lanterfanten


lanterfanten 1.0

zijn tijd doorbrengen zonder iets degelijks uit te voeren; flierefluiten; lummelen

Semagram


Lanterfanten…

is een toestand

   Algemene voorbeelden


   'Luister, Debbie. Als ik me kapot werk, waarom jij dan niet. Zie het allemaal als een gevolg van de vrouwenemancipatie. Vroeger, in de Middeleeuwen en ver daarna, bleven de vrouwen thuis. Ze lanterfantten, ze voerden geen klap uit, en ze lagen in hun nest pruimen te kauwen.'

   Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

   Twee maanden geleden kwam er een einde aan die vrije tijd.Toen was het afgelopen met het lanterfanten, want vanaf dat moment haalde Hennie Thoonen hem weer 's morgens om zes uur op om een pittig stuk te gaan hardlopen.

   NRC,

   Combinatiemogelijkheden


   met een infinitief met te


   • lopen te lanterfanten
   • staan te lanterfanten
   • zitten te lanterfanten

   "We kijken hoe ze erbij staan. Of ze een beetje actief zijn, of dat ze er met de pet naar gooien." Tijdens de patrouille wordt duidelijk dat de agenten er nog lang niet zijn. De agenten staan maar wat te lanterfanten op hun checkpoints.

   http://www.groene.nl/2003/0348/jb_bagdad.html,

   Ondanks dat zij zich in het begin moest bewijzen, kreeg zij nooit negatief commentaar van haar veelal mannelijke collega's: Als je gewoon je werk doet, niet loopt te lanterfanten en voor jezelf opkomt is er niks aan de hand.

   Sp!ts,

   Het was zo'n lamme zondag en jij had in een auto joints zitten roken met Elizabeth en de jongens die naar college zouden gaan, en zoals gewoonlijk belandden jullie uiteindelijk met z'n allen in de tuin van de Deetsen, waar jullie lusteloos zaten te lanterfanten zoals zij die stoned of werkschuw zijn.

   Cherry, Mary Karr,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen