ligrestaurant


ligrestaurant 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen; neologisme)

restaurants waar bezoekers niet aan tafels en stoelen zitten, maar liggend eten, meestal op matrassen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ligrestaurant…

is een restaurant; is een bedrijf; is een organisatie

  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft, in tegenstelling tot gewone restaurants, meestal geen tafels en stoelen maar matrassen
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een restaurant waar de bezoekers liggend eten

    Algemene voorbeelden


    Op het Antwerpse Zuid opent eind november het grootste ligrestaurant van Europa. Van tafels om op te eten is geen sprake meer: gasten eten liggend op matrassen. De trend komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het concept is geïnspireerd op de Supperclub in Amsterdam, waar het afgelopen jaar ook 18.000 Belgen reserveerden. "Al liggend gastronomisch dineren terwijl je luistert naar lounge-muziek en kijkt naar extravagant personeel, om na middernacht de benen los te gooien: dat is het idee", zeggen de zaakvoerders.

    Gazet van Antwerpen,

    Ook hier dus een totaalconcept, onderdeel van IQ Creative, dat eveneens ligrestaurant Supperclub beheert, is vormgegeven door Concrete, hofleverancier van hip Nederland, als de harem van een sprookjessjeik, met overdadige Arabische ornamenten en draperieën. Ook hier wordt liggend gegeten.

    De Morgen,

    In navolging van Amsterdam, Londen, Miami en Rome opent binnenkort in Antwerpen het eerste ligrestaurant van België zijn deuren. De initiatiefnemers van "on stage" hopen met het concept, dat in het buitenland al jaren furore maakt, een nieuwe manier van uitgaan in te voeren. Al liggend eten, de Romeinen deden het tweeduizend jaar geleden al. De traditie ging door de eeuwen heen verloren, maar lijkt, nu in enkele landen sommige restaurants er hun handelsmerk van maken, terug van weggeweest.

    http://www.hbvl.be/Archief/guid/eerste-belgische-ligrestaurant-opent-binnenkort-de-deuren.aspx?artikel=61fd7606-f7bd-4dd8-8251-5f2cb41625d4

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2002
    Periode opkomst 2002