wereldburger


wereldburger 1.0

iemand die op aarde woont; iemand die de wereld bewoont; bewoner van de aarde, de wereld; mens

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wereldburger…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] woont op aarde; bewoont de wereld

    Algemene voorbeelden


    Zo'n vijf miljoen Britten zijn depressief, leert recent onderzoek. Niet verwonderlijk, want volgens de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) wordt de wereldburger er niet gelukkiger op: steeds meer communicatie, steeds minder contact. En steeds meer stress. In 20 jaar tijd zal depressie na hart- en vaatziekten een van de meest voorkomende kwalen zijn.

    Algemeen Dagblad,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de oudste wereldburger

    Hendrikje van Andel-Schipper, de oudste wereldburger, krijgt in Hoogeveen op haar 114e verjaardag, als een echte sportheld, volop aandacht van de internationale pers.

    http://spitsnet.nl/cci.php?rid=1=23044,

    met substantief ervoor


    • 4,8 miljard wereldburgers
    • 10 miljard wereldburgers

    De grootste 31 banken hebben samen de beschikking over naar schatting 10.000 miljard dollar, maar voelen zich niet geroepen hun diensten aan te bieden aan de 4,8 miljard wereldburgers die minder dan 1.000 dollar per jaar verdienen.

    De Standaard,

    Of moeten we rond 2040 constateren dat er 10 miljard wereldburgers zijn, die in circa 4 a 5 miljard huizen (willen) wonen met ieder een wasmachine, een aansluiting op schoon water, gas en elektriciteit, een audiovisuele uitzet, een interactieve communicatie-unit, centrale verwarming in de koudere streken en air conditioning in de warmere streken, en vooral een auto voor de deur.

    NRC,

    met onbepaald voornaamwoord


    • alle wereldburgers

    De rijkdom in de wereld is ongelijk verdeeld. Twintig procent van de wereldbevolking neemt 86 procent van de wereld-consumptie voor zijn rekening. De overgrote meerderheid van de mensheid moet daarom genoegen nemen met de resterende veertien procent. Dat leidt tot honger en armoede in grote delen van de wereld. We zullen de rijkdommen van de aarde eerlijker moeten verdelen tussen alle wereldburgers.

    http://www.ddh.nl/nwd/2000/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    wereldburger 2.0

    iemand die volgens zijn opvattingen niet tot één bepaalde natie behoort maar zich onder alle volken of in alle landstreken thuis voelt; iemand die de wereld als zijn vaderland beschouwt; iemand die het kosmopolitisme aanhangt; kosmopoliet

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een wereldburger…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Internet mag dan nog verre van volmaakt zijn, invloed op onze samenleving heeft het wel degelijk. Iedereen kan zich nu vrij uitspreken en de hele wereld kan het lezen. Daardoor worden we mondiger en ook kritischer, terwijl de traditionele media zoals de kranten wat van hun arrogantie moeten inleveren. Door internet ben ik me veel meer wereldburger gaan voelen.

        De Limburger,

        Combinatiemogelijkheden


        met koppelwerkwoord


        • een wereldburger zijn

        Wie is Mike Van Walt van Praag en wat bezielt hem? "Als iemand een wereldburger is, dan is hij het", vertelt zijn 'slapie' uit dienst, jonkheer mr. Maurits de Brauw. Mike is opgegroeid in steden als Hongkong en Wellington en spreekt vloeiend Engels, Frans, Duits en Russisch.

        NRC,

        De School voor Komparatieve Filozofie in Antwerpen is al aan haar zevende werkjaar toe. Professor Libbrecht richtte ze in 1989 op onder het aan Erasmus ontleende motto "Ego mundi Civis" (Ik ben een wereldburger). Tot Libbrechts verbazing werd zijn projekt een groot sukses.

        De Standaard,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen