Vanaf 1975 begon De Bruyne een zwerversbestaan dat hem in alle uithoeken bracht. Hij verbleef bij de Berber-nomaden in het Atlasgebergte, woonde maandenlang in het Newyorkse Chelsea Hotel en ook een tijd aan het Comomeer. Als kosmopoliet zocht hij geregeld de beweging en de jachtigheid van metropolen als Parijs en Amsterdam op.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding