literair agent


literair agent 1.0

iemand die voor zijn beroep de zakelijke belangen van een auteur behartigt

Algemene voorbeelden


Bovendien is het waarschijnlijk dat de komende jaren ook een ander 'Amerikaans' fenomeen zijn intrede zal doen: de literaire agent, die de zakelijke belangen van verschillende auteurs behartigt in plaats van de uitgever.

NRC,

De markt is voor Nederlandse schrijvers duidelijk aan het veranderen. Dat werkt de komst van literair agenten in de hand - niet alleen voor het buitenland, ook in Nederland. De band met de uitgever zal daardoor verzakelijken. Een agent zal proberen een schrijver zo goed mogelijk te verkopen.

NRC,

Tot maandag struinen hier duizenden vakmensen door de verschillende hallen: uitgevers, vertalers, literaire agenten, illustratoren, boekhandelaars en ook wel eens een occasionele schrijver.

De Standaard,

De auteur wou zich niet laten grijpen en vroeg de agent een betere uitgever te zoeken. Maar de literaire agent werd boos. Die wou 'omzet halen', deed er niet toe ten koste van wie.

Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

Nog beter leek hem een literair agent in Zwitserland in de arm te nemen en die daar een bankrekening op zijn naam te laten openen.

De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

In Amerika, zeg ik, wordt tegenwoordig van debuterende auteurs verwacht dat ze samen met hun manuscript een videofilmpje afleveren waarin ze zichzelf voorstellen. Op basis van dat materiaal kan de aspirant-auteur al dan niet aanvaard worden door een literair agent, en zonder literair agent sta je nergens.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,