legerarts


legerarts 1.0

arts die als militair in dienst is van het leger

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een legerarts…

is een arts; is een persoon

 • [Organisatie of instelling] maakt deel uit van het leger
 • [Rang of hiërarchische positie] heeft in de huidige militaire hiërarchie de rang van officier
 • [Deskundigheid of vaardigheid] dient afhankelijk van zijn functie of de eenheid waaraan hij is toegevoegd specifieke competenties te ontwikkelen zoals eerste hulp of spoedgeneeskunde, triage of sortering van kanshebbende en kansloze gewonden, rampenmanagement, kennis van tropische geneeskunde voor uitgezonden troepen, behandelwijzen in de luchtvaartgeneeskunde, berggeneeskunde of duikgeneeskunde bij paracommando-eenheden enz.

  Hoofdsemagram: arts


  Algemene voorbeelden


  In 1990 en 1991 werden 697.000 Amerikaanse mannen en vrouwen ingezet in de Perzische Golf. Ze keerden met een rits symptomen naar huis terug. Ook nu nog klagen velen van hen over vermoeidheid, gewrichtspijn, gastro-intestinale stoornissen, geheugenproblemen, emotionele veranderingen, impotentie en slapeloosheid. Het duurde jaren vooraleer de legerartsen het 'Gulf War Syndrome' ernstig namen.

  http://home.tiscali.be/be077857/medische/cfs/kranten/11nov2000.htm,

  Amerikaanse legerartsen die in Irak en Afghanistan gewonden behandelen, constateren dat ernstige oogletsels steeds vaker voorkomen. Tenminste tien procent van de gewonden heeft (ook) verwondingen aan de ogen. Die oogletsels worden veroorzaakt door mortieren, raketten of geïmproviseerde bommen.

  http://www.firstcarecompany.nl/wiley-x.html

  Op de één of andere manier begaf ik me naar de achterhoede waar een hospik me zag en me naar een klein veldhospitaal bracht [...]. Een legerarts inspecteerde mijn wond en ik had zo'n pijn dat ze me een spuit gaven en ik van de wereld was.

  http://www.go2war2.nl/artikel/1526/11,

  Amerikaanse legerartsen melden in het New England Journal of Medicine dat ze zeven vrijwilligers behandelden met een experimenteel malariavaccin dat werd ontwikkeld in de Belgische laboratoria van SmithKline Beecham. Slechts één van hen kreeg malaria na beten van besmette muggen.

  De Standaard,