kunstenmaker


kunstenmaker 1.0

iemand die voor zijn beroep kunstjes vertoont als goochelaar, clown, acrobaat en vergelijkbare activiteiten op kermissen, in het circus, in het variététheater e.d.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kunstenmaker…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Georges Méliès was geen uitvinder, laat staan een wetenschapper - hij was een illusionist, werkzaam in de onderste regionen van het theater tussen goochelaars, jongleurs, boeienkoningen en overige kermisklanten: een entertainer, een amuseur, een kunstenmaker.

      http://www.digischool.nl/ckv2/moderne/invalshoek4.htm

      Kermisvolk zoals zangers, muzikanten, orgeldraaiers, kunstenmakers, koorddansers, goochelaars, kwakzalvers, kramers en gelijkaardige kooplieden mogen niet op een openbare plaats noch in de lokalen die voor het publiek toegankelijk zijn vertoeven of deze doorlopen om er te zingen of om er op gelijk welk speeltuig te musiceren, of om er om 't even welk spel te beoefenen of kunsten te presteren, of om er hun koopwaren uit te stallen dan met schriftelijke en voorafgaande toelating van de burgemeester.

      http://www.dendermonde.be/stad/diensten/sec/apr5.htm

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      kunstenmaker 2.0

      iemand die kunst maakt
      Kunstenmaker is niet echt een pejoratief woord voor een kunstenaar, maar het legt een andere, wat "aardsere" klemtoon. Terwijl kunstenaar in zijn betekenis de gedachte bevat dat het werk van de aangeduide persoon iets verhevens, iets geïnspireerds heeft, suggereert kunstenmaker veeleer het ambachtelijke van het beroep, en impliceert het daardoor ook een minder hoge opvatting van het kunstenaarschap.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een kunstenmaker…

      is een persoon

          Algemene voorbeelden


          Ik vind dat kunst over het algemeen teveel bij de kunstenmaker blijft. Wat mij betreft mag het best een beetje meer de maatschappij ingetrokken worden. Jan met de korte achternaam moet mijn werk ook kunnen zien.

          http://www.coal.nl/zoo/bas/9697/daarbuiten.html,

          De met de Louis Paul-Boonprijs 1994 gelauwerde multidisciplinaire kunstenmaker Pjeroo Roobjee zet er vaart achter. Gedebuteerd in 1966 met Nachtschrijver [...], publiceerde Roobjee [...] slechts met grote tussenperiodes nieuwe boeken [...]. De laatste jaren raast de schrijfdrift echter blijkbaar sneller dan ooit tevoren door Roobjees pennen.

          De Standaard,

          Woordfamilie


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          kunstenmaker 3.0

          (pejoratief)

          iemand die kunst maakt die van een minder niveau wordt geacht dan het werk van wie als een echte kunstenaar wordt beschouwd

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een kunstenmaker…

          is een persoon

              Algemene voorbeelden


              Afgaande op wat we in Den Haag te zien kregen, laten meer kunstzinnige varianten voorlopig nog te wensen over. De meeste werkjes worstelden met de hypertext-gegeven van de cd-rom, een tekst waarin je door het aanklikken van iconen of woorden vrij kan rondhossen. De producties die we aanklikten, ontstegen nooit het niveau van een gadget. Kunst als een uitsnede van de realiteit, is in deze producties, waarin het spelelement steeds de overhand heeft, ver te zoeken. Voorlopig blijft het wachten op kunstenaars - en geen kunstenmakers - die de grammatica van het medium orgineel weten te integreren in hun werk.

              De Standaard,