leefstijlgeneeskunde


leefstijlgeneeskunde 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

tak van de geneeskunde die zich richt op leefstijlverbetering

Semagram (extra betekenisinformatie)


Leefstijlgeneeskunde…

is geneeskunde

  • [Functie] richt zich op leefstijlverbetering
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vooral een vorm van preventieve geneeskunde

    Algemene voorbeelden


    Het belang van een gezonde levensstijl is de afgelopen decennia veelvuldig belicht, óók om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Toch blijkt het lastig om leefstijlgeneeskunde toe te passen in ons zorgsysteem. Dat komt, onder meer, omdat de effecten op korte termijn vaak tegenvallen. Toch moeten passende zorg en preventie ook volgens het Integraal Zorgakkoord (2022) 'de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar houden'. Inderdaad: nu wordt bijvoorbeeld bij een hoge bloeddruk vaak medicatie voorgeschreven die bijwerkingen heeft. Die worden weer behandeld met een extra pil. Maar daarmee vergeten we het hoofdprobleem: de hoge bloeddruk.

    Trouw,

    Al vanaf het begin van de pandemie is er frustratie bij heel wat artsen en gezondheidsdeskundigen over het gebrek aan aandacht voor het belang van een gezonde leefstijl. Is het, nu duidelijk is dat dit virus nog vele jaren blijft, tijd om het wat minder over ziekte en wat meer over gezondheid te hebben? Hoe kan het eigenlijk dat leefstijl nog steeds niet centraal staat tijdens deze pandemie? „Gezond worden en blijven is hard werken", zegt Sabine Pinedo, vasculair internist, zorgondernemer en een prominente voortrekker van de leefstijlgeneeskunde in Nederland.

    NRC Handelsblad,

    In het stuk 'Aanpak van leefstijlziekten levert meer op' (4/4) krijgt iedereen er van langs: het curriculum geneeskunde, het medisch protocol, het financieringssysteem voor klinisch wetenschappelijk onderzoek en het primaire farmaceutische bedrijf. Als sluitstuk doen de auteurs een dringend beroep op het ministerie van VWS om vol in te zetten op leefstijlgeneeskunde. Eén partij ontbreekt op opvallende wijze in deze reeks en dat is de patiënt.

    nrc.next,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2018
    Samenhangende woorden (betekenis) leefstijlarts; leefstijlcoach; leefstijlprogramma; leefstijlverbetering; leefstijlziekte