kroket


kroket 1.0

afbeelding

Bron: Piero from nl
( CC BY-SA 3.0 )

((vooral) in Nederland)

hartige, gefrituurde lekkernij die bestaat uit een rolletje vleesragout met een door paneermeel omgeven korst die warm wordt geserveerd als snack, bv. op brood en besmeerd met mosterd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kroket…

is een lekkernij; is voedsel

 • [Kleur] is bruin
 • [Deel] heeft een knapperige korst en een zachte vulling
 • [Ingrediënt] wordt bereid uit een puree van o.a. vlees, water, meel, vet, zout en specerijen
 • [Functie] wordt gegeten als snack
 • [Plaats] wordt bereid te koop aangeboden in snackbars, cafetaria's, kantines en eetcafés; wordt onbereid bevroren te koop aangeboden in het vriesvak in de supermarkt
 • [Gebruikswijze] wordt warm geserveerd; wordt los uit de hand gegeten of op brood, vaak in combinatie met mosterd

Algemene voorbeelden


De vrouw keek omhoog naar het kolossale vliegtuig dat over de stad schoof [...], onderwijl stopte ze het laatste stukje kroket in haar mond en likte haar vingers af.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

De kroketten aan alle kanten door paneermeel rollen, met de hand bijvormen, door paneerei halen, nog eens door paneermeel rollen en het overtollige paneermeel afschudden. De kroketten in hete frituurolie (± 180 graden Celcius) langzaam bruin bakken. Daarna goed laten uitlekken en opdoen op een verwarmd vleesschaaltje waarop een servetje ligt.

http://homepages.cwi.nl/~freek/nl.culinair/FAC/Snacks.html

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • een kroket eten
 • een kroket trekken
 • kroketten eten
 • kroketten maken
 • kroketten trekken

In een automatiek in de Leidsestraat trok ze een kroket.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

Wat zeg je? Of ik zelf gezond eet? Ja en nee. Ik eet soms patat of een kroket. Ik ben wel gestopt met roken, zes jaar geleden alweer.

http://www.welsaen.nl/index.html,

In Zeezicht aten we kroketten.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

Fondue- en gourmetstellen, elektrische wokken ... het maakt tegenwoordig allemaal deel uit van een gezellig avondje samenzijn. Het eten wordt voordien zorgvuldig voorbereid. Kroketten maken op grootmoeders wijze, zelf pasta maken met de pastamaker, het hoort er weer allemaal bij.

De Morgen,

De soldaten lachten, sloegen elkaar op de schouder, trokken kroketten uit de automaat, wierpen in het voorbijgaan nog een snelle blik op die slanke, goedgeklede man (zijn aankomst werd opgemerkt) en liepen luidruchtig een trap af.

Engelen van het duister, Jan Siebelink,

met adjectief ervoor


 • een vette kroket
 • warme kroketten

Het bier is een koude plas in haar buik, de vette kroket heeft haar misselijk gemaakt en zij voelt vanuit haar schouders een geweldige hoofdpijn opkomen.

Het meesterstuk, Anna Enquist,

'Ze zijn heet, oma, zal ik ze voor je opensnijden, dan kunnen ze af koelen?' De damp slaat uit de warme kroketten.

Het meesterstuk, Anna Enquist,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


 • een dampende kroket

Een passagier van lijn 3 wroet in zijn zakken naar een strippenkaart die hij niet vindt. In zijn mond houdt hij een dampende kroket geklemd. Conducteur John gebaart hem door te lopen. 'Relaxed!' zegt de passagier. 'Op lijn 10 at ik een broodje krab. Werd de tram stilgezet! Riep de conducteur dat we niet verder gingen.'

http://www.groene.nl/1998/7/jvc_gvb.html,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: met

 • kroketten met mosterd

'En doe maar een kroket erbij. Ik heb honger. Twee kroketten, met mosterd.' Zonder blikken of blozen vervullen de jongens haar wensen.

Het meesterstuk, Anna Enquist,

in voorzetselgroep


 • boterhammen met (een) kroket
 • patates frites met (een) kroket
 • een schaal met kroketten
 • een schotel met kroketten

Er kan uit twee arrangementen worden gekozen: - Slagroomtaart met naam en leeftijd van de jarige en een glas frisdrank (minimaal 6 personen) - Patat frites met een kroket en een glas frisdrank.

http://www.muscom.nl/museum/index.htm

Leeg en afstandelijk keek ze toe hoe hij twee boterhammen met kroket naar binnen werkte, een koffie met een borrel dronk en een sigaret rookte.

De tweede geschiedenis, Loes Wouterson,

"Aan tafel, schat." Christine. Zij draagt de schaal met kroketten binnen. Door de open keukendeur vang ik even een glimp op van vader, in stofjas. Zijn taak zal volbracht zijn.

Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

De schijven sinaasappel even laten opborrelen in de saus. Saus binden en er cognac bijvoegen. Kalkoen verdelen en opdienen op verwarmde schotel met croquetten of aardappelnootjes.

http://www.zappybaby.be/forum_all/index.cfm/fuseaction/thread/CFB/1/TID/865693,

met substantief ervoor


 • een broodje kroket
 • broodjes kroket

Harry bestelde drie glazen bier, met een broodje kroket.

Engelen van het duister, Jan Siebelink,

Wat neem je, een broodje kroket of een grillburger?

NRC,

De Twente-coach, die op de persconferentie na de wedstrijd van de perschef van Feyenoord een glas bier en een bord met zes broodjes kroket kreeg voorgezet, toonde zich verheugd over de schwung in zijn eigen team.

NRC,

Ze kochten het pand en openden er een half jaar later het eetcafé 'Edgar en Willem'. Nog steeds verkopen ze daar met veel succes broodjes kroket en glaasjes jenever aan toeristen en lokalen.

de Volkskrant,

met ander, nevengeschikt substantief


 • kroket of frikadel
 • kroketten en patates frites
 • patat en kroketten

In de Schaapskooi Bowling staat er vervolgens een echte verjaardagstafel voor je klaar. Lekker smullen van friet met kroket of frikadel.

http://www.duinrell.nl/duinrell.htm

Het was donker toen we door de chef van Serena's moeder werden thuisgebracht. Eerst hadden we in een snackbar een tijd moeten wachten. Ik was misselijk van de patat en de kroketten. Serena had ook vele nasiballen, bamiballen besteld.

Zwarte lampen, Marion Bloem,

Werkelijk, zo'n honger had ze in al haar levensdagen nog niet gehad. 'Smakelijk eten,' zei Superwoman . Met een zwierig gebaar trok ze een bord uit de lucht, volgeladen met kroketten en patat frites, en overhandigde dat aan de Moeder.

Zonder genade, Renate Dorrestein,

Vaste verbindingen


kroket uit de muur

 1. kroket die te koop wordt aangeboden en wordt verkocht vanuit een automatiek

  Het frietje van Pietje en de kroket uit de muur zijn snelle, lekkere en goedkope happen.

  Meppeler Courant,

  'We gaan een kroket eten,' zei Lilly. Belinda had haar vragend aangekeken. 'Ja, we gaan hiernaast een kroket uit de muur halen en die eten we dan lekker buiten op.'

  Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

  De Belgen, die graag mogen lachen om de Nederlanders die hun kroket uit de muur halen, krijgen hun eigen rariteit: de bloemenautomaat. Op de luchthaven in Zaventem kunnen afhalers een ruikertje trekken uit een speciaal voor verse snijbloemen ontworpen koelautomaat.

  ANP,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


kroket 2.0

((vooral) in België)

hartige, gefrituurde lekkernij die bestaat uit een rolletje aardappelpuree met een door paneermeel omgeven korst die warm wordt geserveerd als bijgerecht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aardappelkroket…

is een kroket; is een lekkernij; is voedsel

   Algemene voorbeelden


   Een kwartier later verscheen hij met vis en gekookte aardappelen. Hij had blijkbaar zijn twijfels, want hij wees met opgetrokken wenkbrauwen naar de aardappelen. Het hoofd schudden was genoeg, hij greep naar het bord en verdween in de keuken. Vijf minuten later stond hij met aardappelkroketten voor de tafel. Helaas. De ober nam de kroketten weer mee.

   De Standaard,

   kroket 3.0

   hartige, gefrituurde lekkernij die bestaat uit een rolletje puree van bv. vis of groente en specerijen met een door paneermeel omgeven korst die warm wordt geserveerd als voorgerecht of bijgerecht

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een kroket…

   is een gerecht; is voedsel

   • [Functie] wordt gegeten als voorgerecht of bijgerecht
   • [Ontstaan] wordt bereid uit een puree van o.a. vis of groente, water, meel, vet, zout en specerijen
   • [Plaats] wordt doorgaans geserveerd in de betere restaurants

    Algemene voorbeelden


    Vul de deegbakjes met de spruitjespuree en geef er wat dikke mornaysaus over. Maak van de aardappels kroketten.

    http://www.goldweb.nl/culinair/

    Vis kan worden geserveerd als hele vis, als moot, filet, in repen of stukjes, als ragout of kroket, in een timbaaltje, als vispaté of aan een spies om enkele mogelijkheden te noemen.

    http://members.home.nl/vismarkt/gezond.htm

    Met de producent van de vermaarde Van Dobben-kroket, ontwikkelde hij vijf gastronomische petites croquettes in een nieuwe lijn onder de naam 'Métier de Cas'. Deze kroketten, niet bestemd voor gebruik in snackbars maar in restaurants als borrelhapje, amuse of voorgerecht, zijn echt bijzonder. De groentecroquette heeft een prachtige doorsnede met stukjes ei, erwtjes en stukjes paprika en de kip-kerriecroquette bevat ook pecannoten.

    NRC,

    De familie Prinsen van de gelijknamige cafetaria [...] verkoopt sinds kort zelfgemaakte paling- en beekridderkroketten. De kroketten zijn een groot succes [...]. Rien en zijn vrouw, die de snackbar al dertig jaar runnen, zijn gespecialiseerd in ambachtelijke snacks, zoals kroketten, hamburgers en bamischijven. 'De laatste jaren hebben we al ruim vijftien soorten kroketten ontwikkeld op basis van een mengsel van roomboter, olie en zuivere meelsoorten, waaronder bloem van de molen en paneermeel dat vers wordt gebakken door onze bakker', laat de ondernemer weten.

    https://www.palingshop.nl/nieuws/kroket-van-gerookte-paling-groot-succes-58.html

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • een kroket van garnalen

    Ik wilde eens wat nieuws proberen, dus ik koos voor de garnalenkroketten. Die kwamen op een (wat groot) broodje, met een kleine salade erbij en keuze uit mosterd en knoflooksaus. Smaakte allemaal heel prima, ik had nog nooit een kroket van garnalen gegeten, maar het is zeker een aanrader!

    http://www.eet.nu/sittard/brasserie-murphy-s,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen