kwaliteitstaxi


kwaliteitstaxi 1.0

(transport, verkeer en reizen; (vooral) in Nederland; neologisme)

taxi waarbij de passagier verzekerd is van een bepaald kwaliteitsniveau op gebied van de auto, de service en het rijgedrag van de chauffeur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kwaliteitstaxi…

is een taxi

  • [Uiterlijk] is geel van kleur en heeft een blauwe sticker op de voorruit
  • [Functie] dient om passagiers te vervoeren met een bepaald kwaliteitsniveau op het gebied van de auto, de service en het rijgedrag van de chauffeur
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een bestuurder met een belanghebbendenvergunning

    Hoofdsemagram: taxi


    Algemene voorbeelden


    Tijdens de komende Vierdaagsefeesten krijgen de zogeheten Nijmeegse 'kwaliteitstaxi's' een eigen prominente standplaats aan de Bisschop Hamerstraat. Taxi's die daar willen staan, moeten voldoen aan strenge eisen, meldt de gemeente maandag.

    http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuwsartikel/1001491/Eigen-plek-voor-kwaliteitstaxis.htm,

    Het TX-keur is één van de voorwaarden voor het verkrijgen van de belanghebbendenvergunning voor de kwaliteitstaxi in Amsterdam. Het TX-Keur is het officiële landelijke kwaliteitskeurmerk voor het taxivervoer. Het keurmerk staat voor vakkundige chauffeurs en eerlijk en comfortabel taxivervoer.

    http://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/taxi/taxibranche/kwaliteitstaxi/,

    De taxistandplaats bij Amsterdam Centraal Station is binnenkort niet meer toegankelijk voor elke taxi. Chauffeurs moeten vanaf maart beschikken over een speciale vergunning die hen het stempel 'kwaliteitstaxi' geeft.

    http://www.nu.nl/economie/1304553/alleen-nog-kwaliteitstaxi-op-amsterdam-cs.html,

    Wantoestanden in de Amsterdamse taxiwereld moeten vanaf volgend jaar een stuk minder worden door de invoering van de kwaliteitstaxi. De geelgekleurde auto voldoet aan hoogstaande eisen, evenals de chauffeur die als een soort 'gastheer' de stad moet vertegenwoordigen.

    Algemeen Dagblad,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2006