kroep


kroep 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; informeel; verouderend)

gevaarlijke, besmettelijke infectieziekte die doorgaans voorkomt bij kinderen, die wordt gekenmerkt door een ontsteking van de slijmvliezen in de mond of keel en die via speeksel (hoesten) van mens op mens wordt overgebracht; difterie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kroep…

is een infectieziekte

      Algemene voorbeelden


      Difterie, vroeger ook bekend als 'kroep', wordt veroorzaakt door een bacterie, die via hoesten van mens op mens wordt overgebracht. Op de slijmvliezen van de keel kunnen vliezen ontstaan, waardoor het ademen moeilijk wordt en kinderen zelfs kunnen stikken. De difteriebacterie maakt gifstoffen die de hartspier en het zenuwstelsel kunnen beschadigen. Onbehandeld verloopt de ziekte vaak dodelijk. Vaccinatie met DKTP- of DTP-vaccin beschermt tegen deze ziekte.

      http://www.kindjeopkomst.nl/default.htm

      Alle kinderziektes uit De Nieuwe Geneeskunde van Dr. Dubois had hij gehad. Mazelen, rode hond, kinkhoest, waterpokken, dikoor, ja zelfs kroep.

      Een lichtgevoelige jongen, Walter van den Broeck,

      Dit vaccin werd en wordt voorgeschreven door de arts. In het vaccinatieschema wordt dit samen toegediend met de vaccins tegen klem (tetanus), kroep (difterie), kinkhoest (pertussis) en kinderverlamming (polio): de 4 K's. Het beschermt echter niet tegen de C-meningokokken.

      http://www.wvc.vlaanderen.be/meningitis/

      'Had de peniciline toen al bestaan,' viel Stella in, 'ze zouden nog bij ons zijn, de sukkels. Die kroep, dat was een verschrikkelijk iets. Lucien heeft dat ook nog gehad. Zijn moeder moest hem van de dokter ondersteboven boven een teil met kokend water hangen. En kelen dat hij deed.'

      Marcel, Erwin Mortier,

      Vaste verbindingen


      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      kroep 2.0

      afbeelding

      Bron: Caronna
      ( CC BY-SA 3.0 )

      (verouderend)

      hogere, achterste deel van de rug van een hond of paard, het gedeelte van de lendenen tot aan de wortel van de staart; kruis

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een kroep…

      is een lichaamsdeel; is een deel

      • [Plaats] is het hogere, achterste deel van de rug
      • [Bezitter of eigenaar] is een lichaamsdeel van een hond of een paard

        Algemene voorbeelden


        Op deze afstand moet de hond overtuigende agressie tonen en bijtbewegingen maken. Kenmerk voor agressie kan zijn, licht borstelen tussen de schouderbladen of op de kroep (positieve scherpte). Bij zwaar borstelen over de hele rug, dient men echter op zijn hoede te zijn, aangezien dit een teken kan zijn van onzekerheid (negatieve scherpte).

        http://www.dobermannvriend.com/Pakwerk.htm

        Doel van de africhting. Het doel is bereikt als de hond begrepen heeft dat hij op het commando "Zit" direct gaat zitten en blijft zitten. De trainingsmethode baseert zich op het toedienen van een negatieve feedback, door middel van een pijnlijke lijnruk en/of druk op de kroep van de hond, bij ongehoorzaamheid.

        http://www.lisar.com/infotheek/africhting/werkstaf.html

        Grote Münsterländer. De kop is zwart, eventueel met een bles of een snep, adellijk en gestrekt, met een droge vang, de ogen zijn heel donker, met goed aanliggende oogleden; de goed behaarde oren zijn hoog aangezet; de rug is recht en stevig met licht afvallende kroep. Verder dient hij een brede borst te hebben met voldoende borstdiepte en goed gespierde lendenen.

        http://www.hondentips.com/artikelen/rasomschrijvingen/grote_munsterlander.html

        Drum horse. Ras Standaard. Hoogte: Minimaal 1.62m. of groter [...]. De romp moet diep zijn met goed gevormde ribben en een stevige bespiering. De flanken moeten net zo diep zijn als de singelomvang. De lendenen moeten sterk zijn en overgaan in de kroep met een soepel en goed bespierd voorkomen.

        http://www.gcdha.nl/rasstandaard.htm

        Cordovan is een van de duurste leersoorten. Dit komt deels door de voortreffelijke eigenschappen, maar voor het grootste gedeelte doordat van het huidoppervlak van een relatief groot dier slechts twee ovale of cirkelvormige vlakken van ongeveer drie vierkante meter bij het kruis van het paard, de zogenaamde kroep, kunnen worden gebruikt. Je kunt dus zeggen: één paard, één paar schoenen.

        http://www.theroyaltreatment.nl/tag/material/

        Woordfamilie


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen