lokalo


lokalo 1.0

(politiek en bestuur; informeel)

lid van een lokale politieke partij; politicus in een lokale politieke partij

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lokalo…

is een politicus; is een persoon

  • [Organisatie of instelling] is lid van een lokale politieke partij

    Algemene voorbeelden


    Leefbaar Haaksbergen wil de verspilling van miljarden in de landelijke politiek een halt toeroepen. Ze sturen lokalo Peter naar Den Haag om orde op zaken te stellen, tenminste als het een beetje gaat lukken bij de verkiezingen.

    http://www.borculo.info/2012/07/den-haag-lokalo-peter-komt-er-aan.html,

    De drie lokale partijen wordt uiteraard gevraagd of ze voornemens zijn hun samenwerking in de aanloop naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen te intensiveren. Hun programma's verschillen niet zoveel van elkaar en samen zouden de lokalo's een flinke stempel op de plaatselijke politiek kunnen drukken. Maar kunnen ze over hun eigen schaduw heenstappen en oud zeer achter zich laten?

    http://www.tctubantia.nl/regio/reggestreek/10930893/Lokalos-in-Raadsplein.ece,

    "Landelijke partijen hebben op elk bestuursniveau weer een ander gezicht, dus onbetrouwbaar. Lokale partijen hebben maar 1 gezicht: lokaal. Er is dus een alternatief, stem gewoon Lokale Partijen, Lijst 9", aldus Geubbels, de lokalo van 't Westland.

    http://westlanders.nu/index.php/verkiezingen-2010/72-westlandse-gemeenteraad/4468-lokalo-in-provincie-beter-voor-de-burger,

    Tegenover een combinatie van bestuurlijk ingestelde partijen, die loopt van GroenLinks tot en met VVD en SGP, staan dan tegenpartijen als de SP en de lokalo's. Vaak wordt onvoldoende onderkend dat de verschillen tussen GroenLinks en de VVD op lokaal niveau veel kleiner zijn dan die met de nieuwe lokale partijen, waardoor colleges waarin een succesvolle lokale partij als Leefbaar Oegstgeest of Leefbaar Hilversum samenwerkt met een aantal bestuurlijke partijen niet lang standhouden.

    http://www.paulbordewijk.nl/artikelen/126,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1997