lentefeest


lentefeest 1.0

feest dat men ter ere van de lente viert en dat, afhankelijk van de cultuur, vaak gepaard gaat met rituelen of symbolen die betrekking hebben op de vruchtbaarheid, een nieuwe bloei e.d.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lentefeest…

is een feest

  • [Attribuut] gaat, afhankelijk van de cultuur, vaak gepaard met rituelen of symbolen
  • [Geheel] is in sommige culturen deel van een mythische natuurervaring
  • [Functie] dient om vruchtbaarheid, een nieuwe bloei e.d. af te smeken
  • [Tijd] vindt plaats in de lente

Algemene voorbeelden


Zo kenden de oude Romeinen nogal wat dergelijke uitspattingen, zoals de Kalendae (nieuwjaarsfeesten), Saturnaliën (in de derde week van december) en de Bacchanalen of Lupercalia (in februari). Deze laatste waren typische lentefeesten, waarbij het einde van de winter en het begin van de lente gevierd werden: vruchtbaarheidsfeesten dus. Niet alleen de vruchtbaarheid van het land werd hierbij afgesmeekt, ook die van de mens.

http://www.gva.be/nieuwsextra/dossiers/-c/carnaval/dossier.asp

Vroeger was Pasen ook een seizoensgebonden landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente en daarmee het einde van de tijden van schaarste die aanbraken als de wintervoorraad uitgeput raakte. Een aantal gebruiken die nu verbonden zijn aan Pasen komen voort uit dit niet-christelijke lentefeest. Een voorbeeld daarvan zijn de paaseieren.

http://www.adbhaarlem.nl/feestenherdenk.htm

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • Germaans lentefeest
  • Germaans-Keltisch lentefeest
  • heidens lentefeest
  • primitief lentefeest

Het feest van Vastenavond draagt sporen van klassieke nieuwjaarsfeesten en Germaanse lentefeesten enerzijds en van kerkelijke zottenfeesten en de christelijke kalender anderzijds.

http://users.pandora.be/wim.beelaert/inleiding.html

De erfenis van de Germaans-Keltische lentefeesten. Uitgangspunt vormen vruchtbaarheidsrituelen bij de beleving van het opnieuw ontwaken van de natuur na de winter.

http://users.pandora.be/wim.beelaert/inleiding.html

Valentijnsdag is genoemd naar de heilige Valentijn. Hij was bisschop in Rome en het liep niet goed met hem af. Op 14 februari van het jaar 269 werd hij namelijk door de Romeinen onthoofd, vlak voordat hun lentefeest zou beginnen. De christenen uit die tijd vonden dat heidense lentefeest maar niks. Ze konden het niet afschaffen maar wel veranderen: ze maakten van het lentefeest een dag voor Valentijn. En zo werd de bisschop de beschermheilige van alle prille liefdes die in de lente ontluiken.

http://www.kbspirouette.nl/kinderen/hoezitdat/hoezitdat.htm

Men mag dus aannemen dat deze feestelijkheden die door de Romeinen in onze streken gehouden werden, de schakel zijn tussen de primitieve lentefeesten en onze hedendaagse Rijnlandse carnavalsviering.

http://www.fenvlaanderen.be/fenomeen/oorsprong.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


lentefeest 2.0

feest dat in of naar aanleiding van de lente wordt georganiseerd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lentefeest…

is een feest

  • [Functie] dient tot vermaak, zonder speciale bijgedachte aan mythische natuurbeleving
  • [Tijd] vindt plaats in de lente

    Algemene voorbeelden


    Of het een verjaardagsfeestje, communie- of lentefeest is, of u gewoon gezellig vrienden wil ontvangen, in dit boek vindt u zeker en vast een passend gerecht, eenvoudig en toch verrassend lekker.

    http://www.xquis.com/books/_nl/