kweekmedium


kweekmedium 1.0

stof waarop of waarin micro-organismen (zoals bacteriën en schimmels) kunnen groeien en zich kunnen vermeerderen; kweekmiddel; voedingsbodem; ook: hoeveelheid of soort kweekmiddel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kweekmedium…

is een middel

  • [Functie] wordt gebruikt om bepaalde bacteriën te kweken (bijvoorbeeld in een laboratorium) of bijvoorbeeld gist te laten groeien (bijvoorbeeld bij het bierbrouwen)
  • [Plaats] kan zich op een kweekschaaltje bevinden
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een voedingsbodem voor bepaalde micro-organismen

    Algemene voorbeelden


    De eiwitmakende cellen hebben een 'kweekmedium' nodig. Daarvoor gebruikt men serum (bloedplasma) van ongeboren kalveren (fetal bovine serum of FBS).

    http://wwwutnws.utwente.nl/utnieuws/data/30/13/strouken.html,

    Zoogdieren hebben evenwel een orgaan dat gespecialiseerd is in het maken en uitscheiden van eiwitten: de melkklier. Die eiwitten zijn uit melk gemakkelijk af te zonderen. "Veel gemakkelijker dan uit het kweekmedium van micro-organismen."

    De Standaard,

    Een subsidie van de Amerikaanse stichting March of Dimes maakt het voor onderzoekers van Maastricht UMC mogelijk verder onderzoek te doen naar de relatie tussen kweekmedia die gebruikt worden bij IVF (in vitro fertilisatie) en de gezondheid op langere termijn van kinderen die door een dergelijke kunstmatige zwangerschap ter wereld komen.

    http://maastricht.gezien.nl/tag/kweekmedia,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    kweekmedium 1.1

    (eten, drinken en genotmiddelen; planten; soms)

    voedingsbodem om bepaalde planten op te kweken; hoeveelheid voedingsstof of soort voedingsbodem

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een kweekmedium…

    is een middel

        Algemene voorbeelden


        Kweker A en B wonen naast elkaar en telen allebei onder glas op eenzelfde oppervlak en met dezelfde goede omstandigheden, maar krijgen een totaal verschillende belastingaanslag omdat de ene rechtstreeks in de grond teelt en de andere grond in bakken of een of ander kweekmedium gebruikt. Dit verschijnsel lijkt moeilijk uit te leggen. De stap naar een kweek volledig los van de grond op steenwol of andere media is evenwel een vrij logische.

        http://www.eerstekamer.nl/maidenspeech/_73/f=x.doc,

        Met het kweekmedium bedoelen ze het materiaal waar je je wietplant in kweekt. Dit kan gewone grond of aarde zijn, cocos, hydro en dergelijke

        http://www.wietzaadjes.nl/shop/p/68/AARDE-COCOS-HYDRO-Kweekmediums

        Alle belangrijke informatie over vijverplanten, de plaatsing ervan, de bestrijding van algen en verschillende vijverzones krijg je hier van ons [...]. Gebruik het liefst plantenmandjes en kokoszakken, gevuld met kweekmedium. De kokoszakken voorkomen dat de voedingsstoffen wegspoelen.

        http://www.hornbach.nl/cms/nl/nl/projecten/tuin/alle_specials_tuin/vijver/vijverplanten/beplanting.html