kwaliteitswijn


kwaliteitswijn 1.0

wijn die zich van minder kwalitatieve wijn onderscheidt door zijn goede eigenschappen inzake smaak, geur, kleur en alcoholgehalte of die geproduceerd is overeenkomstig de normen die voor het productieproces en de herkomstgarantie gelden; wijn van goede kwaliteit

Semagram


Kwaliteitswijn…

is wijn; is drank; is vloeistof

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door goede eigenschappen inzake smaak, geur, kleur en alcoholgehalte of beantwoordt aan de normen die voor het productieproces en de herkomstgarantie gelden

  Hoofdsemagram: wijn


  Algemene voorbeelden


  Eeuwenlang kende onze streek een bescheiden wijncultuur. Ook Gaasbeek maakte lange tijd zijn eigen wijn. De wijngaard op de naar het zuidwesten gerichte helling is bijna 600 jaar oud [...]. Ook ons klimaat is goed genoeg om kwaliteitswijn voort te brengen.

  http://www.rennes.be/wijn/viwf/

  Volgens de Franse wijnwetten kan de wijn van hybride rassen nooit als kwaliteitswijn bestempeld worden en levert dus veel minder op.

  http://www.wijnbouw.nl/

  Dankzij deze erkenning heeft de verbruiker de zekerheid dat de wijn die dit label draagt honderd ten honderd Hagelandse wijn is en voldoet aan de Europese normen van kwaliteitswijn.

  http://www.rennes.be/wijn/viwf/

  De onverdroten inzet en al de inspanningen die werden geleverd, door de wijnbouwers [...] hebben tenslotte hun bekroning gekregen in het ministrieel besluit van 9 juli 1997 [...] waarbij de Hagelandse wijn als eerste in België, wordt erkend als kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming.

  http://www.rennes.be/wijn/viwf/

  Internationale etikettering. Bulgarije telt 28 herkomstgebieden voor kwaliteitswijn met de status van controliran region.

  http://www.wijninfo.nl/site/?db,

  kwaliteitswijn 1.1

  afbeelding

  Bron: LamblinFils
  ( CC BY-SA 3.0 )

  wijnsoort die zich van minder kwalitatieve wijnsoorten onderscheidt door zijn goede eigenschappen inzake smaak, geur, kleur en alcoholgehalte of die geproduceerd is overeenkomstig de normen die voor het productieproces en de herkomstgarantie gelden; wijnsoort van goede kwaliteit

  Betekenisbetrekking


  metonymie
  Specifiek stof : soort stof
  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

  Semagram


  Een kwaliteitswijn…

  is een wijn; is een drank; is een vloeistof

    Algemene voorbeelden


    Schaduw veroorzaakt: - uiteindelijk minder suikers - minder smaakstoffen - minder wijnsteenzuur - minder aroma en boeket [...] - meer kans op botrytis. Het vermijden van schaduw is niet de enige voorwaarde voor een kwaliteitswijn. Het is van groot belang dat de wijngaard in balans is, dus niet te veel maar ook niet te weinig bladeren en fruit.

    http://www.wijnbouw.nl/

    Smeltwater uit de Andes zorgt voor een probleemloze irrigatie. In combinatie met vrij rijke bodems leidt dit tot een tamelijk hoge opbrengst. Belangrijker voor de productie van kwaliteitswijnen is de omstandigheid dat heel wat wijngaarden zich op grote hoogte boven zeeniveau bevinden. Daardoor worden extreem hoge temperaturen vermeden, wat ten goede komt aan de aroma's en zuren van de wijnen.

    http://www.wijninfo.nl/site/?db,

    Noord-Italië omvat enkele zeer grote wijnregio's die behalve een groot volume ook gemeen hebben dat een groot deel van hun productie een herkomstbenaming voor kwaliteitswijnen draagt.

    http://www.wijninfo.nl/site/?db,

    Spaanse kwaliteitswijnen dragen in de regel een denominación de origen (DO), een gecontroleerde herkomstbenaming.

    http://www.wijninfo.nl/site/?db,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding