lidwoord


lidwoord 1.0

(taal en taalkunde)

woord dat voor een zelfstandig naamwoord kan worden geplaatst en aangeeft of het om een bepaald of een onbepaald zelfstandig naamwoord gaat en of het een onzijdig of een mannelijk of vrouwelijk zelfstandig naamwoord is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lidwoord…

is een woord

  • [Groep] is een bepaald (de, het) of een onbepaald (een) lidwoord
  • [Functie] geeft aan of een zelfstandig naamwoord bepaald of onbepaald is; geeft aan of een zelfstandig naamwoord onzijdig is of mannelijk of vrouwelijk
  • [Plaats] kan voor een zelfstandig naamwoord geplaatst worden; kan eerst nog gevolgd worden door een bijvoeglijk naamwoord
  • [Voorbeeld of specimen] is voor het Nederlands als bepaald lidwoord de of het; is voor het Nederlands als onbepaald lidwoord een

Algemene voorbeelden


Om de natuurlijkheid van de synthetische spraak te verbeteren, heeft men van de goedkopere geheugenprijs gebruik gemaakt om ook grotere spraakfragmenten dan diphonen in het geheugen op te nemen, zoals bijvoorbeeld de meest gebruikte woorden van een taal (zoals lidwoorden, voegwoorden, etc.).

http://www.etro.vub.ac.be/Research/DSSP/publications/loc_conf/ICT-2001.pdf,

De gebarentaal kent [...] geen lidwoorden.

http://www.phd.nl/doof/

Sommige woorden, zoals de lidwoorden, hebben geen semantische identiteit.

http://www.argo.be/pbd/leerplannenbao/leerplannenbao/ lager/lagerned/0542spelli.doc

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een Nederlands lidwoord

Gelukkig hebben steeds meer zoekmachines ook een taaloptie voor het Nederlands, maar als dat niet zo is, dan moet je toevlucht nemen tot een truc: voeg aan je zoekopdracht een Nederlands lidwoord toe.

http://www.zoekprof.nl/achtergronden/zfaq1.html#1

met ander, nevengeschikt substantief


  • lidwoorden en voornaamwoorden

In het Tilburgs krijgen lidwoorden en voornaamwoorden, betrekking hebbend op mannelijke woorden in het enkelvoud wel een uitgangs-e, dikwijls -en […]. Dialectisme plakt die -e of -en graag ook achter lidwoorden en voornaamwoorden bij vrouwelijke zelfstandige naamwoorden, omdat het dan allemaal nog echter Tilburgs klinkt.

http://www.historietilburg.nl/tijdschrift/3/87.htm,

  • lidwoorden of voorzetsels
  • het voorzetsel of lidwoord

Het allerergst was dat Góngora er zondere nadere toelichting toe overging de Latijnse syntaxis toe te passen op het Spaans. Dat wil zeggen dat hij lidwoorden of voorzetsels scheidde van zelfstandige naamwoorden, hulpwerkwoorden van bijwoorden en zo verder.

NRC,

In Nederland krijgt het voorzetsel of lidwoord alleen een hoofdletter als er geen voornaam of voorletter aan voorafgaat.

De Standaard,

overig


  • het lidwoord de
  • het lidwoord een
  • het lidwoord het

Mag het lidwoord een weggelaten worden in Zij is een Italiaanse?

http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1312/

Ik ben het hartgrondig eens met lezer H.W. [...] voor een eenvormige schrijfwijze in Nederland en in Vlaanderen van de familienamen die voorafgegaan worden door het voorzetsel van of het lidwoord de (of beide).

De Standaard,

Maar de vorm van het anaforisch pronomen vertelt ons niets over het grammaticaal geslacht, maar over het biologisch geslacht. Dat blijkt uit het voorbeeld in (21): meisje en jongetje zijn allebei grammaticaal onzijdig, zoals je kunt zien aan het lidwoord het, maar biologisch respectievelijk vrouwelijk en mannelijk. Het anaforisch pronomen moet dan bij meisje vrouwelijk zijn, haar, en niet zijn, wat voor mannelijke en onzijdige naamwoorden wordt gebruikt.

http://odur.let.rug.nl/~zwart/college/docs/zinsleer/zinsleer1.pdf

Vaste verbindingen