kwartfinalist


kwartfinalist 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

sportman, sportvrouw of sportclub die door eerdere resultaten in de ronden van een toernooi of reeks wedstrijden het recht heeft om in de kwartfinale te spelen; speler, speelster of sportploeg die uit mag komen of daadwerkelijk uitkomt in de kwartfinale; sporter of sportploeg in de kwartfinale

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kwartfinalist…

is een sportman of sportvrouw; is een man of vrouw; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is doorgedrongen tot de kwartfinale van een sporttoernooi of reeks wedstrijden
  • [Activiteit of handeling] komt uit in de kwartfinale van een sporttoernooi of een reeks wedstrijden
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. een tennisser of tennisster, een atleet of atlete, een badmintonspeler of badmintonspeelster, een biljarter, een judoka, een schaker of schaakster

    Hoofdsemagram: finalist


    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een kwartfinalist…

    is een sportploeg; is een groep

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is doorgedrongen tot de kwartfinale van een sporttoernooi of reeks wedstrijden
    • [Activiteit of handeling] komt uit in de kwartfinale van een sporttoernooi of een reeks wedstrijden
    • [Voorbeeld of specimen] is bv. een voetbalelftal, een hockeyteam, een volleybalteam of een waterpoloploeg

      Hoofdsemagram: finalist


      Algemene voorbeelden


      Feyenoord hield de adem in en kwam met de schrik vrij, want Jurek Dudek voorkwam met een reflex de 2-1 voor het tomeloos aanvallende NEC. De mensen bleven de thriller vanaf het puntje van hun kuipstoeltje bekijken. Er moest een winnaar uit de bus rollen, maar niemand durfde geld op de eventuele kwartfinalist te zetten.

      De Telegraaf,

      Een andere topper is de kwartfinalist uit de PCA-cyclus, Tivjakov. In de onderlinge ontmoetingen versloeg Polgar Barejev, Sjirov en Tivjakov, en deelde het punt met Kamsky en Salov. De sterkste schaakster ter wereld, die om principiële redenen nooit veel heeft gezien in krachtmetingen om titeltoernooien bij de vrouwen, reageerde uiterst verheugd op haar overwinning.

      NRC,

      Filip Dewulf: van tweede reserve tot kwartfinalist, want drie setpunten gered en met 7-6 (10-8), 6-4 voorbij Cédric Pioline. Kameleontische jongen toch, die Dewulf.

      De Standaard,

      Creemers verlangt ernaar ooit te worden afgevaardigd naar de Olympische Spelen. "Ik denk dat het in 2008 wordt in China. Van VELO kan, denk ik, alleen Mia Audina rekenen op een plaats in de badmintonploeg voor de Zomerspelen van 2004 in Athene. Als topsporter, die wekelijks 25 uur in zijn sport steekt, moet ik altijd balanceren. Ik eet gezond, slik vitamine C, maar toch heb ik het gevoel dat ik roofbouw op m'n lichaam pleeg." De dubbelaar [...] heeft als doel gesteld zich vandaag in de kwartfinales te spelen. De kwartfinalisten zijn vanavond rond 22.00 uur bekend. Morgen beginnen de kwartfinales in de sfeervolle VELOhal om elf uur.

      http://www.tijscreemers.nl/media.php,

      Roemenië, in 1994 in de VS kwartfinalist, verloor in Newcastle met 1-0 van Frankrijk na een misser van doelman Stelea.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • Belgische kwartfinalisten
      • de (eerste) Britse kwartfinalist

      Alles rustig bekeken, zijn onze spelers best bekwaam om minstens evenveel supportersgeestdrift te spuien als verleden jaar. Niet dat men toen Belgische kwartfinalisten of andere prestaties waarmee je in het gulden Grand Slam-boek komt, registreerde. Maar we hadden wel vijf Belgen in de tweede ronde: het bewijs dat we na veertig uiterst doffe jaren opnieuw in het goede spoor zitten. Dat alleen nationale Sabine twee wedstrijden won en toen nogal ruw tegen Huber onderuit ging (6-0, 6-3), kon de pret niet drukken.

      De Standaard,

      "Het lawaai was ongelofelijk", zei Bates na afloop. "Ik reis 30 weken per jaar en wordt 29 weken beschimpt. Het is leuk dat er één week is dat iedereen voor me juicht." Hij speelt, net als in 1992, in de vierde ronde tegen de Fransman Guy Forget. Dit jaar kan hij de eerste Britse kwartfinalist worden sinds Roger Taylor in 1973, het jaar dat de veel topspelers het toernooi boycotten.

      NRC,

      Dewulf en Norman speelden geen publiciteitsmatch tegen Björkman en Knowles. Van Monami verwachtte men meer tegen Zvereva. Feber en Courtois: zwaar ondermaats tegen Pitkowski en Basuki. Niemand hoopte op Belgische kwartfinalisten, maar dit is toch iets te mager.

      De Standaard,

      Bij de mannen klopte Tim Henman Magnus Gustafsson met 7-6, 6-4, 7-6 en tennist morgen tegen Martin of Johansson. Henman is de eerste Britse kwartfinalist sinds Roger Taylor in 1973.

      De Standaard,

      met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


      • de verliezende kwartfinalisten

      De finalisten krijgen elk een miljoen, de verliezende halve finalisten een half miljoen en de verliezende kwartfinalisten een kwart miljoen.

      De Standaard,

      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • een uitgeschakelde kwartfinalist

      De vier halve finalisten zijn rechtstreeks geplaatst voor het Olympisch voetbaltornooi in Atlanta. Een vijfde Europees land, de beste van de uitgeschakelde kwartfinalisten tijdens de voorronde, zal dit viertal vergezellen.

      De Standaard,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: in

      • (de) kwartfinalist, kwartfinalisten in de Champions League
      • (de) kwartfinalist, kwartfinalisten in de Eurpese bekers
      • (de) kwartfinalist, kwartfinalisten in de mannentabel van de Australian Open

      Het zal zelden zijn gebeurd dat Sporting, onze enige kwartfinalist in de Europese bekers, niet was vertegenwoordigd op de trainingen van de nationale ploeg.

      De Standaard,

      De kans dat alleen Ajax van de kwartfinalisten in de Champions League kampioen wordt en volgend jaar opnieuw deelneemt aan het prestigieuze toernooi, is groot.

      NRC,

      Veertien Spanjaarden bij de tophonderd, zeven bij de beste veertig en sinds ze in hun nationaal tenniscentrum ook op hardcourt kunnen trainen, gaan ze er niet enkel op Roland Garros met de grove borstel door: drie kwartfinalisten in de mannentabel van de Australian Open.

      De Standaard,

      Voorzetsel: op

      • kwartfinalist op Flinders Park
      • kwartfinalist op Wimbledon

      In 1994 speelde hij 147 partijen, 65 in het enkelspel, 82 in het dubbel. Slechts één speler kwam het afgelopen jaar vaker in actie. Dat is Kafelnikov (71), een andere kwartfinalist op Flinders Park. "Ik maak overuren", zegt Eltingh. "Het is een luxe probleem."

      NRC,

      Gullikson was kwartfinalist op Wimbledon 1979 en speelde samen met zijn tweelingbroer Tom dubbelspelfinale op Wimbledon 1983.

      De Standaard,

      Voorzetsel: van

      • de kwartfinalist, kwartfinalisten van de Australian Open
      • de kwartfinalist, kwartfinalisten van een beker
      • de kwartfinalist, kwartfinalisten van het to(e)rnooi
      • de kwartfinalist, kwartfinalisten van het WK
      • de kwartfinalisten van Limoges

      Gisteren sprak de Uefa met de laatste acht van de Champions League en kwam met hen overeen de buitenlandersregel, ondanks het arrest-Bosman, dit seizoen te handhaven. Vandaag komen de kwartfinalisten van de twee andere bekers aan de beurt.

      De Standaard,

      Zwachtels en spierverpakkingen alom gisteren bij de kwartfinalisten van het vrouwentornooi.

      De Standaard,

      De vinnige Spanjaard probeerde alles om aan de wurgende opslaggreep van Norman te ontsnappen: het lukte de kwartfinalist van de Australian Open niet.

      De Standaard,

      "Maar in nationale trui kunnen we allemaal wat meer", heeft de ex-speler van Cercle Brugge er goede moed op dat de revelatie en kwartfinalist van het WK '94 in Amerika ook in Engeland kan schitteren.

      De Standaard,

      Omdat een paar speelsters (o.a. Dominique Monami) afhaakten, kregen Els Callens en Sidot, de kwartfinalisten van Limoges, een plaats op de hoofdtabel.

      De Standaard,

      met telwoord ervoor


      • drie kwartfinalisten
      • zeven van de acht kwartfinalisten
      • acht kwartfinalisten

      Veertien Spanjaarden bij de tophonderd, zeven bij de beste veertig en sinds ze in hun nationaal tenniscentrum ook op hardcourt kunnen trainen, gaan ze er niet enkel op Roland Garros met de grove borstel door: drie kwartfinalisten in de mannentabel van de Australian Open.

      De Standaard,

      Vanavond wordt de laatste speeldag in de schiftingsronde van de Champions League afgewerkt. Straks zijn alle acht kwartfinalisten bekend. Voorlopig zijn alleen Borussia Dortmund, Juventus, Spartak Moskou, Panathinaikos en Ajax zeker.

      De Standaard,

      Zelfs de spelopvatting van de elftallen van Spanje en Italië vertoont overeenkomsten met die van Duitsland, Nederland en Zweden. Alleen de Roemenen benaderen wat artistiek voetbal betreft een beetje de Brazilianen. Zeven van de acht kwartfinalisten zijn Europees, alleen Brazilië is van een ander continent. Het zou een bewijs kunnen zijn dat de Europese stijl het meest rendeert.

      NRC,

      met onbepaald voornaamwoord


      • alle kwartfinalisten

      Door het toernooi in Bulgarije willen de Rotterdamse boksers zich plaatsen voor het Europees kampioenschap, eind maart in Denemarken. Bij het EK verzekeren alle kwartfinalisten zich van een startbewijs voor het olympisch bokstoernooi in Atlanta.

      Meppeler Courant,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • kwartfinalisten en halvefinalisten

      Ik had nog geluk dat ik een uur later aan hoefde te treden dan de sommige al om 10:00 uur startende kwart- en halvefinalisten. Er werd zelfs al een finale van de meest gevorderde jongens gespeeld.

      http://www.bcupsilon.nl/badminton-clubkampioenschappen-2014/,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      kwartfinalist 2.0

      iemand of een groep die doorgedrongen is tot de kwartfinale van een wedstrijd of verkiezing die niet met sport heeft te maken, bijvoorbeeld een wedstrijd op het gebied van muziek en dans of een verkiezing tot student van het jaar; persoon of groep in de kwartfinale
      De cominatiemogelijkheden zijn dezelfde als bij de betekenis 1.0.

      Betekenisbetrekking


      generalisering
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een kwartfinalist…

      is een man of vrouw; is een persoon

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is doorgedrongen tot de kwartfinale van een wedstrijd of verkiezing
      • [Activiteit of handeling] komt uit in de kwartfinale van een wedstrijd; doet nog mee in de kwartfinale van een verkiezing
      • [Voorbeeld of specimen] is bv. een pianist of pianiste, een danser of danseres, een zanger of zangeres; is iemand die meedoet aan een verkiezing, waarin de beste in een bepaalde categorie wordt verkozen

        Hoofdsemagram: finalist


        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een kwartfinalist…

        is een groep

        • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is doorgedrongen tot de kwartfinale van een wedstrijd
        • [Activiteit of handeling] komt uit in de kwartfinale van een wedstrijd
        • [Voorbeeld of specimen] is bv. een popgroep

          Hoofdsemagram: finalist


          Algemene voorbeelden


          De kwartfinalisten van de Grote Prijs van Nederland zijn bekend. D-luzion is naast alle talenten in de categorie hiphop geselecteerd en door naar de kwartfinales!

          http://www.d-luzion.com/d-luzion-kwartfinalist-grote-prijs-van-nederland/,

          In 2010 was hij kwartfinalist in het TV programma 'So You Think You Can Dance', Eldrick Gijsbertha. Daarna was het een tijdje stil rondom de in Hoogvliet geboren Hip-Hop danser.

          http://www.openrotterdam.nl/sytycd-kwartfinalist-eldrick-gijsbertha-geeft-dansles-in-hoogvliet/content/item?200183,

          De Nederlander Mengjie Han is doorgedrongen tot de halve finale van het tiende Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht. Voor de andere Nederlandse kwartfinalist, Wouter Bergenhuizen, is het concours voorbij.

          http://drimble.nl/regio/utrecht/utrecht/23863909/nederlander-in-halve-finale-lisztconcours-utrecht.html,

          Combinatiemogelijkheden


          met telwoord ervoor


          • 24 kwartfinalisten
          • 25 kwartfinalisten
          • 26 kwartfinalisten
          • de eerste kwartfinalisten

          In de categorie Hiphop werden 24 kwartfinalisten gekozen door Maikel X, Adai O'Brian van Puna en Jeremy Waterloo van de Herman Brood Academie.

          http://www.funx.nl/news/music/25636-kwartfinalisten-grote-prijs-van-nederland-bekend,

          De inschrijfperiode is verlengd tot en met zondag 1 april. Uit alle inzendingen kiest de vakjury vervolgens nog 25 kwartfinalisten per categorie, zodat uiteindelijk per categorie 35 acts in mei en juni door heel het land strijden om een plek in de halve finale.

          http://www.hiphopinjesmoel.com/nieuws/eerste-kwartfinalisten-grote-prijs-bekend-inschrijving-verlengd/,

          Op basis van de publieksstemmen zijn de eerste kwartfinalisten van de Grote Prijs van Nederland bekend.

          http://www.hiphopinjesmoel.com/nieuws/eerste-kwartfinalisten-grote-prijs-bekend-inschrijving-verlengd/,

          Inhollandstudenten Niels Borgart (Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Alkmaar) en Maloe Jansen (HTRO, Rotterdam) zijn doorgedrongen tot de kwartfinale in de wedstrijd 'Student of the Year 2013'. De 26 kwartfinalisten lieten ruim 100 studenten achter zich na de eerste stemronde.

          https://www.inholland.nl/nieuws/nieuws2013/kwartfinalisten-student-of-the-year-2013/,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          Als deel van een afleiding


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen