lgbt


lgbt 1.0

(seks, gender en relaties; neologisme)

( Gezegd van personen die homoseksueel, biseksueel of transgender zijn. Ook: iemand die homoseksueel, biseksueel of transgender is.)
lesbienne, gay, biseksueel, transgender; lesbian, gay, bisexual, transgender
Vooral in samenstellingen bij zaken die bestemd zijn voor deze groepen of voor iemand die behoort tot een van deze groepen. Ook: persoon die onder een van deze groepen valt.

Algemene voorbeelden


In het Nederlands wordt naast 'lgbt' ook de vertaling lhbt gebruikt, waarin de g van gay vervangen is door de h van homoseksueel. Terwijl de afkorting in het Engels gewoonlijk in hoofdletters wordt geschreven (als 'LGBT' dus), zijn zowel 'lgbt' als 'lhbt' inmiddels in de Nederlandse Van Dale opgenomen met kleine letters.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lgbt

Cyndi Lauper draagt concert op aan LGBT's. De ene ster na de andere zegt concerten af in North Carolina vanwege een nieuwe controversiële wet die transgenders discrimineert. Cyndi Lauper laat haar fans in de staat echter niet in de steek en zal de opbrengsten van haar concert in Raleigh inleveren bij een stichting die zich inzet voor homorechten.

http://www.telegraaf.nl/prive/25599993/__Lauper_draagt_concert_op_aan_LGBT_s__.html,

Een Belgische studie toont aan dat 62% van alle LGBT's (lesbienne, gay, biseksueel, transgender) ooit overwogen heeft zelfmoord te plegen en dat 22% dat ook effectief heeft geprobeerd. Die dramatische cijfers liggen beduidend hoger dan die van de bevolking in zijn geheel. De PVDA pleit dan ook voor een verbreding van de bestaande sensibiliseringscampagnes en verdedigt in datzelfde kader ook een wet over geslachtsidentiteit gebaseerd op het zelfbeschikkingsrecht en het recht op respect.

http://solidair.org/artikels/62-van-lgbt-s-overwoog-zelfmoord-tijd-voor-verandering,

Mocht je je nu afvragen wat LGBT is… LGBT (of GLBT) is de afkorting voor lesbian, gay, bisexual, and transgender. Met LGBT vriendelijke bestemmingen bedoelen we dus bestemmingen waar iedereen, ook die bijvoorbeeld homo of transgender is, zich welkom voelt.

http://blog.srprs.me/travellers-issues/4-redenen-om-wel-aan-te-geven-dat-je-een-lgbt-vriendelijke-vakantiebestemming-wilt/

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2011
Brontaal Engels
Vorm in brontaal LGBT; lgbt
Betekenis in brontaal idem