langstudeerdersboete


langstudeerdersboete 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding; neologisme)

boete voor studenten in het hoger onderwijs die langer of veel langer doen over hun studie dan de overheid wenselijk acht; boete voor studenten met een studieachterstand van minstens één jaar; boete voor langstudeerders

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een langstudeerdersboete…

is een boete

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een boete studenten in het hoger onderwijs die langer of veel langer doen over hun studie dan de overheid wenselijk acht; is een boete voor studenten met een studieachterstand van minstens één jaar; is een boete voor langstudeerders
  • [Betrokkene] wordt opgelegd aan studenten die te lang studeren; wordt opgelegd aan langstudeerders

    Hoofdsemagram: boete


    Algemene voorbeelden


    Kabinet stelt 'langstudeerdersboete' een jaar uit [...]. De boete voor langstudeerders wordt door het kabinet een jaar uitgesteld. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD, Onderwijs) zal dat woensdag melden aan de Tweede Kamer, bevestigen bronnen rond het kabinet.

    http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/294574/Kabinet-stelt-langstudeerdersboete-een-jaar-uit.htm,

    Spoeddebat over langstudeerdersboete [...]. De Halbeheffing blijft voor opschudding zorgen in de Nederlandse politieke wereld. De minister van Financiën, Jan-Kees de Jager, heeft immers in een werkcollege laten weten dat deze maatregel überhaupt geen effect heeft op de verlaging van de staatsschuld, aldus ScienceGuide.

    http://www.ans-online.nl/blog/spoeddebat-over-langstudeerdersboete,

    Langstudeerdersboete ter discussie na kritiek collegevoorzitter [...]. De Tweede Kamer gaat opnieuw praten over de kabinetsplannen voor het hoger onderwijs, met name over de boete voor trage studenten. Een verzoek hiervoor van de PvdA kreeg donderdag voldoende steun.

    http://www.ru.nl/nieuws/@792479/langstudeerdersboete/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2010
    Periode opkomst 2010
    Omstandigheden opkomst In 2011 besloot staatssecretaris Halbe Zijlstra dat studenten met een studieachterstand van minstens één jaar een boete opgelegd moesten krijgen als straf voor hun opgelopen vertraging. Het doel hiervan was studenten te dwingen sneller en efficiënter te studeren om daarmee kosten te besparen.