laptopnomade


laptopnomade 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

zelfstandige zonder kantoor die met zijn laptop van de ene plaats naar de andere plaats met internet trekt om daar te werken, vaak in cafés; digitale nomade

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een laptopnomade…

is een zelfstandige; is een persoon

  • [Plaats] vertoeft in plaatsen met een interverbinding, zoals cafés, vaak in een mooi en zonnig buitenland
  • [Activiteit of handeling] is een zelfstandige zonder kantoor die met zijn laptop van de ene plaats naar de andere plaats met internet trekt om daar te werken

    Hoofdsemagram: nomade


    Algemene voorbeelden


    Mensen bewegen zich door de stad op basis van hun tribes. In een gegentrificeerde buurt kunnen de routes van laptopnomade die tussen hippe cafeetjes heen en weer springt en de oorspronkelijke Amsterdamse bewoner die naar de lokale winkels gaat elkaar gemakkelijk nooit kruisen. Tribalisme als vervanging voor buurtgevoel.

    https://www.stadsleven.nu/2016/03/21/partners-in-de-stad-interview-ondergronds/,

    Wat doet de verwarde consument in tijden van eenzaamheid? Shoppen, natuurlijk. Ik ben het heel even beu om een laptopnomade te zijn. Ik wil iets tastbaars! Ik wil brol! Er zijn toeristen die speciaal naar Londen komen om hun kerstaankopen te doen.

    De Standaard,

    Als er in het café al mensen zitten, lezen ze doorgaans in hun eentje aan een tafeltje de krant of tikken ze op hun laptop. De keyboarding vagabonds, noemde het tijdschrift New York deze groep mobiele werkers, die door de enorme stijging van de kantoorprijzen in Mahattan van de laatste jaren aanzienlijk is toegenomen. Laptopnomaden zijn het, die azen op het tafeltje in het café bij het stopcontact.

    de Volkskrant,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems of leenvertaling
    Vroegste datering 2000
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal keyboarding vagabond
    Betekenis in brontaal idem
    Samenhangende woorden (betekenis) digitale nomade; neokolonialisme