langoest


langoest 1.0

afbeelding

Bron: JoJan
( CC BY-SA 3.0 )

roodbruine kreeftachtige zonder scharen, met tien poten en twee paar, waarvan een paar sterk verlengde voelsprieten die leeft op rotsachtige bodems in warme delen van o.a. de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een langoest…

is een kreeftachtige; is een dier

  • [Afmeting] wordt gemiddeld 20 tot 40 cm lang
  • [Geluid] striduleert bij de meeste soorten; maakt een stridulerend geluid
  • [Kleur] heeft een roodbruine tot donkerbruine kleur
  • [Bouw] is ongewerveld; heeft tien poten
  • [Deel] heeft een paar sterk verlengde voelsprieten, scherpe stekels op de segmenten van zijn achterlijf en kleine, hoornachtige knobbels op zijn kop
  • [Voortplanting] legt eieren
  • [Woongebied] komt wereldwijd voor en leeft op rotsachtige zeebodems, vaak op een diepte van meer dan 10 meter, o.a. in warme delen van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan
  • [Leeftijd] wordt ongeveer 12 tot 20 jaar oud
  • [Gedrag] is een vleeseter
  • [Belang] is van groot commercieel belang
  • [Gelijkenis] lijkt op een kreeft
  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft in tegenstelling tot de kreeft geen scharen en wordt daarom ook niet tot de kreeften gerekend

Rijk Animalia; Dieren
Stam Arthropoda; Geleedpotigen
Klasse Malacostraca; Hogere kreeftachtigen
Orde Decapoda; Tienpotigen
Familie Palinuridae; Langoesten

Algemene voorbeelden


De langoest wordt ook wel hoornkreeft genoemd, omdat de ogen onder hoornachtige uitsteeksels zitten. De langoest leeft op rotsachtige bodems en in warmere wateren dan de zeekreeft. Levende langoesten worden uit Frankrijk, Portugal en Afrikaanse landen, waaronder Ghana, geïmporteerd.

http://passie.horeca.nl/content/17736/Langoest.html

Langoesten, Hoornkreeften Palinuridae. Een familie waarvan de vertegenwoordigers door de oppervlakkige beschouwer wel voor zeekreeften worden aangezien. Beide families verschillen echter in menig opzicht sterk van elkaar, waarbij het meest in het oog springt dat bij de langoesten scharen ontbreken.

http://www.delicatessenhuis.nl/

Langoesten hebben een voorkeur voor harde, vaak geaccidenteerde bodems, zoals rotskusten en koraalriffen. Overdag verbergen zij zich in holen en spleten, 's nachts verlaten zij hun schuilplaats en gaan op zoek naar voedsel (o.a. stekelhuidigen, slakken, tweekleppige schelpdieren en kleine kreeftachtigen).

http://www.delicatessenhuis.nl/

Grotten en tunnels vormen een belangrijk onderdeel van het duiken in de Maltezer wateren. Hier treft de duiker dikwijls dieren aan zoals langoesten, zeebaarzen en niet de vergeten de vlaggebaarsjes.

http://www.duiken.nl/

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • langoesten vangen

Zeekreeften en rivierkreeftjes worden doorgaans met speciale kreeftenfuiken gevangen; langoesten en beerkreeften met fuiken en warrelnetten; langoestines met bodemnetten, staande wandnetten en sinds kort met fuiken.

http://www.delicatessenhuis.nl/

met adjectief ervoor


  • uitheemse langoesten

Uitheemse langoesten komen zowel levend als diepgevroren op de Europese markt. In het laatste geval worden zeer vaak enkel de staarten ingevoerd, die niet zelden onder de benaming 'lobster tails' aan de man worden gebracht.

http://www.delicatessenhuis.nl/

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


langoest 1.1

(eten, drinken en genotmiddelen)

kreeftachtige die vaak in zijn geheel wordt gekookt, of in de lengte doormidden gesneden en gebakken, gegrild of geroosterd, waarna het vlees na bereiding een oranjeachtig kleur heeft; gerecht met langoest als hoofdbestanddeel

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een langoest…

is voedsel

  • [Kleur] heeft na bereiding een oranjeachtige kleur vlees
  • [Functie] dient om te eten
  • [Bereiding] wordt bv. in zijn geheel gekookt, of in de lengte doormidden gesneden, schoongemaakt en vervolgens gebakken, gegrild of geroosterd
  • [Gebruikswijze] wordt na bereiding ontdaan van het rugschild, waarna het vlees, ook het vlees uit de staart, warm of koud wordt gegeten
  • [Gelijkenis] lijkt op kreeft
  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft droger vlees dan een kreeft en is na bereiding oranje-achtig

Algemene voorbeelden


Een verse kreeft is gekookt helemaal rood, een langoest daarentegen wordt oranje-achtig. Een kreeft heeft sappig, mals vlees terwijl het vlees van de langoest eerder droog is.

http://www.serveerkunde.be/Briefing.htm#Wat is het verschil tussen een langoest en een kreeft

Voor zeekreeften, langoesten en beerkreeften geldt dat het vlees uit de staart, de poten en de scharen, maar vooral ook de oranjerode 'corail' ( de vrouwelijke voortplantingsorganen bovenaan in het kopborststuk) bijzonder goed van smaak is.

http://www.delicatessenhuis.nl/

Orsini nam een scherpe stalen priem en stak voorzichtig in de rug van de langoest die [...] op het rooster boven de gloeiende houtskool lag.

Drugs, Jef Geeraerts,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • langoest bereiden
  • langoest eten

Kreeft en langoest kunnen wel op dezelfde wijze worden bereid. Gepocheerd in court-bouillon of gegrild, nadat ze in de lengte in twee zijn gesneden en schoongemaakt. Om te grillen legt u de beestjes met het pantser op de warmtebron, nooit het vlees.

http://www.delhaize.be/food/thetaste/shellfish/_nl/crustacean.asp

Havanna en Trinidad bezoeken, Salsa dansen, Daiquiri drinken, langoest eten, Cohiba sigaren kopen, muntstukken van Che Guevara voor Walter meebrengen, duiken, ... Het stond allemaal op m'n verlanglijstje toen Roel en ik midden april naar Cuba vertrokken.

http://duikschool-odyssee.be/index.php?option=com_content&view=article&id=90:duiken-in-cuba&catid=32:caraiben&Itemid=47

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • gekookte langoesten

Gekookte kreeften, langoesten en langoestines (de laatste zijn in onze streken meestal alleen gekookt te koop) worden warm of koud gegeten.

http://www.delicatessenhuis.nl/