kwekken


kwekken 1.0

een geluid maken als dat van kikkers en sommige vogels, zoals eenden; kwaken

Semagram


Kwekken…

is een activiteit

   Algemene voorbeelden


   Er is een vijver met allerhande vogels: ganzen snateren, eenden kwekken. De zwarte zwanen zijn te deftig, te elegant, om zich met wie ook te bemoeien.

   NRC,

   Pas na minuten [...] wordt de breekbare stilte van de avond brutaal verstoord door het krassen van de kraaien en het alarmerend kokhalzen en angstaanjagend kwekken van de gaviotas.

   Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

   kwekken 2.0

   (pejoratief)

   druk praten; kwebbelen

   Betekenisbetrekking


   metafoor
   Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

   Semagram


   Kwekken…

   is een activiteit

     Algemene voorbeelden


     Alleen als Franklin pillen geslikt had, leek Niel hem te traag en te gortdroog. Michelle had allang in de gaten dat hij zich in haar nabijheid met behulp van kunstmiddelen op de been hield. Haar verdriet was voor Pillenfranklin geen onderwerp waar hij lekker over kon kwekken. Als zij serieus werd, lachte hij om haar en hij begon een of ander kletsverhaal met een statement.

     Franklin, Thomas Lieske,

     Voor Felix was de zevende nederlaag natuurlijk een reden om er extra hard tegenaan te gaan. Hij riep netwerken in het leven. Iedereen mocht met iedereen kwekken. "Wij moeten", zei Felix onlangs in NRC Handelsblad, "het een met het ander combineren, zodat er een evenwicht komt tussen het informele en het formele circuit. Al die debatten en activiteiten hebben geleid tot de verjonging van de PvdA die hard nodig was."

     NRC,

     "Ik haat bijvoorbeeld ook die ochtendbijeenkomsten. Geen wonder dat die Amerikanen zo ongezond zijn. Die zijn alleen maar aan het kwekken als ze aan het eten zijn."

     www.computable.nl/artikels/archief1/d12oz101.htm,

     Terwijl Roland zat te kwekken over welke spullen eerst in de wagen moesten en of er wel dekens waren en touw genoeg, zat ik afwezig naar het tafelblad te staren.

     Mijn tweede huid, Erwin Mortier,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding


     kwekken 2.1

     iets kwekkend zeggen

     Algemene voorbeelden


     '"Ik ben maar ene dood schuldig," kwekt mijn oma altijd. En zelfs daarbij kan ze niet laten het snippergebaar van geld tellen te maken.'

     De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,