langstudeerdersmaatregel


langstudeerdersmaatregel 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding; neologisme)

maatregel die bestaat uit een boete voor studenten in het hoger onderwijs die langer of veel langer doen over hun studie dan de overheid wenselijk acht; boete voor studenten met een studieachterstand van minstens één jaar; maatregel tegen langstudeerders

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een langstudeerdersmaatregel…

is een maatregel

      Algemene voorbeelden


      'Langstudeerdersmaatregel juridisch wel mogelijk' [...]. Het kabinetsplan om langstudeerders drieduizend euro extra collegegeld te laten betalen is juridisch best haalbaar. Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) aan de Kamer.

      http://www.nrc.nl/nieuws/2011/04/11/langstudeerdersmaatregel-juridisch-wel-mogelijk/,

      Afgelopen vrijdag lieten de studenten luid en duidelijk hun mening horen over de langstudeerdersmaatregelen van het kabinet.

      https://dub.uu.nl/nl/opinie/inzetten-reserves-hachelijke-zaak,

      De langstudeerdersmaatregel treft ongeveer eenvijfde van de universitaire studenten. Zij moeten vanaf september 2011 het met drieduizend euro verhoogde collegegeld van 4.700 euro betalen. Het ministerie van Onderwijs sluit uit dat zij extra studiefinanciering krijgen.

      http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:KXQ9fYDNVAAJ:www.tweedekamer.nl/kamerstukken/dossiers/begrotingsbehandelingen_ocw_nrc20101201.jsp+langstudeerdersmaatregel&cd=48&hl=nl&ct=clnk&gl=nl&source=www.google.nl,

      De langstudeerdersmaatregel heeft alleen betrekking op studenten die het wettelijk collegegeld betalen. Wettelijk collegegeld (in 2011-2012: € 1713) betaal je wanneer je recht op studiefinanciering hebt of zou kunnen hebben en wanneer je nog geen diploma behaald hebt.

      http://www.tilburguniversity.edu/nl/studenten/administratie/collegegeld/langstudeerders/

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2010
      Periode opkomst 2010
      Omstandigheden opkomst In 2011 besloot staatssecretaris Halbe Zijlstra dat studenten met een studieachterstand van minstens één jaar een boete opgelegd moesten krijgen als straf voor hun opgelopen vertraging. Het doel hiervan was studenten te dwingen sneller en efficiënter te studeren om daarmee kosten te besparen.