liervogel 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een liervogel…
is een vogel; is een dier
- [Afmeting] is 76 tot 103 cm lang
- [Geluid] zingt en bootst geluiden na; maakt een zingend geluid en kan geluiden van tientallen andere dieren, maar ook kunstmatig lawaai nabootsen
- [Kleur] heeft een grijsbruin verenkleed met roodbruine vleugels en met wat roodbruin in de staartveren
- [Bouw] is gewerveld; heeft twee poten
- [Deel] heeft als mannetje liervormige staartveren, waaraan hij zijn naam dankt
- [Voortplanting] legt eieren
- [Plaats] leeft in bossen
- [Woongebied] komt voor in het oosten en zuidoosten van Australië
- [Leeftijd] kan 20 tot mogelijk wel 30 jaar oud worden
- [Gedrag] is een vleeseter; leeft solitair
- [Gelijkenis] lijkt enigszins op een fazant en een patrijs
Wetenschappelijke naam: Menura novaehollandiae
Rijk | Animalia; Dieren |
---|---|
Stam | Chordata; Chordadieren |
Klasse | Aves; Vogels |
Orde | Passeriformes; Zangvogels |
Familie | Menuridae; Liervogels |
Geslacht | Menura |
Soort | Menura novaehollandiae |
Algemene voorbeelden
De liervogel (Menura novaehollandiae) heeft wel een heel aparte manier van zingen om een wijfje te verleiden. Naast het opzetten van zijn staartveren in de vorm van een lier (een oud Grieks snaarinstrument), heeft hij een heel arsenaal aan geluiden dat hij laat horen. Hij bootst niet alleen melodieën van andere vogelsoorten na, maar imiteert ook andere geluiden die hij in zijn omgeving hoort, zelfs dat van een kettingzaag, autoalarm, fototoestel of mobiele telefoon. Hoe groter zijn repertoire, hoe groter zijn succes bij de wijfjes!
Stel je voor: je wandelt rustig door Australië wanneer er opeens een kettingzaag laag overvliegt. Grote kans dat je gefopt wordt door een liervogel. Deze imitatiekoning onder de dieren doet moeiteloos geluiden na. Hij maakt daarbij geen onderscheid tussen de roep van andere dieren en kunstmatig lawaai.
De liervogel wordt zo genoemd vanwege de staartpluim, gevormd door zestien gemodificeerde veren – twee lange slanke in het midden, twee brede gebogen aan de zijkanten en twaalf kleinere daartussenin. Tijdens de hofmakerij zwaait het mannetje deze veren over zijn hoofd en het totaal lijkt sterk op een Griekse lier.
Inmiddels is duidelijk dat de liervogels totaal niet verwant zijn aan de hoenderachtigen; ze behoren tot een andere orde, de zangvogels en tot de onderorde van de oscines. Daarbinnen worden de liervogels ingedeeld in een aparte familie, de Menuridae.
Combinatiemogelijkheden
als subject bij een werkwoord
- imiteren
De roep van de liervogel is een rijke mengeling van zijn eigen lied en geluiden die het dier ooit eens heeft gehoord. Liervogels imiteren meestal andere vogelsoorten of dieren en vaak voegen ze hier geluiden aan toe.
met adjectief ervoor
- de Australische liervogel
De Australische liervogel leeft in het wild en is een van de beste imitators in de wereld. De vogel kan niet alleen gorilla's na-apen, maar bootst ook probleemloos het geluid van een kettingzaag, fototoestel, blaffende hond, alarm of jachtgeweer na.
met adjectivisch tegenwoordig deelwoord
- een fluitende liervogel
Het beroemdste waargebeurde verhaal gaat [...] over een parkranger die in 1969 de geluiden van een fluitende liervogel opnam. Later herkenden anderen de deuntjes: het waren twee populaire liedjes uit de jaren dertig. De vogel had deze liedjes waarschijnlijk tientallen jaren onthouden.
in voorzetselgroep
- de roep van de liervogel
- het imitatievermogen van de liervogel
De roep van de liervogel is een rijke mengeling van zijn eigen lied en geluiden die het dier ooit eens heeft gehoord. Liervogels imiteren meestal andere vogelsoorten of dieren en vaak voegen ze hier geluiden aan toe.
De Australische folklore bevat vele spectaculaire verhalen over het imitatievermogen van de liervogel.
voorafgegaan door naamvalsgenitief
- de Alberts liervogel
De Alberts liervogel is een zangvogel uit de familie van de liervogels. De vogels komen voor in Australië en worden ongeveer 90 centimeter groot. Hun veren zijn bruin van kleur. Deze soort is erg zeldzaam. Je herkent ze vooral aan hun prachtige staartveren. Ze kunnen ook geluiden van andere diersoorten nabootsen.