nomade


nomade 1.0

iemand die leeft op de steppe, in een hooggebergte of in de woestijn, waar hij met zijn vee een rondtrekkend bestaan leidt; iemand die rondtrekt met vee; rondtrekkende veehoeder
In het meervoud ook in toepassing op bevolkingsgroepen die een rondtrekkend bestaan leiden.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een nomade…

is een persoon

  • [Groep] behoort vaak tot een stam
  • [Woongebied] leeft op de steppe, in een hooggebergte of in de woestijn; leeft in een tent
  • [Activiteit of handeling] trekt van de ene plaats naar de andere; zwerft; houdt doorgaans vee, dat wordt meegenomen naar plaatsen waar voldoende water en voedsel is
  • [Belanghebbende of begunstigde] houdt vee

Algemene voorbeelden


Na zeven jaar zwerven door de Egyptische woestijn wilde ik komend voorjaar mijn kamelen verkopen en was ik nomade af.

NRC,

Nomaden zijn mensen die niet op een vaste plek wonen, maar rondtrekken van de ene plaats naar de andere. Vaak hebben ze vee en als er voor de koeien of schapen niets meer te eten is, pakken ze hun spullen op en verhuizen naar een nieuwe omgeving, met sappige weitjes in de buurt.

NRC,

Je begrijpt dat nomaden niet in huizen wonen en geen boekenkasten of bankstellen hebben [...]. Ze wonen in speciale tenten, yurts heten die, die je handig mee kunt nemen. En ze maken prachtige gekleurde kleren. Op een tentoonstelling in het Tropenmuseum is nu te zien hoe nomaden in Centraal-Azië leven.

NRC,

De Kabyliërs zijn bergbewoners van de Kust-Atlas, de Chewia bergbewoners van de Woestijn-Atlas in het oosten, de Mozabieten zijn oase-bewoners in de voorwoestijn [...] en de Touareg zijn nomaden in het verre zuiden. Al deze groepen zijn etnisch, sociologisch en cultureel onderling sterk verschillend.

http://www.vrede.be/nl/tijdschrift/v350.html,

Mongolië in het hart van Azië is een groot land, zo'n 38 keer groter dan Nederland [...]. 65 % van de 2,5 miljoen inwoners leeft nog steeds een nomadisch bestaan net als in de 12de en 13de eeuw tijdens de glorietijd van Djengiz Chan. De nomaden leven in het ritme van de natuur met als grootste bezit hun veestapel van paarden, kamelen, runderen (yaks), schapen en geiten die zij zelf hun vijf juwelen noemen.

http://www.swil.nl/muziek.htm

Op de graslanden zie je yaks grazen en zie je hoe de nomaden leven en werken.

http://www.china-travel.nl/home.htm

De nomaden zijn erg gastvrij en met een beetje geluk wordt je uitgenodigd op een kommetje onvervalste yakboter thee!

http://www.china-travel.nl/home.htm

De Massai zijn veehoudende nomaden. Een complicatie vormt het feit dat de terreinen die zij als hun weidegronden beschouwen, grotendeels in de natuurreservaten liggen.

Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,

De stereotypering over Maasai als 'levend in het verleden' zien we weer terug in Kenia en Tanzania (Oost-Afrika) in de manier waarop stadsmensen praten over dorpelingen zoals de Maasai. De tradities en levensstijl van de nomaden worden geassocieerd met achterlijkheid. Politici vinden dat Maasai het mobiele bestaan moeten opgeven omdat dat een belemmering zou zijn voor de modernisering van het land.

http://www.africaserver.nl/wozow/tentoonstelling/index.html

Bij het Hooggerechtshof in Jeruzalem hebben de Bedoeïenen hun zaak verloren en het lijdt geen twijfel dat het Israëlische leger de tenten van de Bedoeïenen zal vernietigen en de nomaden verdrijven naar een stuk aangewezen grond bij de vuilnisbelt van Ma'ale Adumiem.

De Standaard,

Hier zaten ze, de mannen die van heinde en verre waren gekomen [...]. Hier zaten ze, los van liefde, los van huis en haard zonder dat het ze deerde want ze waren geboren als nomaden en ze zouden als nomaden sterven. Ze wisten niet beter. Ze wilden niet anders.

Labyrint, Fleur Bourgonje,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • jonge nomaden
  • oude nomaden

Er wonen semi-nomadische stammen als de Samburu's, Rendiles, Somaliërs en Borana's die leven van de veeteelt [...]. Periodiek wordt het gebied geteisterd door droogte die het vee doet sterven. Jonge nomaden trotseren dan noodgedwongen de ontberingen van de grote stad om er een baantje te zoeken als nachtwaker, waarmee zij genoeg kunnen verdienen om hun familie en zichzelf in leven te houden.

NRC,

Kurpershoek neemt de lezer mee naar een onbekende wereld van ondergrondse verbale graffiti-kunstenaars, stammenoorlogen en liefdesperikelen, bedoeïenen in hun eeuwige zoektocht naar voedsel voor hun kamelen. De oude nomaden beseffen maar al te goed dat het ook met hun zwervend bestaan gedaan is. De luxe van het sedentaire bestaan lonkt.

De Standaard,

  • Arabische nomaden
  • Tibetaanse nomaden

De kiem van het conflict in Darfur ligt in de botsende leefwijzen van de twee volken in de regio. De zwarte Afrikaanse inwoners zijn boeren, gebonden aan hun traditionele landbouwgebieden. In hetzelfde gebied trekken Arabische nomaden rond met hun vee. De verhouding tussen de twee etnische groepen is altijd gespannen geweest, omdat zij elkaar het gebruik van schaarse natuurlijke hulpbronnen als water en vruchtbaar land betwisten.

http://www.nos.nl/nieuws/achtergronden/darfur_faq.html,

In mei vindt het Zuanshan festival plaats oftewel 'het lopen rond de berg' waarbij de verjaardag van de boeddha wordt gevierd. Van heinde en verre komen dan veel Tibetaanse nomaden uit het westen van Kham die hun tenten opslaan in de heuvels om te komen kijken naar de paardenraces en worstelwedstrijden.

http://www.china-travel.nl/home.htm

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • zwervende nomaden

In de Bijbel spelen migranten een hoofdrol. Gods volk is veelvuldig onderweg. Als economische vluchtelingen en gastarbeiders naar en in Egypte. Als zwervende nomaden door de woestijn.

http://www.acht-mei.nl/

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • nomaden in Centraal-Azië
  • nomaden in de Sahel

Op een tentoonstelling in het Tropenmuseum is nu te zien hoe nomaden in Centraal-Azië leven.

NRC,

En hoezo universele rechten? Wie de Universele Verklaring eens goed doorleest, kom in artikel 24 het recht tegen op "periodieke vakanties" en nog wel "met behoud van loon". Dit zal de nomade in de Sahel (of elders) erg blij maken, en de keuterboer op het Ethiopische hoogland.

http://www.ktu.nl/canoniekevraagbaak/,

Voorzetsel: met

  • nomaden met hun kuddes
  • nomaden met vee

De volgende dag beginnen we met een gedeelte van de kora (heilige rondgang) om de Chenresig berg heen. Na een paar uur bereiken we mooie graslanden perfect voor een vredige stop. Afhankelijk van het seizoen zullen er ook nomaden met hun kuddes zijn.

http://www.china-travel.nl/home.htm

Door droogte in de Hoorn van Afrika dreigt een voedseltekort voor mogelijk twaalf miljoen mensen. Dat stellen diverse internationale hulporganisaties. De getroffenen zijn voornamelijk nomaden met vee in delen van Noord-Kenia, Ethiopië, Djibouti en Somalië.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/2462293/2011/07/06/Weer-droogte-en-honger-bij-nomaden-van-Afrika.dhtml,

Voorzetsel: uit

  • nomaden uit India
  • nomaden uit Noord Afrika
  • nomaden uit de (Arabische) woestijn

Flamenco is een Spaanse volksdans. Door de eeuwen heen heeft deze zich, beïnvloed door onder meer nomaden uit India en Noord Afrika, ontwikkeld tot de hedendaagse flamenco. Met zijn eigen temperament, stijl en ritme.

http://www.cke.nl/

Vier jaar nadat hij een studie maakte over Arabische bedoeïenenpoëzie, waarvan hij in het vulgarizerende werk Diep in Arabië verslag deed, keerde deze Nederlandse wetenschapper terug naar de nomaden uit de Arabische woestijn.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


nomade 2.0

iemand die een rondtrekkend, zwervend bestaan leidt; iemand die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft
In toepassing op iemand die veel reist of vaak verhuist.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een nomade…

is een persoon

  • [Woongebied] heeft geen vaste woon- of verblijfplaats
  • [Activiteit of handeling] trekt rond; zwerft; leidt een rondtrekkend, zwervend bestaan

    Algemene voorbeelden


    Op naar het avontuur. Ik ging bungeejumpen, in een helikopter boven de bergen vliegen en in Afrika met kleine leeuwtjes spelen of op safari. Tja, ik ben een echte nomade en wil dan ook nog veel reizen.

    De Limburger,

    In Californië was hij uiteindelijk een man zonder wortels geworden. Hij was snel klaar toen hij zijn spullen naar Nederland moest verschepen. Er was bijna niets dat hij niet kon missen. Hij was een nomade geworden [...]. Hij was een man zonder persoonlijke bezittingen. Hij had geen behoefte zijn stempel op de wereld te zetten. Hij was een blad in de wind.

    Gouden bergen, Herman Stevens,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een moderne nomade

    Hij is een moderne nomade, van stad naar stad op jacht naar werk, iemand die ogenblikkelijk elke hotelkamer tot thuis maakt.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen