kropper


kropper 1.0

afbeelding

Bron: jim gifford
( CC BY-SA 2.0 )

(dieren; sport en recreatie)

sierduif met een slank lichaam, lange smalle vleugels, een lange staart en hoge, geheel bevederde poten die zijn krop zo zeer kan opblazen, dat zijn kop er bijna geheel in wegzinkt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kropper…

is een duif; is een vogel; is een dier

  • [Deel] heeft een lang en slank lichaam, lange smalle vleugels, een lange staart; heeft dunne, hoge, geheel bevederde poten; heeft een waardig voorkomen
  • [Gedrag] kan zijn krop zeer sterk opblazen, zodat zijn kop er bijna geheel in wegzinkt
  • [Waardering] wordt gehouden en gewaardeerd als sierduif
  • [Verscheidenheid] is bijvoorbeeld een Engelse kropper, Gentse kropper of Hollandse kropper

Hoofdsemagram: duif


Wetenschappelijke naam: Columba gutturosa

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Aves; Vogels
Orde Columbiformes; Duifachtigen
Familie Columbidae; Duiven en tortelduiven
Geslacht Columba
Soort Columba gutturosa

Algemene voorbeelden


De kropper dankt zijn naam aan het feit dat hij zijn krop helemaal kan opblazen, wat een indrukwekkend gezicht is. De kropper is een joviale kerel, die er waardig uit ziet. Als je hem aanspreekt toont hij je meteen zijn prachtige, ronde krop. De kropper is te trots om voor huisvader te spelen. De liefhebbers van deze duivensoort houden er daarom een hok met voedsterduiven op na, die de kropper jongen groot brengen.

http://www.postduiven.com/promotie/duivenbase/index.htm

Nog maar 200 jaar geleden werden de raadsheer, de tuimelaar, de kropper, de carrier, de hoogvlieger of de dragoon gebruikt als postduif.

http://www.postduiven.com/promotie/duivenbase/index.htm

De kropper is de aristocraat onder de duiven.

http://www.postduiven.com/promotie/duivenbase/index.htm

Het is een lange slanke vogel, die op dunne, lange poten door het leven gaat. Omdat die poten ook nog eens geheel en al bevederd zijn, lijkt het net alsof de kropper altijd zijn zondagse pak aan heeft. Het zondagse pak van de kropper komt in heel wat verschillende kleurschakeringen voor: zwart, rood, geel, blauw, bont etc.

http://www.postduiven.com/promotie/duivenbase/index.htm

Wie zich toentertijd hechtte aan een lam, een geitje, een gans of een haantje, was een naïeve zelfkweller. Die beesten waren bestemd voor de pot en daar hielp geen lievemoederen aan. Dat soort liefde leidde tot grote kindertragedies. Kinderen die thuis sierduiven (smirrels, kroppers, pauwstaarten, kapucijntjes ...) mochten houden, waren het best af.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • kleine kroppers

In 1815 vloog een kropper vanuit Tours naar Gent. In die regio had men de voorkeur voor kleine kroppers en de eerste kruisingen werden gedaan met de luikse duif, kleine krachtige zwarte vogels met een korte bek en een jabot op de borst.

http://www.postduiven.com/promotie/duivenbase/index.htm

( De Engelse, Gentse en Hollandse kropper zijn drie verschillende soorten sierduiven.)
  • de Engelse kropper
  • de Gentse kropper
  • de Hollandse kropper

Er zijn ongeveer tien kroppersoorten, maar de Engelse kropper is het meest populair. Het is een lange slanke vogel, die op dunne, lange poten door het leven gaat. Omdat die poten ook nog eens geheel en al bevederd zijn, lijkt het net alsof de kropper altijd zijn zondagse pak aan heeft.

http://www.stevenvanbreemen.nl/?Duiven_door_de_eeuwen_heen:De_kropper_is_de_aristocraat_onder_de_duiven

De Gentse kropper zou reeds sinds de jaren 1400 in onze streken voorkomen. Het is een grote, massieve kropper met een horizontale houding en sterk ontwikkelde voetbevedering. De ballon is kogelrond.

http://www.vivfn.be/node/474

De Hollandse kropper is zwaar gebouwd en diepgesteld en is daarbij zeer groot. Daarbij heeft deze kropper indrukwekkende voetbevedering. De vrij vlakke houding, die benadrukt wordt door de rechte hals, rug en staartlijn verlenen de vogel een houding die respect afdwingt. Een Hollandse kropper kan in principe nooit groot genoeg zijn, mits de proporties bewaard blijven. De lange hals wordt gesierd door een grote ballon. De ogen zijn oranje.

http://www.veldje.nl/cms/dieren/duiven

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen