loedermoeder


loedermoeder 1.0

(neologisme)

niet-perfectionistische moeder, met een nonchalante of chaotische opvoedingsstijl; tegengestelde van de helikoptermoeder of curlingmoeder

Algemene voorbeelden


Tegenovergestelde van de curlingmoeder (ook wel controlfreak of perfectionist genoemd) is de loedermoeder, inmiddels een eretitel waar zelfs een jaarlijkse verkiezing aan is verbonden. De loedermoeder (ook bekend als de laissez-faire of chaoot) laat haar kinderen met verschillende sokken naar school gaan, kent alle McDonald's-medewerkers bij naam en weet niet of haar kind huiswerk heeft.

https://nos.nl/artikel/2271532-nederland-praat-over-de-curlingmoeder-want-stereotypering-is-menselijk.html,

De loedermoeder is niet wat je bij het woord verwacht, een loeder van een moeder. [...]. Nee, begrijp ik van de blogs, de loedermoeder doet ontzettend haar best. Ze reddert zich suf. Toch slaagt ze er niet in het 'perfecte plaatje' te realiseren dat kennelijk op Instagram en Pinterest wordt uitgedragen. [...]. Want de loedermoeder laat weleens een steekje vallen.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wat-een-tergende-truttigheid-die-loedermoeders~b09cac47/,

In het Amsterdamse kwamen we het woord steeds vaker tegen. De loedermoeder zou het product zijn van de bloggende moeders of 'mommy bloggers'. Nu blijkt er een website te zijn met bijbehorende loedermoederproducten, en een hashtag op Twitter.

https://www.quotenet.nl/lifestyle/a182758/5-eigenschappen-die-de-loedermoeder-typeren-182758/,

De loedermoeder laat wel eens een steekje vallen. [...]. De loedermoeder is down to earth. [...]. De loedermoeder is wispelturig. [...]. De loedermoeder is tergend truttig. [...]. De loedermoeder verveelt zich vaak dood. [...]. De loedermoeder is totaal niet ambitieus.

https://www.quotenet.nl/lifestyle/a182758/5-eigenschappen-die-de-loedermoeder-typeren-182758/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2016