lattepapa


lattepapa 1.0

(onderwijs en opvoeding; neologisme)

vader die thuis fulltime voor de kinderen zorgt en niet werkt, of dit in ieder geval voor een bepaalde periode doet; vader die niet werkt, maar thuisblijft om zoveel mogelijk tijd met zijn kind of kinderen te kunnen doorbrengen; niet-werkende vader; papa die thuis fulltime voor de kinderen zorgt; thuisblijfvader

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lattepapa…

is een vader; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      We schreven vanmiddag al over de zogenaamde Lattepapa's: Zweedse vaders die thuisblijven om voor hun baby te zorgen terwijl hun partners weer aan het werk gaan.

      https://www.fammebaby.nl/stelling-in-nederland-moeten-we-naar-een-zweeds-verlofmodel/

      Etymologie


      Aard herkomst inheems of leenvertaling
      Vroegste datering 2017
      Benoemingsmotief Wordt waarschijnlijk zo genoemd omdat de vaders in kwestie vaak in koffiebars worden gesignaleerd, waar zij latte macchiato of cafè latte bestellen. Ook wordt gesuggereerd dat de sterkte van dit type koffie een rol speelt bij de naamgeving: een latte is sterke koffie met veel melk, waardoor het toch een beetje een slap bakkie is. Deze vaders worden door sommige mensen toch ook wel als softies gezien.
      Bijzonderheden Het woord werd in Nederland bekend toen filmmaker Joep van Osch voor de VPRO een documentaire maakte over vier jonge Zweedse vaders die fulltime voor hun baby's zorgen: Lattepappa's.